MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 11:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Dziś przejechałem sie jako pasażer BMW 5 z 1990 roku znajomego i zdziwilo mnie ze jest tam takie ciche tłumienie wewnatrz, zupelnie jak w nowym aucie, znajomy kupil to auto za 500 euro, wpakowal 1500 (ale ma mniejsze koszty robocizny bo robi auta w rodzinnym biznesie, mial robione cos w zaiweszeniu, z przodu m.in. wachacze, ale tez silnik ktory mu padl, wiec auto gdy kupil nie bylo w super stanie) i bardzo mnie to zdziwilo, bo:
-jak jade moim 124 to nie czuc nierownosci (jest milo i miekko, w 5erze dzis gdy jechalem bylo czuc uskoki drogi, nierownosci) ale je slychac (tak jak to w starszym aucie bywa), nie to ze dochodza stuki z zawieszenie, nie ma czegos takiego wogule, poprostu jest glosno, np na kostce na Mickiewicza w Szczecinie tuz przy Krzekowie jest bardzo glosno (to dla tych ze Szczecina zeby kojarzyli dziury) basowo, ale glosno, nie tlumi dziur (choc w aucie caly czas nie trzesie) tak cudnie.
Mechanik moj mowil jak sprowadzilem to auto ze zawiecha jest w dobrym stanie, ze nic nie trzeba zmieniac, jak to w aucie z Niemiec gdzie ktos o nie dbal. Tyle tylko ze zaczelo mnie zastanawiac czy takie glosne tlumienie to normaka w kombi przez to ze tylu jest inne zawieszenie niz w sedanie np? Czy to bardzo zly objaw takie glosne tlumienie, czy moze to z powodu starych gum w zawieszeniu i za rok, moze dwa wymienie je za male pieniadze (juz nie chce ojca naciagac [zlosnik] ) jak w koncu do roboty pojde i uzbieram (ach to zycie studenckie [zlosnik] [zlosnik] ).

A mialem mojego Merca, kazdego Merca za wzor cnót komfortu.

Moj MB to 230TE '91.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie tego problemu i właśnie przymierzam się do zakupu kompletu oryginalnych uszczelek drzwi i bagażnika. Nawet na równiutkim nowiutkim asfalcie słychać szum opon, a jeśli uszczelki są w naprawdę złym stanie, to dochodzi do tego jeszcze przygoda z wodą [zlosnik] Myslę, że zainwestuję kolejne 1500zł i będę miał ciszę i spokój [cool] [ok]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie tego problemu i właśnie przymierzam się do zakupu kompletu oryginalnych uszczelek drzwi i bagażnika. Nawet na równiutkim nowiutkim asfalcie słychać szum opon, a jeśli uszczelki są w naprawdę złym stanie, to dochodzi do tego jeszcze przygoda z wodą Myslę, że zainwestuję kolejne 1500zł i będę miał ciszę i spokój

Myślałeś może nad dodatkowym owinięciu samochodu matami?

Tytuł:
Klubowicz

Ricco-HoldingPL pisze:
Myślałeś może nad dodatkowym owinięciu samochodu matami?

Na szczęście stać mnie na oryginalne uszczelki MB, a nie na rozwiązania z Żuka wzięte [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian czyli uwazasz ze jest to kwestia wydmuchanych i wygniecionych uszczelek? I ten hałas z zewnatrz powoduje hałas wewnatrz?

Kolega w W201 wymienil uszczelki, bylo cicho rzeczywiscie, ale bagaznik zamykalo sie za 4 razem, a drzwiami trzeba bylo porzadnie trzasnac...aha wymienila je w ASO wiec zle mu raczej ich nikt nie zalozyl...Takze Sebian przygotuj sie na kilkukrotne zamykanie klapy bagaznika!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

1500zl za komplet uszczelek? nie za duzo?

Tytuł:
Klubowicz

zebda pisze:
Sebian czyli uwazasz ze jest to kwestia wydmuchanych i wygniecionych uszczelek? I ten hałas z zewnatrz powoduje hałas wewnatrz?

Kolega w W201 wymienil uszczelki, bylo cicho rzeczywiscie, ale bagaznik zamykalo sie za 4 razem, a drzwiami trzeba bylo porzadnie trzasnac...aha wymienila je w ASO wiec zle mu raczej ich nikt nie zalozyl...Takze Sebian przygotuj sie na kilkukrotne zamykanie klapy bagaznika!

Tzn. że ma odwrotnie wstawione żaluzje w bagażniku, a te sa od tego, żeby bagażnik normalnie się zamykał [zlosnik]

Rybaczenkow pisze:
1500zl za komplet uszczelek? nie za duzo?

Stawiam na ok. 250zł/szt. czyli 1250zł, ale lepiej mieć haczyk w zapasie [oczko] Głupi pipek do podnoszenia świateł kosztuje ok. 200zł - właśnie zamówiłem :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

[quote="Sebian"]Tzn. że ma odwrotnie wstawione żaluzje w bagażniku, a te sa od tego, żeby bagażnik normalnie się zamykał [zlosnik][quote]

Miał bo ktoś na nim wymusił pierwszeństwo...Może, choc on kupił auto cale ktore od okolic 90 roku bylo tylko w ASO robione, ale i tam pewnie cos spie...yć mogą! [zlosnikz]

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Niestety panowie nie oszukujmy sie-BMW E 34 ma lepsze zawieszenie od 124...to moze dla nas smutne ale tak jest...Nie ma tego włsnie twardego i głosnego tłumienia jest bardzo precyzyjne i komfortowe...Moze dlatego ze troche nowsze(premiera w 88 roku a nie 85).Juz niewspominajac ze 5 ma z tyłu tak proste zawieszenie ze szok-zresztą z przodu ma tez bardzo proste.Poprostu to jakas cecha konstrukcyjna lun zasługa sprezyn i amortyzatorow...

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jakos nie bardzo widze związek pomiędzy głośnym tłumieniem zawieszenia a uszczelkami :o Że lepiej wyciszy szumy toczenia opon to owszem.
Duży wpływ na jedno i drugie ma profil opony. Nawet nowiutka Toyota Avensis z kapciami 215/55/16 na poprzecznych nierównościach mocno kopie i wstrząsa i jedzie gorzej niż wytłuczony Golf IV z profilem 75 czy 80.
A że BMW 5-tka jest lepsza pod tym wzgledem od 124 to racja. Powiedziałbym, że jest nawet lepsza od 126, które tesz trochę łomocze.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00