MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
O transmiterze (modulatorze) FM pisalem. Mozna do niego podpiac diskmena, Ipoda, czy jakikolwiek otwarzac ze zloczem mini jack.

tak. ale mnie ineteresuje, czy modulaor ten to mini-nadajnik radiowy, czy podlaczasz go do kabla antenowego. Jak z jakoscia dzwieku oraz ewentualnym konfliktem ze stacjami pracujacymi w tym samym pasmie, co ten modulator?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
michau pisze:
Tricky, mozesz opisac dokladniej to rozwiazanie?

czy kazda zmieniarka sie do tego nadaje?

Nie każda - musi mieć wejście do osobnego sterowania pilotem. I kable sygnałowe z niej podpięte są do takiej śmiesznej puszki [modulatora FM]. Do puszki tej podpięta jest też antena radiowa. Sygnał z anteny jest na odpowiedniej częstotliwości zastępowany sygnałem audio z CD, i leci z modulatora już jako sygnał radiowy. Mój modulator ma możliwość wyboru częstotliwości spośród dwóch różnych - jedna z nich w ogóle wychodzi poza skalę mojego Blaupunkta, a na drugiej jest RadioMaRyja. W momencie kiedy modulator wykryje obecność sygnału z CD, odcina ten z anteny radiowej. Jak chcę posłuchać radia [jakiejkolwiek stacji], to pilotem wyłączam zmieniarkę.

michau pisze:
czy jest to pilot bezprzewodowy

Ja mam przewodowy, ale istnieją tez takie na podczerwień. Uważam, że kablowy jest lepszy, można całość schować w czasie nie używania, i nie musi być na stałe na widoku żaden moduł z odbiornikiem IR.

michau pisze:
oraz jak polaczyc zmieniarke z modulatorem?

2x chinch.

Trudno spierać się co do jakości - słyszałem wysokiej klasy systemy audio które opierały się częściowo na tym patencie, u mnie gra Blaupunkt Frankfurt de Luxe mono z przełomu lat 60/70 poprzez jeden niespecjalnie ambitny głośnik w desce rozdzielczej. Można powiedzieć, że brzmienie komponuje się z klimatem na pokładzie auta :)

Tytuł:
Klubowicz

michau pisze:
tak. ale mnie ineteresuje, czy modulaor ten to mini-nadajnik radiowy, czy podlaczasz go do kabla antenowego. Jak z jakoscia dzwieku oraz ewentualnym konfliktem ze stacjami pracujacymi w tym samym pasmie, co ten modulator?

Modulator fm, wiec nie ma kabla, chyba ze zasilajacy:) Co do konfliktu, mozna zmienic czestotliwosc. Co do jakosci to powiem Ci jak poslucham takie z IPoda. Umawiam sie ze znajomym od jakiegos czasu, ale cos nam kiepsko wychodzi. W opcji Ipod, ten transmiter jest malym adapterem podpinanym z dolu. Jest do niego pilot do sterowania. Nie potrzebuje zewnetrznego zasilania.

Tytuł:
Klubowicz

Tutaj link do przykladowego transmitera:

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/ ... 39-0286367

Jest to opcja jedna z wielu, wiec nie trzeba sie sugerowac, ksztaltem, funkcjami, cena.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Do puszki tej podpięta jest też antena radiowa. Sygnał z anteny jest na odpowiedniej częstotliwości zastępowany sygnałem audio z CD, i leci z modulatora już jako sygnał radiowy

ta opcja podoba mi sie bardziej niz taka jak opisuje laudan - bezkablowa

ps. nie wolisz Radia Maryja niz muzyki z cd? [cool]

Tytuł:
Klubowicz

michau pisze:
ta opcja podoba mi sie bardziej niz taka jak opisuje laudan

Tutaj opcja bez kablowa z podlaczeniem pod memory flasha z MP3

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... Track=true

Tytuł:
kombatant

Ale fajne! bez dłubania, chodzi pewnie i na lampowych radiach, na wszystkim!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Na pewno zaletą podobnych rozwiązań jest brak kabli i "bezinwazyjna" instalacja. Wielbicieli dźwięku wysokiej jakości może jednak zniechęcić fakt, że wszelkie urządzenia typu transmiter FM działają z jakością co najwyżej... FM. Niestety w ten sposób nie da się przenieść całego pasma możliwego do zapisania na płycie Audio CD (obcięcie wyższych częstotliwości). Z urządzeniami typu adapter kasety magnetofonowej sprawa wygląda jeszcze gorzej - oprócz powyższego dochodzi jeszcze dosyć prymitywny sposób przekazywania sygnału przez zbliżenie nadajnika do głowicy magnetofonu. Strata jakości jest tu już bardzo znaczna.
Jeżeli zamierzamy w ten sposób podłączyć odtwarzacz MP3 czy innego stratnego formatu kompresji dźwięku to pierwsza opcja będzie zapewne wystarczająca, w przeciwnym wypadku jedyne bezkompromisowe rozwiązanie to skorzystanie z gniazda line-in (aux), w które wyposażone są nowsze modele Beckera.

laudan pisze:

Tutaj opcja bez kablowa z podlaczeniem pod memory flasha z MP3

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... Track=true

A tutaj link do recenzji tego urządzonka (po polsku).

Tytuł:
Klubowicz

hrm pisze:
jedyne bezkompromisowe rozwiązanie to skorzystanie z gniazda line-in (aux), w które wyposażone są nowsze modele Beckera.

Wszak o to tu chodzi, zeby to stary Becker (czesto analogowy) gral:)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Słabo to trochę wygląda, a za pieniądze porównywalne do dobrego discmana można kupić zmieniarkę podłączaną poprzez modulator FM, i sterowaną z osobnego pilota. Mam tak u siebie, i jestem gorącym promotorem takiego właśnie rozwiązania. Wygląd full zgodny z fabryką, a dźwięk z płyt CD. Ja za swoją 10-płytową zmieniarkę dałem na Allegro całe 100 zł, sprzęt ma na obudowie wybity rok produkcji 1993, i z CDR nie ma żadnych problemów [nie mylić z CDRW - tych niestety nie czyta].
Obecnie na Allegro jest coś takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53804557

Dzięki za link - dogadałem się z facetem i zamienił się za tubę, którą ostatnio wystawiałem na forum. Urządzonko działa super - wszsyscy się pytają jakie to radio leci, że taka fajna muzyka [zlosnik]
Jutro zrobię fotki całości i wrzucę na forum.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00