Tu jest opis instalacji ,bez dysków wirtualnych ,ja robiłem tym sposobem i jest OK.Autorem jest kolega Wht z MBKP .Pamiętajcie ,żeby po zaistalowaniu nie uruchamiać EPC przed restartem (ważne).
,,Poniżej przedstawiam opis instalacji katalogu części MB w sposób, który pozwala na umieszczenie wszystkich danych na dysku bez konieczności korzystania z oprogramowania VirtualCD. Ja byłem do tego zmuszony, bo u mnie VirtualCD wysypywał cały system.
Wersja pełna (samochody i pojazdy komercyjne) zajmuje na dysku ok. 3GB.
Same samochody to ok 1,8GB.
Zaczynamy.
Z płytki CDMBOE1 uruchamiamy INSTALL.EXE
W zależności od systemu operacyjnego wybieramy:
Windows NT: Server
Windows 9x: Standalone
Pierwszy katalog docelowy to ten, w którym przechowywany jest program od obsługi danych, a nie dane programu. (musi to być nazwa DOS czyli 8+3) - patrz też Uwagi 1
Następne pytanie dotyczy danych, które chcemy zainstalować.
Wybieramy: Car data only lub Both Car and Commercial Vehicle data
Następne pytanie dotyczy kopiowania danych z płyt na dysk twardy. Na pytanie: Do you want to copy CD's to disk: Odpowiadamy: Yes
W oknie CD Mapping wystarczy wybrać do skopiowania dowolne CD. Program widzi na każdej partycji tylko 2GB, więc najwygodniej jest wybrać do skopiowania 3 pierwsze płyty.
Po skopiowaniu danych przez program instalacyjny wchodzimy do katalogu w którym zainstalowany jest program (domyślnie: c:\bhroot) do podkatalogu system\usr. Edytujemy plik schema.imp dodając wpisy dotyczące pozostałych CD na wzór już istniejących. Do katalogu DBHDATA na dysku, na którym są dane, kopiujemy zawartość pozostałych płyt do katalogów nazwanych wg woluminu płyty.
W przypadku instalacji danych samochodów i pojazdów komercyjnych trzeba skopiować wszystkie płyty. Dane samych samochodów znajdują się na płytach 1, 2, 3, 5 i 8.
Przypomnę jeszcze sposób na zmianę języka na ludzki

.
Uruchamiamy DB EPC Europe. Wybieramy napis NUTZ (po prawej) i najszybciej to zrobić z klawiatury wybierając po kolei: 3, 1, 9, 3*enter,
Dodatkowe uwagi.
1. Nie wiem czy program dobrze się zainstaluje w katalogu z ~. U mnie coś w tym przypadku było nie tak, ale może to nie była wina katalogu, w którym był zainstalowany.
2. Zalecam ponowne uruchomienie komputera przed uruchomieniem.
3. Jeżeli wszystkie płyty są skopiowane na dysk to najlepiej uruchomić bez płyty w napędzie. Coś na ten temat jest też w instrukcji instalacji.
Mam nadzieję, że da się zrozumieć ten opis

. Może przydałoby się w jakimś FAQ to umieścić, jeżeli będzie komuś pomocne.
PS. Opis dotyczy instalacji danych na jednej partycji. Jeżeli ktoś chce rozdzielić dane na kilka partycji możliwe, że uda się to zrobić bez ręcznego kopiowania danych. ''