Był blacharz (mój brat cioteczny, od 5 lat w "służbie blacharki" włąśnie kończy uzbrajac swój Monster Garage i dorabiać, obok pracy u innego blacharza) i ustaliliśmy co następuje.
Do połowy czerwca przywożę mu samochód z wyjętym wnętrzem, gołym bagażnikiem, bez listew, gołymi drzwiami i gołymi fartuchami wew pod maską( zdjęte cewki, bezpiecnziki przewody itd. ... na 90% wyjmę też silnik. Szyb przedniej i tylniej nie wyjmuję.
Kupuję progi kompletne wew i zew razem z rurami na podnośniki ...
Mam nadzieję że
B352501-6 Z1236370235 MB123 PRÓG 4D Z UCHWYTEM NA PODNOŚNIK
B352501-5 Z1236370135 MB123 PRÓG 4D Z UCHWYTEM NA PODNOŚNIK
to jest pród wew i zew ... jak nie to jeszcze muszę dołożyć próg wew.
Powyżej są części z BHMD ... to są te duńskie ???
koszt 155 zł szt. w sumie 310 zł ... chyba że dojdą jeszcze progi wew to w sumie będzie 500 zł.
Reparaturki tylnych błotników, podobno w Krakowie na ul. Praskiej mają do modelu QP (czy ktoś nie wie GDZIE I ZA ILE są progi do QP, bo te od sedana trzeba będzie skrócić)
Jakieś sugestie co do doboru i źródła pochodzenia części ?
Do tego dojdą być może drzwi kierowcy i być może błotniki przednie wew i zew. ale to już po ich zdjęciu ocenimy.
Auto od Blacharza odbieram niezabezpieczone antykorozyjnie. Tnz. wszystkie spawy i goła blacha zostaną zabezpieczone jak tylko spaw ostygnie podkłądem (epoksydowym od razu?) w sprayu. i takie auto odbiorę, następnie zabezpieczę auto jeszcze nie wiem czym, czekam na sugestie co do środków i kolejności i metody ich nakłądania . Z tego zo wiem , zedrę ten podkłąd i nałożę wszystkie warstwy na podłogę, a blachy zew. (naprawiane) będą oczyszczone do gołej blachy przez lakiernika i podkładowane i lakierowane od nowa.
Około sierpnia może polakieruję. A potem składanie i dopieszczanie może i przez całą zimę.
Taki jest wstępny zarys prac.
Kosztorys blacharki wariant optymistyczny 2000, wariant pesymistyczny 3000-4000, zobaczymy po rozebraniu
Będę na bierząco sypał fotkami ... i liczę na wasze uwagi co do fachowości napraw i sugestii poprawy.
Dodano po 6 minutach.:
Boulik pisze:
erio pisze:
wstępne założenia dot. remontu poczynione
A możesz podzielić się tymi założeniami? Moja coupe w czwartek do blacharza wędruję, a jeszcze nawet wstępnych założeń nie poczyniłem:( W ogóle pod względem "logistycznym" operacja przygotowana jest beznadziejnie:(
Sugeruję żebyś zanim pojedziesz do Blacharza zostawić mu auto, pojechał do paru blacharzy, pokazał im auto i spytał:
a. zakres robót
b. Jakie części blacharskie masz kupić
c. Ile będzie kosztowała robota + - 30%
d. Jaki jest ternmin naprawy
e. Z blacharzem u którego zostawisz auto napisz to wszystko na papierze.
f. Lepiej we własnym zakresie rozbierz auto z biżuterii, lub porób fotki auta przed oddaniem(chromy listwy )