MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 6:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

padfor pisze:
W artykule z linku parę postów powyżej celnicy wyraźnie odgrażają się, że wdrożą postepowanie karno-skarbowe jeśli znajdą u kogoś w baku OR. (Co prawda jak będą go odrózniać od ON nie napisali - pewnie po zapachu z rury)

Przeoczyłem to ;) - ale przeczytałem teraz - zgroza :evil: .

[cool] - S1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

panowie,
post dotyczący bezpośrednio POTATO pojawił się na forum powitalnym :D
warto zajrzeć (autor ~padfor), poniżej zamieszczam furtkę skrótową hehe
jednocześnie dziękuję autorowi za opis i oczywiście czekamy na wrażenia z pracy układu.
pozdr
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=13819

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

:o
Olej po frytkach wykorzystywany jako paliwo bedzie za trzy miesiące opodatkowany akcyzą!!!

http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1335651

S1

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Nawiązujac do całej tej dyskusji powietrze też powinno zostac objęte akcyzą bo w końcu niezbędne jest do zasilania samochodu a spalając się w silniku jest użytkowane nie w sposób do jakiego zostało wyprodukowane = oddychania :D

POLSKA TO DZIWNY KRAJ I TRUDNY JĘZYK

Tytuł:
wiarus junior

Samsung1 pisze:
:o
Olej po frytkach wykorzystywany jako paliwo bedzie za trzy miesiące opodatkowany akcyzą!!!

http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1335651

S1

Jakos nikt nie wspomniał ze olej po frytkach jest już odpadem który został zużytkowany zgodnie z przeznaczeniam .Klasyfikacja odpadu jest dość jasna (szczególnie ze wisi jej definicja na prawie kazdym przejsciu granicznym) .
Troszkę tu gonienia w pietkę .Jak widzą sami prawnicy już się motają.
Teoretycznie spalając takowy produkt -utylizujemy odpady zatem moze nawet UE powinna nam jakieś dopłaty albo dotacje :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
swój chłop

Irek pisze:
Jakos nikt nie wspomniał ze olej po frytkach jest już odpadem który został zużytkowany zgodnie z przeznaczeniam .Klasyfikacja odpadu jest dość jasna (szczególnie ze wisi jej definicja na prawie kazdym przejsciu granicznym) .
Troszkę tu gonienia w pietkę .Jak widzą sami prawnicy już się motają.
Teoretycznie spalając takowy produkt -utylizujemy odpady zatem moze nawet UE powinna nam jakieś dopłaty albo dotacje :)

Spodobał mi się zapis - że zastanawiają się prawniki z MinFinu - czy cokolwiek użyte do napędu - musi być objęte akcyzą.

Załóżmy hipotetyczną sytuację taką:

Dorabiam sobie w samochodzie odpowiednią przekładnię i wstawiam klasyczne pedały rowerowe.
Pedałując - jestem w stanie napędzać samochód. Wiem, że to wymaga wysiłku - ale nie jest nierealne - szczególnie jeśli rozpatrywanym autem będzie powiedzmy Tico-Romantico.

Co jest paliwem ?

Ja we własnej osobie - czy też pokarm jaki zjem ?

Czy oznacza to, że należy obłożyć akcyzą kotleciki schabowe plus smazone ziemniaczki z boczkiem, które bardzo lubię? Rosół też czy tylko częściowo ? A co będzie z czekoladkami deserowymi ?

A czy pieprzone pierożki (wyjątkowo dobre w odrożnieniu od pieprzonego życia) - też będą obłożone akcyzowym podatkiem ?

A jak wyliczać - ile pokarmu zużyłem na jazdę samochodem a ile np na romantyczne spacery podczas których następuje prowadzanie laski z nebraski lub ebonitowej ?

Takie pytania postawiłbym kretynom z MinFinu - niech zapłoną ich tępe umysły - może pożar coś zmieni :))))

Ot co !

Tytuł:
wiarus junior

(..................)
Wywalam to pytanie przeszukałem forum i wiem wszystko .przepraszam za zamieszanie .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Piotr_K pisze:
Takie pytania postawiłbym kretynom z MinFinu - niech zapłoną ich tępe umysły - może pożar coś zmieni :))))

Oj boję się że niestety nic nie zmieni :( :

Cytuj:
Minister finansów Mirosław Gronicki uzgodnił z premierem, że w projekcie budżetu na przyszły rok zaproponuje podwyżkę akcyzy na paliwa. O ok. 25 groszy na litrze. To ogromna suma - dziś akcyza na benzynę wynosi ok. 1,60 zł za litr, podatek na olej napędowy - ok. złotego. A ceny benzyny i tak szybują w górę, bo na światowych giełdach drożeje ropa.

==> http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 86490.html

[oczko] S1

Tytuł:
wiarus junior

Samsung1 pisze:
Piotr_K pisze:

Oj boję się że niestety nic nie zmieni :( :

Cytuj:
Minister finansów Mirosław Gronicki uzgodnił z premierem, że w projekcie budżetu na przyszły rok zaproponuje podwyżkę akcyzy na paliwa. O ok. 25 groszy na litrze. To ogromna suma - dziś akcyza na benzynę wynosi ok. 1,60 zł za litr, podatek na olej napędowy - ok. złotego. A ceny benzyny i tak szybują w górę, bo na światowych giełdach drożeje ropa.

==> http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 86490.html

[oczko] S1

Ten temat jest dziś szeroko wałkowany.To odpowiedź na zwrot z podatku mat.budowlanych( szacuje się na 11mld) a budżet tego nie załata .Raczej nic z tego nie wyjdzie ale kto to wie.
OR mimo wszystko jest tańszy ............... w Czechach :)

W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kocham POLSKE, a wlasciwie juz nie kocham bo jak pokochac zadzacych nami zlodziei i tempakow ? Stanowia prawo wobec klucza Kulczyka: Mnie ma byc dobrze, a Ci comaja na koncie mniej niz 1mln$ od tatusia to niech sie akcyzowanym trotem wypchaja.

6kkm na OR i bedzie wiecej.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus senior

qzyn pisze:
Kocham POLSKE, a wlasciwie juz nie kocham bo jak pokochac zadzacych nami zlodziei i tempakow ? Stanowia prawo wobec klucza Kulczyka: Mnie ma byc dobrze, a Ci comaja na koncie mniej niz 1mln$ od tatusia to niech sie akcyzowanym trotem wypchaja.

6kkm na OR i bedzie wiecej.
To się nazywa "sprawiedliwość społeczna"-nie mylić ze sprawiedliwością ! :evil:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
No to się pochwale zaolejowałem juz trzy pojazdy MB 207D Ursusa C-330 i C-360 ide w orke zobaczymy jak będzie, ale w żniwa zdażyla mi się ciekawa historia mój tato na kombajnie z kombajnistą koguty się zaświeciły więc ja rura i podjeżdżam, sąsiad na polu obok też kosi, a kombajnista do ojca "kurde grila czuje chyba Czerwonka kiełbaski na polu smaży" Ojczulek zwijal się ze śmiechu. Teraz szykuje się do zaolejowania Polonez z dieslem od cytryny coś wójek za ostrożny ciężko go przekonać ale chyba w tym tygodniu zaleje Ropa na lewiżnie 3,15 a olej OR 2,74 w Biedronce 2,50 w Selgrosie, ostatnio u mnie "oo" jest niedostępne ale pojawia się zielone "oo" piorun wie z kąd, podobno skandynawowie mają coś takiego.
Pozdrawiam wszystkie FRYTKOWNICE

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
swój chłop

Witam wszystkich właśnie skończyłem układ podgrzewania OR i zamontowałem go w swojej 115 220D. Działa perfekcyjnie wszystko ok filtr paliwa też gorący [zlosnik] Teraz zabieram za układu sterowania oczywiście z kabiny pasażera i mam nadzieje że uda mi się stworzyć system automatycznie przełączający się na OR.
Pozdrawiam

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mam tylko prośbę o wpisywanie tu postów dotyczących użytkowania OR, a nie obrzucanie inwektywami polityków i rządzących, czegokolwiek "mądrego" by nie wymyślili...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

swój chłop
Awatar użytkownika

czytająć dzis opis systemu paliwowego MB W124 zauważyłem, że pojazd ten fabrycznie wyposażony jest w podgrzewacz ON (wymiennik ciepła) nagrzewany od płynu chłodzącego z obwodu nagrzewnicy- czyli to co trzeba mieć aby podgrzać OR. Podgrzewanie kończy się gdy temperatura ON wyniesie 25 st C. Sterowanie termostatem mechanicznym. Prawdopodobnie, gdyby termostat ten wyrzucić lub zastapić takim, który zamyka się przy 80 st C można bezboleśnie tankować OR. (Nie zawadzi założyć grubsze przewody paliwowe)

Zresztą w fabrycznych kodach wyposażenia MB znalazłem coś takiego:
921 Pflanzenoelmethylester-Ausfuehrung zum Tanken von Bio-Diesel RME / vegetable oil methyl ester version
czyli wygląda na to, że można mieć to co trzeba juz fabrycznie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00