MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 1:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Ano konserwatywne. Piszesz "konserwatywne podejscie", co masz na myśli?

Stawianie na miejscu nr 1. oryginału.

Radunio pisze:
Bo jak na mój gust, aż tak nie odbiegam od takiego ustosunkowania się do tematu.

A sam napisałeś tak:
Radunio pisze:
Cieszy mnie, że nie jestem tu, na tym konserwatywnym forum, sam -jest nas przynajmniej trzech

Zdecyduj się czy wolisz oryginał czy tuning (dajmy na to z epoki).

Radunio pisze:
Zarówno air damy i obniżony przód były stosowane w czasach, kiedy w 123 były produkowane, więc to nic nowego. Wyposażanie auta w elementy z epoki w żaden sposób nie kłóci się z przywiązaniem do tradycji.

Wiele rzeczy stosowano. Wszelkie przeróbki (zmiany) kłócą się z tradycją. Oryginał to oryginał. Znasz to hasło MB: "Original bleibt Original." ? Podobają mi się cywilne wersje. Nie potępiam przeróbek w czambuł. Tuning techniczy jestem w stanie zaaprobować, ale wizualnego nie trawię. Nie lubię udawania. 200 D obwieszone spojlerami i udające sprintera po prostu mnie śmieszy i wzbudza litość (zwłaszcza gdy właściciel zastosował klocki od łady, a za zaoszczędzone pieniądze kupił emblemat AMG lub wzmacniacz). Właśnie tu chodzi o skromność. Wolisz mieć (ale nie obnosić się z tym) czy tylko wyglądać na takiego co ma?
Ostatnio zachwyciło mnie E 28 ("stara piątka" BMW) w wersji M, ale wyglądająca cywilnie do tego stopnia, że emblemat 518 na pokrywie kufra nie wzudzałby żadnych podejrzeń. To jest to co lubię i co kręci mnie w (ewentualnych) przeróbkach. A jak juz wszedłem na temat BMW to wszelkie ultra-modne swego czasu wersje "Shadow Line" są dla mnie nieporozumieniem w tym samym stopniu co wersje AMG MB.
Radunio pisze:
To jedynie rzecz gustu. Tak jak mi nie podobają się przeogromne luki pomiedzy kołem i nadkolami, tak niektórzy gardzą samochodami, które dla mnie wygładają poprostu prawidłowo. Wszyscy mamy do tego prawo
Nikomu nie odbieram żadnych praw i ich nie kwestionuję, a dyskusji o gustach ja nie rozpoczynałem.

Radunio pisze:
ale żeby się tak oburzać? To śmieszne,

Nie oburzam się tylko wygłaszam swoje zdanie. Jak wszyscy mają do tego prawo to chyba ja też? :-?
Dla mnie to nie jest śmieszne, raczej smutne :( ...

Radunio pisze:
tym bardziej, że przynajmniej w moim przypadku się mylisz.

Gdy patrzę na Twój emblemat to wydaje mi się, że jednak mam rację, ale nieomylny nie jestem, więc i w tym przypadku mogę się mylić.

(me: how) pisze:
Nie widzę w tym nic śmiesznego.

Dziękuję :) .

Myślę, Mitu, że jest nas tutaj sporo więcej niż niż kilkunastu

Obyś miał rację! Tylko gdzież oni są?!

tylko większość (także nauczona doświadczeniami ostatnich miesięcy) nie uczestniczy już w dyskusjach na te tematy na forum.

Wycofać się to nie jest metoda! Siedzieć cicho nie będę. Wydaje mi się, że nikogo nie obrażam, tylko piszę swoje zdanie, a jak juz ustaliliśmy każdy ma prawo do swojego zdania.

Są na szczęscie jeszcze posty i zdjęcia ze spotów, które dobrze świadczą i bardzo miło się je czyta & ogląda. I niech i tak będzie.

Racja, ale to trochę mało. Jest tyle interesujących tematów dotyczących MB z tamtych lat. M.in. po to jest forum by je omawiać. Jeden wie więcej, drugi mniej - zawsze można się coś dowiedzieć, nauczyć.

A która gwiazda jaśniej świeci? Wiedzą nawet dzieci. [zlosnikz]

;) [ok] [happy]

Radunio pisze:
Śmieszna wydała mi się ta reakcja- histeryczna, gwałtowna, niepotrzebna...

Bywam śmieszny (dość często, ale chyba nie w tym przypadku), histerykiem nie jestem, ale bywam gwałtowny (szczególnie, gdy sytuacja tego wymaga).
A jednak potrzebna...

Radunio pisze:
Kwestię gustu i konserwatywnego podejścia do Mercedesów i całej motoryzacji należy traktować oddzielnie, a wydaje mi się, że nie wszyscy tak robią.

Słusznie - nie wszyscy, ja tak nie robię, bo to nielogiczne.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Zdecyduj się czy wolisz oryginał czy tuning (dajmy na to z epoki).

Jestem przeciwny zmianom w wyglądzie Mercedesów, zarówno starych jak i nowych...z jednym wyjątkiem- w 123. Poprostu uważam, że 280 E zasługuje na zawieszenie, które odpowiada świetemu silnikowi. No i ten air dam...Najzwyczajniej mi się to podoba, ale na tym koniec! Gdybym miał inny model, szczególnie poprzedzajacy w 123 nie zmieniałbym nic! W odpowiedzi na Twoje pytanie- tuning, ale oryginalny!
Mitu pisze:
Nie lubię udawania. 200 D obwieszone spojlerami i udające sprintera po prostu mnie śmieszy i wzbudza litość

Popieram, popieram!!

Mitu pisze:
Wolisz mieć (ale nie obnosić się z tym) czy tylko wyglądać na takiego co ma?

Wolę mieć. Gdybym miał wersję inną niż 280 E nie kombinowałbym z tymi zmianami. Poprzedni właściciel wsadził spręzyny, na których Benz bujał się okropnie,a ja nie czułem się do końca bezpieczny w takim wysokim aucie. Owszem, ten Benz to nie sporciak, ale bez przesady...A co do stylistyki to air dam niczego nie udaje.

Gdyby było mnie stać na np. BMW 760 Li czy Benza S 65 AMG zamówibym wersję bez oznaczeń.

Mitu pisze:
Nie oburzam się tylko wygłaszam swoje zdanie. Jak wszyscy mają do tego prawo to chyba ja też?

Oczywiście! Poprostu tak to odebrałem po tych wykrzyknikach... Widać mylnie.
Mitu pisze:
Gdy patrzę na Twój emblemat

To nie jest zdjęcie mojego auta, ale jak już mówiłem podobają mi się air damy...Tylko tyle. Cała reszta to konserwatywny beton ;)

Mitu pisze:
Moim zdaniem Mercedes-Benz swój najlepszy czas* miał w latach 60-tych. i 70-tych.

To smutny fakt, choć co do innych firm, polemizowałbym :P

Tytuł:
weteran

GrześMoto pisze:
Ja wkrótce też będę miał dylemat jaki kolorek wybrać w mojej "esie". Z jednej strony chciałbym zachować oryginalny Impala (441)(bym miał też dużo mniej roboty ). Z drugiej strony jak juz mam takiego "merca" to fajnie byłoby też mieć takie gangster auto , czyli mafijny czarny . Z trzeciej strony fajnie by było mieć kolor Astralsilver, bo chciałbym sobie coś na weselach przyrobić

Jak spitolisz taki superfajny kolor (zwłaszcza na W126) jak impala, to zgiń, przepadnij maro [wscieklosc].

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no wlasnie :( monitor mam zdeycdowanie do lamusa :(:(:( u mnie jest nawet ciut za ciemne :(

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Ostatnio zmieniony pt gru 16, 2005 10:12 pm przez kruszyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ojejej, moje oczy !!! To boli !! Kruszynie, czy aby nie rozpedziłeś się za bardzo ? :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
Z jednej strony chciałbym zachować oryginalny Impala (441)

Mnie sie W126 najbardziej podoba w 441 Impala- wyglada super [ok]

Obrazek

Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop

Wojtek123 pisze:
GrześMoto napisał:
Z jednej strony chciałbym zachować oryginalny Impala (441)

Mnie sie W126 najbardziej podoba w 441 Impala- wyglada super

Ten na zdjęciu jest piekny [zlosnikz] I ma chromy a ja mam maty... Może wkrótce też bedę takim sobie pomykał ;) Jeszcze ogrom pracy przedemną...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
Ten na zdjęciu jest piekny

No to jeszcze dwa zdjecia [oczko] :

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kurcze, to tylnie koło wygląda strasznie nie naturalnie, jakby montaż...Ale auto miodne, choć, photoshop czy nie, jednak za bardzo obniżone. Lubie niskie auta, ale każde ma swoje granice, a to moim zdaniem ją przekroczyło.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Kurcze, to tylnie koło wygląda strasznie nie naturalnie, jakby montaż...Ale auto miodne, choć, photoshop czy nie, jednak za bardzo obniżone. Lubie niskie auta, ale każde ma swoje granice, a to moim zdaniem ją przekroczyło.

Nie, on ma zawieszenie hydropneumatyczne, dlatego tak wygląda.

Popatrz, tutaj juz jest podniesiony:

Obrazek

a tak jak jest zupełnie na dole:
Obrazek

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmm, widzę...Wątpliwości miałem do tylniego koła, bo światło na nim dziwnie wygląda i jest nienaturlanie nisko. Photoshop zrobi Ci hydraulikę do każdego auta, to ponoć najlepsza firma w branży :P A już zaupełnie poważnie, moim zdaniem za nisko :x

W moim mam lekko obniżony przód i co chwila na zimowych 14stkach o coś przycieram- takie mamy świetne drogi :evil: Na letnich 16stkach problem pojawia się naszczęscie rzadziej. Marze o równych drogach w naszym kraju, Wy pewnie też...

Tytuł:
swój chłop

wojz pisze:
Jak spitolisz taki superfajny kolor (zwłaszcza na W126) jak impala, to zgiń, przepadnij maro .

[zlosnikz]. Na razie tak sobie myśle tylko, ale od myślenia do realizacji jeszcze długa droga, chociaż myśle że zostane przy oryginale.

Wojtek123 pisze:
Radunio napisał:

A ten mesiu na ostatniej fotce nie ma szerokiej listwy miedzy tylnimi drzwiami a nadkolem ;)

Nie, on ma zawieszenie hydropneumatyczne, dlatego tak wygląda.

Popieram. Popatrz na mojego, ma fele '16stki i jeszcze bardziej siedzi. Obecnie ma 2cm prześwitu w najniższym miejscu [cool]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
Popatrz na mojego,

Gdzie mam go zobaczyć?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no i podjalem decyzje ... po rozmowie z blacharzem zdecydowalem ze kijek zostaje w starym kolorze w tym malym wyjatkiem ze zamiast metalika bedzie perla jakas bardzo podrasowana :) a ten kolorek impala super ... zastanawiam sie tez nad pomalowaniem listw pod kolor ale nie wiem jak to bedzie wygladalo... :/

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop

Radunio pisze:
GrześMoto napisał:
Popatrz na mojego,

Gdzie mam go zobaczyć?

http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1134911228_mesiu.jpg

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00