MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 5:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nowy

CZAD ... jak cena nie przekroczy 49,99 to kupię, przeprowadzę renowację i będę woził jako ozdobę ;), bo teraz czuje sie tak, jakby auto wyjechało z fabryki z el. szyberdachem, który ktoś zasilikonował, bo ciekł ;) lub z el. szybami, a teraz jest z korbkami i boczkami nie pasującymi do tapicerki ;) ... NIE MOGE SPAĆ .. chcę tą gaśnicę ... [cool][/quote]

Dostaniesz gaśnicę pod choinkę :lol:
Ale czad mam nadzieję tylko że choinka nie spłonie ze wstydu że odpowiedniej gwiazdy nie ma........

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

zmierzyłem ciśnienie spręzania
Obrazek

ZAJEBIŚCIE!!!!!!

nie moge sie doczekać az bede miał pompe paliwa ;) [zlosnik]

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Panowie ... chciałem tylko poinformować że nabiłem klimę w QP, przed wyjazdem na zlot do Legionowa.

Przez 12 lat kiedy auto nie było w ciągłej eksploatacji (ostatnia karteczka wymiany oleju wskazuje 400 km przejechane od 1992 roku) . Auto ma szczelną klimatyzację z której ubuło 300g freonu. Stan freonu został uzupełniony i klimatyzacja działa jak dzika ... wystarczy napisać ze z otworów wentylacyjnych wylatuje powietrze w temperaturze 4 stopnie celsjusza !!! :o

Goście którzy sprawdzali tą klimatyzację ,ieli szczęki na podłodze ... wołąli się nawzajem i pokazywali sobie wskazania termometra ...

Jedyne o co teraz proszę Bozię to słoneczko w zlotowy weekend ...

Ale powiem wam że jestem STRAAAAsznie miło zaskoczony ... jeechałem do nich po to żeby sptawdzić , dostać kosztorys uszczelnień i odejść ze zwieszoną głową ... a tu taka niespodzianka ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

erio pisze:
Goście którzy sprawdzali tą klimatyzację ,ieli szczęki na podłodze ... wołąli się nawzajem i pokazywali sobie wskazania termometra

u mnie klima w 123 lepiej chlodzi niz w 124! doslownie jak dam na polowe to jest za chwile tak zimno ze trzeba ja wylaczac,a w W124 musze znowu nabic bo juz nie ma nic! [szalone]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:
Panowie ... chciałem tylko poinformować że nabiłem klimę w QP, przed wyjazdem na zlot do Legionowa.

Przez 12 lat kiedy auto nie było w ciągłej eksploatacji (ostatnia karteczka wymiany oleju wskazuje 400 km przejechane od 1992 roku) . Auto ma szczelną klimatyzację z której ubuło 300g freonu. Stan freonu został uzupełniony i klimatyzacja działa jak dzika ... wystarczy napisać ze z otworów wentylacyjnych wylatuje powietrze w temperaturze 4 stopnie celsjusza !!! :o

Goście którzy sprawdzali tą klimatyzację ,ieli szczęki na podłodze ... wołąli się nawzajem i pokazywali sobie wskazania termometra ...

Jedyne o co teraz proszę Bozię to słoneczko w zlotowy weekend ...

Ale powiem wam że jestem STRAAAAsznie miło zaskoczony ... jeechałem do nich po to żeby sptawdzić , dostać kosztorys uszczelnień i odejść ze zwieszoną głową ... a tu taka niespodzianka ;)

Twoje szczęście to nasze szczęście [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

P.S. Szkoda, że nie mam klimatyzacji u siebie :-?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

U mnie przez krótki czas jak klima chodziła (sam popsułem ;/) to też mroziło jak szalone. Nie mogłem uwierzyć, porównywałem aż z nowoczesnymi autami rodziców i poprostu miękły ;-).

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wujek ma słuzbowe Mitsubishi Lncera z 2004 r i ta klima chodzi tak bo chodzi-jak jest duzy upał to trzeba czekac cholernie długo.. Az jestem ciekaw jak zrobie swoją....mam juz chłodnice i wiatrak ktorego mi brakowało -zamontowac i nabijamy-ciekawe jak bedzie chodzic.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

erio pisze:
zmierzyłem ciśnienie spręzania

Sam? Jak to się robi? Co jest do tego potrzebne?
Jakie wartości świadczą o dobrym stanie?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Sam? Jak to się robi? Co jest do tego potrzebne?
Jakie wartości świadczą o dobrym stanie?

Sam. Potrzebny jest pożyczony lub własny przyrząd do miezrenia cisnienie sprężania w silnika benzynowych. Wykreca sie świece i potem wkręca miernik i kręci ok. 8 razy rozrusznikiem, przy pedale gazu wcisnietym na maxsa. Dobre wartości to od 11 do 13, różnice niedopuszczalne pomiędzy cylindrami to 1-1,5 atm, auta przy cisnieniu spr. ponizej 9 są już zajeżdzone, aczkolwiek dalej jeżdżące

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:
Wykreca sie świece i potem wkręca miernik i kręci ok. 8 razy rozrusznikiem, przy pedale gazu wcisnietym na maxsa.

Hej Erio? na pewno trzeba wciskać ten pedał gazu? Po co to?

Moim zdaniem wtedy dostaje się do cylindra dużo paliwa i zalewa
ewentualne szczeliny przez co pomiar jest tyle warty co próba olejowa...

Nie znam się na tym kompletnie, tak sobie tylko myślę...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

cholera ... nei wiem ... tak mnie uczono ... ale guru jakims tam nie jestem

PS. Po zlocie rozbieram auto i w czerwcu idzie do blacharza ;) wstępne założenia dot. remontu poczynione ;)

Dodano po 8 minutach.:

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... &&start=15

chyba jednak dobrze sprawdzałem ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:
wstępne założenia dot. remontu poczynione

A możesz podzielić się tymi założeniami? Moja coupe w czwartek do blacharza wędruję, a jeszcze nawet wstępnych założeń nie poczyniłem:( W ogóle pod względem "logistycznym" operacja przygotowana jest beznadziejnie:(

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Był blacharz (mój brat cioteczny, od 5 lat w "służbie blacharki" włąśnie kończy uzbrajac swój Monster Garage i dorabiać, obok pracy u innego blacharza) i ustaliliśmy co następuje.

Do połowy czerwca przywożę mu samochód z wyjętym wnętrzem, gołym bagażnikiem, bez listew, gołymi drzwiami i gołymi fartuchami wew pod maską( zdjęte cewki, bezpiecnziki przewody itd. ... na 90% wyjmę też silnik. Szyb przedniej i tylniej nie wyjmuję.

Kupuję progi kompletne wew i zew razem z rurami na podnośniki ...
Mam nadzieję że
B352501-6 Z1236370235 MB123 PRÓG 4D Z UCHWYTEM NA PODNOŚNIK
B352501-5 Z1236370135 MB123 PRÓG 4D Z UCHWYTEM NA PODNOŚNIK

to jest pród wew i zew ... jak nie to jeszcze muszę dołożyć próg wew.
Powyżej są części z BHMD ... to są te duńskie ???

koszt 155 zł szt. w sumie 310 zł ... chyba że dojdą jeszcze progi wew to w sumie będzie 500 zł.

Reparaturki tylnych błotników, podobno w Krakowie na ul. Praskiej mają do modelu QP (czy ktoś nie wie GDZIE I ZA ILE są progi do QP, bo te od sedana trzeba będzie skrócić)

Jakieś sugestie co do doboru i źródła pochodzenia części ?
Do tego dojdą być może drzwi kierowcy i być może błotniki przednie wew i zew. ale to już po ich zdjęciu ocenimy.

Auto od Blacharza odbieram niezabezpieczone antykorozyjnie. Tnz. wszystkie spawy i goła blacha zostaną zabezpieczone jak tylko spaw ostygnie podkłądem (epoksydowym od razu?) w sprayu. i takie auto odbiorę, następnie zabezpieczę auto jeszcze nie wiem czym, czekam na sugestie co do środków i kolejności i metody ich nakłądania . Z tego zo wiem , zedrę ten podkłąd i nałożę wszystkie warstwy na podłogę, a blachy zew. (naprawiane) będą oczyszczone do gołej blachy przez lakiernika i podkładowane i lakierowane od nowa.

Około sierpnia może polakieruję. A potem składanie i dopieszczanie może i przez całą zimę.

Taki jest wstępny zarys prac.

Kosztorys blacharki wariant optymistyczny 2000, wariant pesymistyczny 3000-4000, zobaczymy po rozebraniu

Będę na bierząco sypał fotkami ... i liczę na wasze uwagi co do fachowości napraw i sugestii poprawy.

Dodano po 6 minutach.:

Boulik pisze:
erio pisze:
wstępne założenia dot. remontu poczynione

A możesz podzielić się tymi założeniami? Moja coupe w czwartek do blacharza wędruję, a jeszcze nawet wstępnych założeń nie poczyniłem:( W ogóle pod względem "logistycznym" operacja przygotowana jest beznadziejnie:(

Sugeruję żebyś zanim pojedziesz do Blacharza zostawić mu auto, pojechał do paru blacharzy, pokazał im auto i spytał:
a. zakres robót
b. Jakie części blacharskie masz kupić
c. Ile będzie kosztowała robota + - 30%
d. Jaki jest ternmin naprawy
e. Z blacharzem u którego zostawisz auto napisz to wszystko na papierze.
f. Lepiej we własnym zakresie rozbierz auto z biżuterii, lub porób fotki auta przed oddaniem(chromy listwy )

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dziękuję Erio za wyczerpującą odpowiedź.
Co do duńskich blach to o BHMD nic nie słyszałem ale podobno Klokkerholm są dobre i w ziemskich cenach. Z tego co zrozumiałem to progi do 4D da się jakoś zaadoptować do QP.. - a jak jest ze spodami drzwi? Zdrowe masz? Wiesz może gdzie można kupić, a może też da się z 4D coś poskłądać?
Zadadniczo widzę że zakres prac mamy podobny...

Co do blacharza to jego akurat jestem zupełnie pewien. Robi wszystkie auta w mojej szeroko pojętej rodzinie od przynajmniej 20 lat i opcja kogoś innego w ogóle nie wszodzi w gre. Inna sprawa z lakiernikiem, bo nie zbam nikogo dobrego i jeszcze nie wiem gdzie moje auto powędruje:(
Najgorzej że przez zasrtaną sesję nie będę mógł poświęcić temu wszystkiemu tyle czasu, ile bym chciał :(
Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam - Bouli

Ostatnio zmieniony pn maja 15, 2006 11:43 am przez Boulik, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja myslalem ze te Klokkerholm są duńskie( tłoczone w Danii)???, z BHMD ... BHMD handluje Klokkerholm czy polskimi ? jak to w koncu jest?

PS. O adaptacji progów 4D do QP mówił mi sebi, albo ktos z jego warsztatu przez tel.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00