Cytuj:
Żadne uszkodzenia mechaniczne, na pierwszym i ostatnim cylindrze miałeś tak wysoką temperaturę spalania , że stopiło głowicę i tłoki. Sprawdź jakie miałeś zamontowane świece na 1 i 4 cylindrze.
Nic podobnego.
1) Uprzejmie proszę o zwrócenie uwagi na świece zapłonowe. Gdyby coś było nie tak z temperaturą spalania to pierwsza przytopiła by się elektroda masowa na świecy, a tu świeczki w stanie kwinącej używalności.
2) Niewłaściwe świece zapłonowe nie są w stanie podwyższyć temperatury spalania. Wypalenie gniazd zaworowyych ma zupełnie inny mechanizm i występuje przy zbyt ubogich mieszankach, które palą się przewlekle. Globalne podwyższenie temperatury spalania może może mieć miejsce tylko przy zmianie paliwa na jakieś ultra wściekłe. Silniki projektuje się tak by, że ich praca w warukach char zewnetrznej to właśnie max temp. jaka może wystąpić, a to z prostego powodu => max tem = max ciśnienie.
3) Niewłaściwie dobrane świece będą zawsze skutkowały przerwą w generowaniu iskry, gdyż 1) albo nastąpi zarzucenie świecy i jej zmostkowanie na skutek braku zjawiska samooczyszczania - świeca za zimna, albo szlag ją trafi od wysokiej temp - świeca za gorąca.
Jedyne powikłania od temperatury o jakich słyszałem (nie widziałem) to przyjarane plasiki w seicento (wszystko co szło nad wydechem), gdy na skutek nieprawidłowego monatżu patentu odcinającego zapłon gościowi regularnie wypadały cykle, a on przegonił auto (duża częśc dawki spalała się w wydechu rozgrzewając go ponad miarę) - silnik pracował na pełnym wysterowaniu dawki.
Cytuj:
że przy przestawionym rozrządzie zawory uderzyły w tłoki a wyrwane kawałki z tłoków poszatkowały powierzchnie głowicy i tłoków
Ten mechanior albo bardzo mało wie o silnikach, albo nieźle ściemnia, bo wie, że sam dał ucha.
Jednorzędowy łańcuch w tym silniku nie powinien sprawiać żadnych kłopotów, wisi na nim ledwie 8 zaworów i nic więcej.
W naszym konkursie wygrywa Mackuz. W swojej karierze widziałem już silnik podobnie uszkodzony - urypał się zawór wydechowy i było kilka okrągłych pieczątek na tłoku od grzybka i taki obraz jak w twoim silniku jak grzybek poszedł w wióry.