Johnny pisze:
Witajcie!
Mam w planie zakup samochodu, w którym od początku się rozkochałem, czyli W114 280CE. Czuję sentyment do modeli "/8", bo dawno temu w mojej rodzinie był użytkowany W115. Ale wiadomo, że decyzje podejmowane pod wpływem emocji często nie wychodzą na dobre... Dlatego potrzebuję taki przysłowiowy kubeł zimnej wody i garść informacji.
He he. Skąd ja to znam. U mnie też względy sentymentalne zadecydowały o zakupie ukochanego Mesia (tyle że W123), tak więc Twoja decyzja dotycząca zakupu MB/8 wydaje mi się conajmniej słuszna.

Jeśli chodzi o emocje podczas zakupu, to raczej nie są wskazane, warto pochodzić dłużej, obejrzeć kilka(naście) modeli, biorąc realnie wszystkie "za" i "przeciw".
Johnny pisze:
Przede wszystkim ile kosztuje utrzymanie rocznie/miesięcznie/dowolnie. Mam na myśli utrzymywanie samochodu w stanie świetnosći a nie jedynie eksploatację, aż zupełnie przestanie jeździć?
To zależy od wielu czynników. Musisz jednak pamiętać, że samochód na który "polujesz" będzie miał ponad 30latek i nawet po gruntownej renowacji (gdybyś się takiej podjął), mogą zdarzyć się nieprzewidziane koszty np. zakup długo poszukiwanego oryginalnego elementu wykończeniowego (np. listewka chromowana, drewienko) lub drobniejsza albo poważniejsza usterka mechaniczna. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że kupując egzemplarz w przeciętnym stanie i w miarę kompletny, będziesz musiał dołożyć na wstępie jakieś 4000 - 5000zł. na poprawki blacharsko-lakiernicze oraz naprawy mechaniczne. W zależności od tego ile sam potrafisz zrobić przy aucie, koszt ten może się nieco zmniejszyć.
Johnny pisze:
Na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie? Czy warto płacić więcej za tzw. "odrestaurowany", czy lepiej kupić jako-taki i porządnie go wyremontować u zaufanych wykonawców?
Będąc na Twoim miejscu kupiłbym egzemplarz, który nadawałby się do restauracji, trzymając się kurczowo tych zasad:
http://www.w114-115.org.pl/warsztat/zakup01/zakup01.php , a następnie wykonałbym (zleciłbym) wykonanie remontu. Dodatkowo poszukiwałbym egzemplarza w miarę kompletnego i oryginalnego. Warto przed zakupem zapytać się Sprzedającego o numer VIN i poprosić na forum o jego rozkodowanie. Pozwoli to na dość precyzyjne skonfrontowanie tego co powinno być, z tym co pozostało w oglądanym aucie.