Kolego
bobo116. Mechanikiem nie jestem i nie będę, niemniej z całym szacunkiem:
1. Tłoki w tych silnikach są chyba jednak okrągłe, a nie owalne. Owalne kojarzą mi się osobiście z nowszymi jednostkami napędowymi.
2. Pierścień, jak działa normalnie, to przesuwa się również nieco dookoła rowka. Z tego co pamiętam, to tylko dwusuwy mają zamki, które temu zapobiegają.
Jeśli się mylę w którejś kwestii, to proszę o sprostowanie.
Natomiast
drakoz pisze:
ok 4m-c.
to niestety chyba dość, żeby pierścienie w starym Dieslu stanęły?
Nie zachęcałem i nie zachęcam kolegi do lania nafty jak popadnie, głównie z powodu straty czasu, który mozna spożytkować np. na polerkę chromów

Jeśli chodzi o dokładne czytanie:
bobo116 pisze:
teoria zapieczonych pierścieni i przemywania ich naftą byla dobra kiedyś
bobo116 pisze:
Pisałem o pierścieniach niezapieczonych,
?
Tak więc pisz proszę precyzyjniej, to nie będzie pola do wniosków, które potem uznasz za pochopne. Ja z kolei będę się teraz starał odpowiadać Ci bez skrótów myślowych. Zarazem mniej irytacji też bym docenił

W jednym jesteśmy prawie całkowicie zgodni:
bobo116 pisze:
Najpier sprawdź kompresje tak jak jest, jezeli będzie okej to wymieniaj uszczelniacze zaworowe a jeżeli będzie kiepska to wtedy możesz zalać i poczekać czy coś pomoże. Ale z reguły pierścienie zapiekają się wtedy kiedy samochód długo stoi, lub jeżeli zostały przegrzane cylindry i pierścienie straciły sprężystość.
Ponieważ napisałeś to przed moją wypowiedzią, a jeszcze wcześniej Laudan i Ty tłumaczyliście koledze rolę diagnostyki w naprawie silników, starałem się nie marnować klawiszy na dalsze opisywanie jej zalet.
Tak przy okazji:
bobo116 pisze:
nagar działa jak sprężyna i wypycha pierścienie
W opisanym mechanizmie, to raczej działa jak podkładka o zmiennej grubości, wybierająca luz (detal semantyczny). Jest to bardzo dobre, dla (delikatnie ujmując) mocno zużytych silników. Faktycznie taka może być ta 300, ale tego na razie nie wiemy. Wtedy zresztą nafta poleci na dół.
Gdyby tak było w istocie, że to właśnie nagar odpowiada za/wspiera utrzymanie prawidłową(-ej) kompresję(-i), to rozumiem, że inne firmy stosowały rowki i pierścienie o odmiennej konstrukcji i stąd bierze się mniejsza żywotność ich produktów?

bobo116 pisze:
pierścienie zapiekają się wtedy kiedy samochód długo stoi
bobo116 pisze:
Jeżeli nasze wtryski będą "lały" to fakt, że tego nagaru bedzie za dużo i może to spowodować tzw zapieczenie pierścieni
Nagar to moim zdaniem nie tylko resztki paliwa, a samo zapaćkanie pierścieni jeszcze ich nie zabije. Czy miałeś może na myśli, że jest to okoliczność sprzyjająca, przy dłuższym staniu?