MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 7:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 126 27 28 29 30111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Witam wszystkich.
Właśnie zrobiłem sporą trasę w kraju -1200km na czystym OR nie było by w tym nic niezwykłego gdyby nie fakt że:
- część udało mi się (przypadkowo kupić za 1 zł /litr)
-jechałem bez żadnych instalacji podgrzewania i przełaczania
- był to 100% rzepak
Wniosek tylko jeden warto a nawet trzeba.Zupełnie nie martwiłem się kosztami podróży.Polecam dla niezamożnych .Inna sprawa że śmierdzi aż wstyd :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
Zresztą w fabrycznych kodach wyposażenia MB znalazłem coś takiego:
921 Pflanzenoelmethylester-Ausfuehrung zum Tanken von Bio-Diesel RME / vegetable oil methyl ester version
czyli wygląda na to, że można mieć to co trzeba juz fabrycznie.
Są to pojazdy przystosowane do biodiesla a nie OR

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Do biodisla zdaje się muszą być przystosowane w DE wszystke nowe pojazdy. W kodzie jest skrót RME - RapsMethylEsther - Biodiesel RME jest czymś innym niż zwykły Biodiesel. Biodiesel RME to olej rzepakowy spełniający wymagania odpowiedniej normy. (Zresztą w angielskim tekście opisu nie ma ani słowa o biodieslu)

Tytuł:
postmajtek

To ja - po lekturze wątku i własnych przemyśleniach - dodam swoje trzy grosiki:
Koncepcja jest następująca: dwa zbiorniki - dodatkowy najlpiej prostopadłościan w bagażniku. Z niego przewody miedziane ( doprowadzenie i powrót ?)- złączki itp do kupienia w sklepach z akcesoriami grzewczymi. Przewód doprowadzający owinięty wokół rury wydechowej - pierwszy słaby punkt ze względu na drgania i możliwe hałasowanie a w efekcie uszkodzenie przewodu. :( . (możnaby spróbować usztywnić - wełna mineralna pomiędzy zwojami, wszystko owinięte/osłonięte jakąś (jaką?) niepalną taśmą/rurką). Do instalacji paliwowej połączenie za pomocą trójnika. Przed trójnikiem od strony zbiorników po jednym elektrozaworze na przewód. Do przełączania przełącznik hebelkowy - w jednym po łożeniu jeden zawór zasilany a w drugim drugi. (można jakieś diodki LED dorzucić dla sygnalizacji) Drugi słaby punkt - nie przepatrzyłem oferty elektrozaworów - nie wiem czy są takie, które otwieraja się po załączniu napięcia a po odłączeniu zamykają.
Ktoś poprzednio bardzo mądrze sugerował, że instalacja OR przyda się w krajach, gdzie ceni się środowisko i zdrowy rozsądek. [zlosnik] ;) :evil:

Pozdr.
Witek

poszukałem na allegro - elektrozawory odcinające po 50 zeta sztuka
cały czs się zastanawiam - układ powrotny - potrzebny do drugiego zbiornika czy nie ?

Tytuł:
swój chłop

-Jestem pod wrażeniem, 124 250td chodzi na or, co ważne praca silnika cechuje sie miękciejsza praca niż na "zwyklym paliwie", no i ten niesamowity zapach wydobywajacy sie z rury, bajka, ale trzeba sie zastanowic jak bedziemy uruchamiac nasze fury w zime, układ z drugim zbiornikiem nie bardzo mi sie podoba, za dużo techniki, albo alegoria do LPG malo miejsca w kufsze, muszę podumać. A druga sprawa dobrze podgrzane paliwo juz w czasie pracy, czy o czym już wspomnieliście, seryjnie montowany w 124 pogrzewacz paliwa,
-"padfor" wspomniałeś że paliwo jest pogrzewane tylko do 25 oC, gdzie szukać owego termostatu sterujacego temp.

Tytuł:
Klubowicz

Dolaczylem do projektu [smiech] 190D 231tkm na razie poszlo 10l OR co dalo proporcje 3:2 dla ON. Ruszylem w mala traske 200km i wszystko ok [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

pucek-benz pisze:
-Jestem pod wrażeniem, 124 250td chodzi na or, co ważne praca silnika cechuje sie miękciejsza praca niż na "zwyklym paliwie", no i ten niesamowity zapach wydobywajacy sie z rury, bajka, ale trzeba sie zastanowic jak bedziemy uruchamiac nasze fury w zime, układ z drugim zbiornikiem nie bardzo mi sie podoba, za dużo techniki, albo alegoria do LPG malo miejsca w kufsze, muszę podumać. A druga sprawa dobrze podgrzane paliwo juz w czasie pracy, czy o czym już wspomnieliście, seryjnie montowany w 124 pogrzewacz paliwa,
-"padfor" wspomniałeś że paliwo jest pogrzewane tylko do 25 oC, gdzie szukać owego termostatu sterujacego temp.

Nie wiem, w książce o W124 (która wpadła mi w ręce w ksiegarni) przestudiowałem tylko schemat ideowy instalacji zasilania paliwem i przeczytałem opis tegoż - stąd podane przeze mnie informacje.

Zapalanie w zimie - 2-3 razy podgrzewać i dopiero kręcić.
albo układ z 2 zbiornikami przy czym dodatkowy mały zbiornik można użyć do rozruchu ON a fabryczny do OR
OR ścina się w temp ok - 10 st C - aby temu zapobiec należy mieszać z ON 50 na 50 - niezależnie od wybranego wariantu zasilania.

Tytuł:
postmajtek

padfor pisze:
pucek-benz pisze:
-
OR ścina się w temp ok - 10 st C - aby temu zapobiec należy mieszać z ON 50 na 50 - niezależnie od wybranego wariantu zasilania.

Czyli w zimie można bezpiecznie jeździć przy proporcji 50 na 50?

pozdr.
Witek

Tytuł:
wiarus junior

laudan pisze:
Dolaczylem do projektu [smiech] 190D 231tkm na razie poszlo 10l OR co dalo proporcje 3:2 dla ON. Ruszylem w mala traske 200km i wszystko ok [zlosnikz]

Witaj Marcin długie trasy wal na 100% za tytdzień jadę do Zermatt już czeka 200 litrów(2600km w obie strony) .Kupiłem bak na 100l :)

acha w bagażniku miej 1-2 wtryskiwaczy tak na wszelki wypadek( koszt.10zł na szrocie)
Pozdrawiam

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
wiarus junior

witek1 pisze:
padfor pisze:
pucek-benz pisze:
-

Czyli w zimie można bezpiecznie jeździć przy proporcji 50 na 50?

pozdr.
Witek

?????
w zimie nawet nie myśl o takich proporcjach chyba że chcesz krótko jeździć swoim mercem.Dodam że latem zapalanie poranne auta nie należy do przyjemnych jeśli masz OR w baku a co dopiero zimą.
Stosowanie tych dziwnych preparatów do rozruchu tez nie jest bez wpływu na silnik.Wożę w aucie jednak zwykle tak liczę km.trasy aby gasić i zapalać na ropie.NIE OSZUKUJMY SIĘ TO NIE JEST ROPA .Tu trzeba instalacji lub myśleć na zapas
Moim zdaniem zimą bez solidnego podgrzania nie warto próbować.

W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
[url]http://www.ppr.pl/artykul.php?id=126581
[/url]

Taki fajny artykół sorki jeśli już był

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
wiarus junior

Rany chyba dostaniemy amnestię albo cuś takiego ................poczytajcie.
http://finanse.wp.pl/POD,12,wid,7859146 ... Bpage%5D=2

Polak potrafi???????

W123 200D

Tytuł:
swój chłop

moje obserwacje są takie:
-odpala normalnie jak na ON, Ale pierwsze 3 min to wyskakujace sekcje, nierówne obroty.
-po 5 min silniczek cyka cichutenko jak benzynka, znacznie wyższa kultura pracy niż na ON,
-na trasie żadneg odczucia że jade na OR, a wydaje mi sie nawet że ma lepszego kopa niż zwykle.
-bajka

Tytuł:
Klubowicz

Irek pisze:
Witaj Marcin długie trasy wal na 100% za tytdzień jadę do Zermatt już czeka 200 litrów(2600km w obie strony) .Kupiłem bak na 100l :)

acha w bagażniku miej 1-2 wtryskiwaczy tak na wszelki wypadek( koszt.10zł na szrocie)
Pozdrawiam

Juz prawie doszlem do 90%. Musze pamietac tylko, aby przy 1 odpaleniu dluzej grzac i gazu dodac [zlosnik]

A jak sie zapatrujecie na takie urzadzonka:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %3AIT&rd=1

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %3AIT&rd=1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

taaa...
cóż mogę powiedzieć... rzepak rulez!!
same plusy a i pogoda dopisuje (do końca września ma być ciepło!!) :D
jak pokazuje sytuacja na rynku paliw ropa to przeszłość. co będzie za 5-10 lat?? trzeba się przystosować :D mogę dodać, że moje doświadczenia potwierdzają obserwacje pucka, laudana, irka, padfora i innych... tylko z zasilaniem zimą byłbym ostrożny, bardzo..
no i jeszcze ten nasz MinFis, jaki on wspaniały!! obniży akcyzę na benzynę! ale na ropę już nie... dziękujemy panie ministrze [dupa3] ponad połowa silników benzynowych zasilana jest gazem.
polecam OR :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 126 27 28 29 30111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00