MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 10:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: klima
swój chłop

Witam,
Czy jest jakiś patant na włożenie klimy (jak tak to jakiej) z W123 lub innego modelu doW115 ?

czy może ktoś ma klime do w115 / w114 ? na zbyciu ?
a może ktoś ma w swoim aucie w114/115 klimę i może podesłać mi jakięś zdjęcia co i jak
albo może ktoś ma w swojej bazie foto jakiekolwiek zdjęcie z klimą w w115
:)
pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Weź pod uwagę 3 rzeczy :

- /8 z klimą miały inną konsolę centralną niż te bez
- Już na pierwszy rzut oka nastawy ogrzewania/chłodzenia są w beczce całkowicie inne niż w /8
- klima ze szrotu może być tania w zakupie, ale jej uruchomienie będzie napewno kosztowało 4-cyfrowo. Poczytaj o rodzajach płynów do klimy, i potrzebach wymiany przewodów przy tańszych płynach bezfreonowych.

Gdybyśmy byli w USA - sprawa prosta. Zajeżdżasz do VintageAir, i składają Ci pod wymiar ukrytą instalację klimatyzacyjną, nie naruszając przy okazji montażu żadnych elementów kontrukcyjnych samochodu [żadnego wiercenia]. Kilkaset dolców dalej, masz w aucie przyjemne 20C. Niestety jesteśmy w Polsce, więc powodzenia :)
Przy małych pieniądzach ja stawiałbym na przenośny klimatyzator zasilany z zapalniczki - jeszcze jak mieliśmy hurtownię sprzętu grzewczego i chłodzącego, mieliśmy takie cudo w katalogu. Pamiętam tylko, że dość upierdliwe to było w używaniu - ustawione pomiędzy przednimi siedzeniami z jednej strony dmuchało zimnym, a z drugiej dmuchało ciepłym, lub przez rurkę można było wyprowadzić ciepło za okno samochodu. Taka sobie śmieszna proteza fabrycznego A/C

Tytuł:
wiarus senior

W razie czego służę pomocą. Mam w swoim coupe klimatyzację, a ostatnio wymieniałem kompresor (York), sprzęgło i osuszacz, więc temat mam na świeżo. Mogę Ci też przysłać kilka zdjęć.

Jak pisał Kolega powyżej, w W114/115 z klimą występuje inna środkowa konsola. Musiałbyś taką zorganizować, oprócz wszystkich elementów układu. Moim skromnym zdanie wchodzi w grę tylko cały kompletny układ ze /8 (chłodnica klimy, dodatkowy wentylator przed chłodnicą klimy, kompresor York, sprzęgło klimy, kupa węży klimy, osuszacz, parownik, dmuchawa klimy, pneumatyka i elektryka. Bardzo dużo części i bardzo dużo roboty. Jeśli Twoim celem jest projekt "klima" sam w sobie, jako przyjemność (hobby), to może i warto. Jeśli natomiast celem jest samo praktyczne chłodzenie, to ja bym powiedział "odpuść sobie". Poza tym pamiętaj, że włączona klimatyzacja zabiera całkiem sporo mocy, co w tych starych samochodach nie jest wcale do pominięcia. Ja mam zmodyfikowany silnik M110V (tylko 123 KM, wersja Kalifornia), i mogę potwierdzić, że włączenie klimatyzacji odczuwa się BARDZO BARDZO. I pod pedałem gazu i na stacji benzynowej.

Jakby co, to zapraszam.

Tytuł:
swój chłop

witam,
pk2 będziesz na zlocie ?

pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"

Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"

Breslauer,

Tytuł:
wiarus senior

Vesa pisze:
witam,
pk2 będziesz na zlocie ?

pozdrawiam

Niestety mnie na tej super imprezie nie będzie. Także w przypadku dalszych pytań - proszę e-mailuj.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Wit'am

Mam 114 CE z Klimą - była ponoć w zeszłym roku robiona (regeneracja), ale albo ja jej nie potrafię włączyć, albo już nie działa.
Czy wie może ktoś gdzie to się włącza?

Załączam zdjecie - to chyba to pokrętło zielone nad radiem obok jest lampka, ale nie zapala się albo niżej, pod radiem włącznik, który zapala się na biało po wyciągnięciu (po drugiej stronie zapalniczki jest jakiś dodatkowy nawiew).

http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11175 ... G_2638.jpg

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia, to z góry dzięki.

Wit'Old

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Licytowałem klimę na ebayu de kpl 100% łacznie z konsolą i poszła chyba za 1200 euro. Powodzenia.

http://www.zelazko.com.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00