MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 5:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
auto >89 roku nie odpali bez nogi na hamulcu (dotyczy to w124), a nie w123 z 80 roku.

hm!
nie spotkalem sie jeszcze z tym w ani 124 ani innym MB oprocz calkiem nowych fur gdzie mialem z tym doczynienia! w moim 124 91 rok w kazdym razie nie musze trzymac nogi na hamulcu by mi odpalil...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
dopuszczam myśl że to ja jestem zbyt słaby w obsłudze komputera, zbyt mało rozgarnięty lub cierpliwy aby je wyszukać

No to sobie coś z tego sam wybierz, a mnie w tego rodzaju zabawę nie mieszaj:

Tu masz coś z
Wookee pisze:
"pali" i "M102"

No coś tu jest.
A tu tylko na początku.
Ten wątek był już wskazany, ale na wszelki...

Życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach i wracam do pracy.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
1. ...co powinienem zrobić, żeby spróbować poprawić ten wynik? Filtr powietrza, świece, zawory? - od czego zacząć - proszę napiszcie!
(chodzi o spalanie)
2. Czy trzymanie auta na D, na hamulcu podczas postoju na światłach (jakieś 3 min) wpływa ujemnie na spalanie?

3. Czy przełączanie na N podczas każdego postoju powoduje szybsze zużycie skrzyni?

4. ...czy przy odpalaniu powinienem trzymać hamulec? (podczas mrozów muszę delikatnie musnąć gaz żeby zapalił).

Co do punktu 1. zobacz sobie bo akurat pisałem tam ile pali moje 230E z automatem
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=16442

2. - jeśli jest to krótki postój 1-2 minuty można trzymac D+hamulec - tak przeczytałem w jakiejś fachowej poradzie odnośnie automatów.

3. - N służy do odciążenie skrzynie biegów jeśli auto stoi przez dłuższy czas nieuzywane (na płaskim) a co do szybszego zużywania skrzyni podczas jak silnik jest włączony to słyszałem coś o braku jakiegos smarowania czegoś w skrzyni jeśli jest na N (może ktoś to rozwinie bo mi sie tylko obiło o uszy)

4. - trzymanie hamulca jest bezcelowe chyba ze odpalasz auto na luzie i stoi z górki ;-) Jendakże zarówno rozruch jak i gaszenie silnika powinno się odbywać w pozycji P. U mnie nie ma potrzeby wciskac (!?!?!?!) hamulca ani tez gazu przy rozruchu - wystrczy P oraz lekkie zakręcenie rozrusznikiem i to nawet w największe mrozy (przynajmniej mój egzemplarz tak ma). Położenie P blokuje koła napędzane i przy dodaniu gazu napewno samochód nie zacznie Ci odjeżdżać więc hamulec zbędny.

Poza tym jeszcze prywatna opinia - jazda mercem w automacie to prawdziwa przyjemność natomiast niektóre małe autka typu VW golf II czy inne podobne z automatem to istna męczarnia...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Naprawdę bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc. Niestety nie udało się nikomu wygrać obiecanej flaszki, ale ja mniej więcej wiem to co chciałem wiedzieć.

A swoją drogą może ktoś kto ma pojęcie faktycznie rozwinie temat smarowanie czegoś tam w pozycji N. bo to ciekawe. ..

A teraz moja prywatna opinia - wiem - mercedesem jeździ się super, natomiast jeździłem ostatnio mazdą 626 95r. z automatem....-porażka!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
A swoją drogą może ktoś kto ma pojęcie faktycznie rozwinie temat smarowanie czegoś tam w pozycji N. bo to ciekawe. ..

Według mnie to chodzi o to, że jak silnik jest wyłączony to wtedy nie można za długo holować auta ze skrzynią ustawioną w pozycję N.
Kiedy silnik nie pracuje to olej w skrzyni nie krąży, wobec czego może ona zostać uszkodzona.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00