MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 1:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w EPC
swój chłop

Numer GG: 1202652
Kto ma zainstalowany program EPC bo ja prubuje go sobie zainstalować i za cholere zrobiłem wszystko wedłóg instrukcji co jest na płycie CD1 ale dupa blada już mnie szlag trafia żeby nie można było zaibnstalować w prosty sposub programu pod wingroze przecież to nie linux że trzeba coś kompilować jak ktoś ma jakieś doświadczenia z tym softem to proszę o info

609886857

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jaką masz wersję EPC (2000r czy 2003r)?.Jakim sposobem instalowałeś ,za pomocą dysków wirtualnych czy bez?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
Jaką masz wersję EPC (2000r czy 2003r)?.Jakim sposobem instalowałeś ,za pomocą dysków wirtualnych czy bez?

Ja mam EPC 2000r i mam dokładnie ten sam problem, jak już ktoś powiedział
shampoo pisze:
za cholere zrobiłem wszystko wedłóg instrukcji co jest na płycie CD1 ale dupa blada już mnie szlag trafia

zrobiłem nawet więcej:
http://www.admauto.net/epc/
sprzedający [zlosnikz] nie odpowiada nawet na maile z prośbą o pomoc :lol:

Przyłączam się do prośby :cry:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
Jakim sposobem instalowałeś ,za pomocą dysków wirtualnych czy bez?

A o co dokładnie chodzi? :oops:

Tytuł:
swój chłop

Za pomoca dyskow wirtualnych ale szlag by to trafil nie mam pojecia co robie nie tak ze nie moge zainstalowac a wersje mam 2000

W126 2,8 SE AUTOMAT 84r

W202 250TD kombi 97r

609886857

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tu jest opis instalacji ,bez dysków wirtualnych ,ja robiłem tym sposobem i jest OK.Autorem jest kolega Wht z MBKP .Pamiętajcie ,żeby po zaistalowaniu nie uruchamiać EPC przed restartem (ważne).

,,Poniżej przedstawiam opis instalacji katalogu części MB w sposób, który pozwala na umieszczenie wszystkich danych na dysku bez konieczności korzystania z oprogramowania VirtualCD. Ja byłem do tego zmuszony, bo u mnie VirtualCD wysypywał cały system.

Wersja pełna (samochody i pojazdy komercyjne) zajmuje na dysku ok. 3GB.
Same samochody to ok 1,8GB.

Zaczynamy.

Z płytki CDMBOE1 uruchamiamy INSTALL.EXE

W zależności od systemu operacyjnego wybieramy:
Windows NT: Server
Windows 9x: Standalone

Pierwszy katalog docelowy to ten, w którym przechowywany jest program od obsługi danych, a nie dane programu. (musi to być nazwa DOS czyli 8+3) - patrz też Uwagi 1

Następne pytanie dotyczy danych, które chcemy zainstalować.
Wybieramy: Car data only lub Both Car and Commercial Vehicle data

Następne pytanie dotyczy kopiowania danych z płyt na dysk twardy. Na pytanie: Do you want to copy CD's to disk: Odpowiadamy: Yes

W oknie CD Mapping wystarczy wybrać do skopiowania dowolne CD. Program widzi na każdej partycji tylko 2GB, więc najwygodniej jest wybrać do skopiowania 3 pierwsze płyty.

Po skopiowaniu danych przez program instalacyjny wchodzimy do katalogu w którym zainstalowany jest program (domyślnie: c:\bhroot) do podkatalogu system\usr. Edytujemy plik schema.imp dodając wpisy dotyczące pozostałych CD na wzór już istniejących. Do katalogu DBHDATA na dysku, na którym są dane, kopiujemy zawartość pozostałych płyt do katalogów nazwanych wg woluminu płyty.

W przypadku instalacji danych samochodów i pojazdów komercyjnych trzeba skopiować wszystkie płyty. Dane samych samochodów znajdują się na płytach 1, 2, 3, 5 i 8.

Przypomnę jeszcze sposób na zmianę języka na ludzki :-).
Uruchamiamy DB EPC Europe. Wybieramy napis NUTZ (po prawej) i najszybciej to zrobić z klawiatury wybierając po kolei: 3, 1, 9, 3*enter,

Dodatkowe uwagi.
1. Nie wiem czy program dobrze się zainstaluje w katalogu z ~. U mnie coś w tym przypadku było nie tak, ale może to nie była wina katalogu, w którym był zainstalowany.
2. Zalecam ponowne uruchomienie komputera przed uruchomieniem.
3. Jeżeli wszystkie płyty są skopiowane na dysk to najlepiej uruchomić bez płyty w napędzie. Coś na ten temat jest też w instrukcji instalacji.

Mam nadzieję, że da się zrozumieć ten opis ;-). Może przydałoby się w jakimś FAQ to umieścić, jeżeli będzie komuś pomocne.

PS. Opis dotyczy instalacji danych na jednej partycji. Jeżeli ktoś chce rozdzielić dane na kilka partycji możliwe, że uda się to zrobić bez ręcznego kopiowania danych. ''

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

shampoo uruchomiłeś EPC wg wskazówekVALENTINE123??

Tytuł:
swój chłop

niestety nie i nie wiem dlaczego

W126 2,8 SE AUTOMAT 84r

W202 250TD kombi 97r

609886857

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przed nową instalacją ,dobrze jest wyczyścić pozostałości z poprzednich prób instalacji w rejestrach np za pomocą RegCleaner ,a takze usunąć foldery BHROOT i BHBACKUP.Bez tego może nie zadziałać.

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hmm to ja może delikatnie zapytam - skąd macie EPC :roll:

Tytuł:
swój chłop

nooo , ja to znalazłem na ulicy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

a tak juz poważnie to jak sam instalowałem to niechodził programik ani trochę. przyszedł brat i mówi "zobaczymy może pójdzie". no i wzięło i poszło i teraz zapir.... aż miło. czasami tylko się powiesi. ale póżniej znowu jest ok.
pozdrawiam i zawziętości życzę

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
Tu jest opis instalacj

W ramach odciażania kolegi VALENTINE123 od pytań ;) , zrobiłem tak jak w opisie.
Poszło.
Potem chciałem zdjąć "łapki" z katalogów - zgodnie z dalszym ciągiem instrukcji na MBKP - i wysypało się ze szczętem. Więc jestem chwilowo bez.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop

No ja to dostalem od kolegi ale narazie to dalem sobie na wstrzymanie bo mnie nerwy poniosly i nie chce czegos rozwalic ;)

W126 2,8 SE AUTOMAT 84r

W202 250TD kombi 97r

609886857

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

outsider pisze:
hmm to ja może delikatnie zapytam - skąd macie EPC

A ja kupiłem od jednego z forumowiczów ale nie polecam, dlatego też nie mogę zdradzić od kogo, pisz na prv do mnie

Tytuł:
nowy

VALENTINE123 pisze:
Tu jest opis instalacji ,bez dysków wirtualnych ,ja robiłem tym sposobem i jest OK.Autorem jest kolega Wht z MBKP .Pamiętajcie ,żeby po zaistalowaniu nie uruchamiać EPC przed restartem (ważne).

,,Poniżej przedstawiam opis instalacji katalogu części MB w sposób, który pozwala na umieszczenie wszystkich danych na dysku bez konieczności korzystania z oprogramowania VirtualCD. Ja byłem do tego zmuszony, bo u mnie VirtualCD wysypywał cały system.

Wersja pełna (samochody i pojazdy komercyjne) zajmuje na dysku ok. 3GB.
Same samochody to ok 1,8GB.

Zaczynamy.

Z płytki CDMBOE1 uruchamiamy INSTALL.EXE

W zależności od systemu operacyjnego wybieramy:
Windows NT: Server
Windows 9x: Standalone

Pierwszy katalog docelowy to ten, w którym przechowywany jest program od obsługi danych, a nie dane programu. (musi to być nazwa DOS czyli 8+3) - patrz też Uwagi 1

Następne pytanie dotyczy danych, które chcemy zainstalować.
Wybieramy: Car data only lub Both Car and Commercial Vehicle data

Następne pytanie dotyczy kopiowania danych z płyt na dysk twardy. Na pytanie: Do you want to copy CD's to disk: Odpowiadamy: Yes

W oknie CD Mapping wystarczy wybrać do skopiowania dowolne CD. Program widzi na każdej partycji tylko 2GB, więc najwygodniej jest wybrać do skopiowania 3 pierwsze płyty.

Po skopiowaniu danych przez program instalacyjny wchodzimy do katalogu w którym zainstalowany jest program (domyślnie: c:\bhroot) do podkatalogu system\usr. Edytujemy plik schema.imp dodając wpisy dotyczące pozostałych CD na wzór już istniejących. Do katalogu DBHDATA na dysku, na którym są dane, kopiujemy zawartość pozostałych płyt do katalogów nazwanych wg woluminu płyty.

W przypadku instalacji danych samochodów i pojazdów komercyjnych trzeba skopiować wszystkie płyty. Dane samych samochodów znajdują się na płytach 1, 2, 3, 5 i 8.

Przypomnę jeszcze sposób na zmianę języka na ludzki :-).
Uruchamiamy DB EPC Europe. Wybieramy napis NUTZ (po prawej) i najszybciej to zrobić z klawiatury wybierając po kolei: 3, 1, 9, 3*enter,

Dodatkowe uwagi.
1. Nie wiem czy program dobrze się zainstaluje w katalogu z ~. U mnie coś w tym przypadku było nie tak, ale może to nie była wina katalogu, w którym był zainstalowany.
2. Zalecam ponowne uruchomienie komputera przed uruchomieniem.
3. Jeżeli wszystkie płyty są skopiowane na dysk to najlepiej uruchomić bez płyty w napędzie. Coś na ten temat jest też w instrukcji instalacji.

Mam nadzieję, że da się zrozumieć ten opis ;-). Może przydałoby się w jakimś FAQ to umieścić, jeżeli będzie komuś pomocne.

PS. Opis dotyczy instalacji danych na jednej partycji. Jeżeli ktoś chce rozdzielić dane na kilka partycji możliwe, że uda się to zrobić bez ręcznego kopiowania danych. ''

Witam. Skopiowalem wszystko zgodnie z ta instrukcją.
Niestety nie wiem jak zmontować całosc( tak zeby te 3 plyty zainstalowane za pomoca instalatora i te skopiowane (wg pliku schema.imp)).

W folderze BHDATA mam wszystkie CDMBOE(1..8).

Proszę o pomoc jak to dalej odpalić.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00