MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:09 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
ja wolę spisać umowę ze znajomym ,a nie z kimś nieistniejącym

powiem tak, ostatnio rozwaliłem (przez przypadek) kumplowi malucha, naprawiać takie cudo jest bez sensu więc kupiłem mu nowego,
a tego starego "odkupił" mój kolega a karoseria poszła na złom, po 2 tygodniach przyszło pisemko z PZU, żeby uregulować składkę OC .
i teraz stoimu przed dylematem co tu zrobić.
za to w zeszłym roku kolega kupił malucha "do poszalenia" , oczywiście "auto" skończyłó na złomie a kupił go pan X (czyt. nie istniejąca osoba), pani w PZU przyjęła umowe i do tej pory nic nie przychodzi.
ale ten drugi przypadek wychodzi chyba tylko wtedy, kiedy auto kończy na złomie i nie musi być kiedyś ponownie zarejestrowane .

z innej beczki odnośnie funduszu gwarancyjnego, kara za brak OC wynosi 2300zł ,
przyjechali panowie do kolegi na auto-szrot, i przez przypadek Pan z funduszu kopnął jakąś rejestracje, spytał od czego to i gdzie jest to auto, kolega mówi, że to vectra i dawno jest już na złomie, Pan wpisał coś do komputerka i okazało sie, że vectra nie ma OC, no i kara - 2300zł
drugi kolega również z auto-szrotu zbierał rejestracje z aut, które trafiały na jego szrot, uzbierał tego dwie wielkie skrzynie, wpadli Panowie z funduszu i zobaczyli "kolekcję" i już nigdzie nie chodzili tylko sprawdzali po kolei każdą tablicę, mandat wyszedł kolosalnie wielki, nie pamiętam ile, ale napewno więcej niż 100 000zł , czyli chłopak ma nieciekawie.
Facet ma pomoc drogową i współpracuje z Policją , ściąga auta z wypadków na swój plac, wpadli Panowie z funduszu i sprawdzali każde auto z kolei, i obdarowali faceta mandatami za nie jego auta, lecz stojące na jego placu, facet powiedział, że nie popuści i oddał sprawę do sądu, lecz Panowie z funduszu powiedzieli mu wprost, że przegra tą sprawę, to facet im na to, że poda ich do sądu europejskiego .

Normalnie cyrk na kółkach w tym kraju, i jak tutaj normalnie żyć jak co dzień nasze władze wrzucają nam kłody pod nogi?? ehhhhh

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Właśnie niedługo mają integrować CEPIK i ubezpieczeniowe systemy ewidencji. Może być dym z takich numerów. Już bym nie próbował.
Sprawę dobiła obowiązująca od lipca ustawa "wrakowa". Nie można sobie samodzielnie auta demontować i już, jest to podyktowane względami środowiskowymi - tylko na ile potrzebne było uziemianie możliwości sprzedaży auta na części poza stacją demontażu? I na ile ta ustawa jest zbawienna dla środowiska, skoro żeby wylać olej z miski do gruntu/rzeczki wcale nie trzeba demontować samochodu i sprzedawać go na części??? Wystarczy odrobina złej woli podczas dłubania w aucie na podwórku.

Tytuł:
swój chłop

SoYeR pisze:
złomujemy auto w PL i po bólu, aby zarejestrować wywozimy złom do Szwecji na złomowisko, z tamta kupuje obywatel tego kraju, rejestruje i sprzedaje nam, a my z powrotem do kraju...

Pytanie czy warto??? Paliwo,laweta ,znajomy...
SoYeR pisze:
wycinamy nr nadwozia i rejestrujemy autko jako składak (z nowymi nr-ami)... problem taki że nie będzie już autko kolekcjonerskie...

Warto niszczyć samochód z powodu nieżyciowych przepisów Panów z Wiejskiej???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bo w naszmym kraju, niektórzy mają jeszcze za dużo do powiedzenia w procesie ustawodwaczym, mimo, że nie byli, nie są anie nie będą (p)osłami...

Tytuł:
swój chłop

kocur pisze:
Sprawę dobiła obowiązująca od lipca ustawa "wrakowa". Nie można sobie samodzielnie auta demontować i już, jest to podyktowane względami środowiskowymi - tylko na ile potrzebne było uziemianie możliwości sprzedaży auta na części poza stacją demontażu? I na ile ta ustawa jest zbawienna dla środowiska?(...)

Przecież wiadomo o co chodzi... lobbyści z SOIS, Samaru, Fiata, itp. są bardzo smutni kiedy utrzymujesz w dobrym stanie swój dotychczasowy samochód zamiast kupić nową Pandę/Corsę/..., albo gdy ktoś kupuje używane części zamiast oddać skorzystać z ASO.

Sikor pisze:
Bo w naszmym kraju, niektórzy mają jeszcze za dużo do powiedzenia w procesie ustawodwaczym, mimo, że nie byli, nie są anie nie będą (p)osłami...

Właśnie o to chodzi... :roll:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

od kiedy dokładnie rusza CEPIK, może już działa, i co z sytuacją kiedy np. nie płaciłem przez rok po przerejestrowaniu bo auto stało, ale teraz aktualnie płace bo użytkuje... czy cos mi za tamto moga zrobić???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
nie płaciłem przez rok po przerejestrowaniu bo auto stało, ale teraz aktualnie płace bo użytkuje... czy cos mi za tamto moga zrobić???
Tak.Kolega zrobił podobnie,z tym że wcześniej nie przerejestrował,bo auto było zajęte przez komornika.Formalnie był właścicielem bo podpisał umowę.W końcu zapłacił komornikowi dług poprzedniego właściciela.Po roku otrzymał dowód rejestracyjny i ubezpieczył,a fundusz gwarancyjny nałożył kare 2300pln.Żadne odwołania nic nie pomogły.
Jeśli wydział komunikacji w którym rejestrowałeś auto lub ubezpieczyciel nie poinformował funduszu,to masz szansę.W niektórych wydziałach komunikacji żądają okazania ubezpieczenia,w innych tylko pytają czy jest,a spotkałem się też z taką interpretacją pracownika,że nikt im za to nie płaci i niech sprawdzają ci,którzy biorą za to kasę

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ale prawo nie działa w stecz... to skoro mnie nie złapali a ubezpieczenie teraz mam to nie powinni robic problemu, nie ma obowiązku posiadania wszystkich polis od momentu zakupu, polisa się kończy moge iść do innego ubezpieczyciela... chyba że się myle???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mylisz się,.
to tak jakby zabić kogoś dziś a jutro czuć się bezkarnym [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

nie przesadzaj...

Tytuł:
swój chłop

gorex dobrze mówi. z tym ubezpieczeniem tak dziwnie własnie jest. jak się dokopią to działę masz na 100%.
drugi przypadek to mojemu koledze policja zajęła samochód i stał on 2,5 roku na strzeżonym parkingu policyjnym. nie miał OC i nikt konkretniue nie potrafi odpowiedzieć na pytanie: czy będzie miał z tego powodu jakies niemiłe niespodzianki?

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no to pół polski zapłaci frycowe, nie znam nikogo komu się nie zdażyło zapomnieć o oc albo o przeglądzie, kumpel przydzwonił ostatnio i dopiero się zorientował że oc się skończyło miesiąć temu, ale dogadał się z kolesiem, pobiegł zapłacił i napisał oświadczenie, ja byłem w grudniu w austri bez przeglądu [zlosnik]
rozumiem że CEPIK jeszcze nie działa...???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam narazie tak: kupiłem miesiąc temu auto bez przeglądu i OC, wypowiedziałem umowe z PZU poprzedniego właściciela, przez miesiac jeździłem na tymczasowych tablicach, kilka dni temu skonczyło sie tymczasowe zarejestrowanie wraz z miesięcznym OC, narazie nie mam przerejestrowanego auta i podpisanej umowy z ubezpieczycielem. Podobno zeby zarejestrowac auto trzeba mieć przegląd (chyba) a zeby opłacić OC trzeba mieć zarejestrowane już na siebie po kupnie jeśli się wypowiedziało umowę poprzedniego właściciela, o ile pamiętam tak było z moim poprzednim Meśkiem mogę się mylić.

w123 230c 1978

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

adam.ok pisze:
nie przesadzaj...

żartowałem = taka analogia luzik [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

Witam. Ile kosztuje ubezpieczenie tymczasowe z miesięcznym OC?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00