MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 5:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
jesli mamy droge pustą widocznośc pełna i nawet "dziadek na rowerze nie jedzie" to po kiego grzyba ktoś hamuje do zera prawie, nie moglby zjechać naginając lekko przepisy aby ci z tyłu mogli sobie spokojnie smigac... to jest przykład braku checi uskuteczniania przepływu autek a nie matołectwa...

Absolutnie się nie zgadzam (chociaż kilka razy w życiu zdarzyło mi się tak zrobić :oops: ) przepisy są przepisami i nie ma mowy o naginaniu ich w jakimkolwiek stopniu, tutaj trochę nagniesz bo wjedziesz na przeciwny pas ruchu , tam pojedziesz prosto z pasa do skrętu albo odwrotnie i mamy obraz bu**** na polskich drogach...

Sebian pisze:
Generalnie korki biorą się z powodu tych, którzy wjeżdżają na skrzyżowanie, choć nie powinni, tzn. albo gdy ewidentnie nie mają miejsca, żeby na nie wjechać, albo nie mają szans, żeby je opuścić Jest to jasno opisane w Kodeksie Drogowym. Na miejscu policji, to stanąłbym sobie przy takim skrzyżowaniu i rąbał mandat za mandatem

Często zastanawiam się nad przepisem który mówi o zakazie wjazdu na skrzyżowanie gdy nie ma możliwości zjechania z niego i nad możliwością jego egzekwowania... Najczęściej jest tak że, wjeżdżasz na skrzyżowanie jako drugi -trzeci i już na nim zostajesz, szczególnie na rondach z sygnalizacją świetlną ( jest to nagminne na rondzie przy Macro, o którym pisał Kocur) i czy wtedy można powiedzieć że nie miałem możliwości zjechania ze skrzyżowania, jeżeli wjechałem na nie parę sekund po zapaleniu się zielonego światła?
Moim zdaniem , procentowy udział w tworzeniu się korków jest taki:
40% organizacja ruchu
10% zawalidrogi typu autobus czy Tir w centrum miasta
50% niezdecydowani, niedouczeni kierowcy

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
50% niezdecydowani, niedouczeni kierowcy

Oj tak /z naciskiem na niezdecydowni i ślamazarni ja zawsze o ile mogę staram się usprawnić ruch a nie tamować....

Ale ryba psuje sie od głowy... :lol:

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
WeebShut pisze:
Sebian pisze:
Na miejscu policji, to stanąłbym sobie przy takim skrzyżowaniu i rąbał mandat za mandatem

A ja z miłą chęcią ustawiłbym się na parkingach przy duzych Hipermarketach, i ładował jeden mandat za drugim za parkowanie na miejscu dla inwalidy. [szalone] Szlag mnie trafia jak takie coś widzę. A spróbuj zwrócić uwage to dostaniesz zj***ę że przecież miejsc dla inwalidów Ci jeszcze dostatek, i jedno nikogo nie zbawi [wscieklosc] [szalone]

Mój kolega kiedys stanął na takim miejscu pod Tesco (ex Hit) na Kabatach. Po powrocie zastał na aucie wysprayowany znaczek INWALIDA.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

JaKon pisze:
Drogi kolego nie podałem tego jako przykład matołectwa, a jedynie braku myślenia...
jesli mamy droge pustą widocznośc pełna i nawet "dziadek na rowerze nie jedzie" :lol: to po kiego grzyba ktoś hamuje do zera prawie, nie moglby zjechać naginając lekko przepisy aby ci z tyłu mogli sobie spokojnie smigac... to jest przykład braku checi uskuteczniania przepływu autek a nie matołectwa...

To ze nic nie widac, to nie znaczy ze np za zakretu, ze skrzyzowania itp itd ktos nie wyskoczy i nie bedzie ostro jechal, a wtedy to juz czolowka. Cieplo sie robi, coraz wiecej motorow wyjezdza na drogi, samochody tez smigaja itd. Jak nie jedziesz mu na zderzaku, to wystarczy troche zwolnic, bo manewr skretu nie trwa dlugo.

Tytuł:
Klubowicz

Stawros pisze:
Najczęściej jest tak że, wjeżdżasz na skrzyżowanie jako drugi -trzeci i już na nim zostajesz, szczególnie na rondach z sygnalizacją świetlną ( jest to nagminne na rondzie przy Macro, o którym pisał Kocur) i czy wtedy można powiedzieć że nie miałem możliwości zjechania ze skrzyżowania, jeżeli wjechałem na nie parę sekund po zapaleniu się zielonego światła?

Hmm, ale w zasadzie dobrze widac co sie dzieje za skrzyzowaniem. Przy makro to juz bardzo dobrze. Ponoc bedzie znow przebodowywane (wiadukt), a jeszcze kilka lat temu nie bylo tam swiatel, tylko pas do rozpedzania sie w kierunku centrum:) To byl chyba wiekszy hardcore, bo jakos malo ludzi jezdzila tam z dozwolona predkoscia. I tak zle i tak nie dobrze [zlosnik]

Ostatnio zmieniony sob maja 14, 2005 4:55 pm przez laudan, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Mój kolega kiedys stanął na takim miejscu pod Tesco (ex Hit) na Kabatach. Po powrocie zastał na aucie wysprayowany znaczek INWALIDA.

I chyba raz na zawsze nauczył się parkować gdzie trzeba ?

Tytuł:
Klubowicz

WeebShut pisze:
Sebian pisze:

I chyba raz na zawsze nauczył się parkować gdzie trzeba ?

Zapewne [oczko] Właśnie zastanawiałem się, jak to się stało, bo było to późno wieczorem i pół parkingu było wolne.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
... Właśnie zastanawiałem się, jak to się stało, bo było to późno wieczorem i pół parkingu było wolne.

No ale miejsce dla inwalidów jest najbliżej wejścia [oczko]

Przepraszam ale poza tematem. Sebian co jest złego w: punkcie e) Rozdz. II ustęp 4 Regulaminu Forum. [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

WeebShut pisze:
Sebian pisze:
... Właśnie zastanawiałem się, jak to się stało, bo było to późno wieczorem i pół parkingu było wolne.

No ale miejsce dla inwalidów jest najbliżej wejścia [oczko]

Przepraszam ale poza tematem. Sebian co jest złego w: punkcie e) Rozdz. II ustęp 4 Regulaminu Forum. [zlosnik]

Właśnie - poza tematem [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

cały czas w polsce obowiązuje zasada prawej ręki , konia z rzędem temu kto na nieoznakowanym parkingu media markt w chorzowie da rade z prawej strony włączyć sie na droge do wyjazdu , ona nie ma pierszeństwa , a człowiek stoi jak matoł bo nie da rady wyjechać i zauważyłem że sporo ludzi wychodzi z zasady jade prosto to mam pierszeństwo a policja stoi i sie patrzy i nic bo to parking i kodeks ruchu nie obowiązuje czy co? :evil: skubańcy :evil:

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
Pierwszy przykład: ruch prawostronny, droga szeroka 16m, więc po dwa pasy w każdą stronę, nagle się zwęża do 8m, gdyby ktoś namalował pasy to byłoby wiadomo, że kończy się tym przy osi albo tym od krawężnika, a tak, to na oko kończy się tym z prawej, ale on jest z prawej ... koniec.
Drugi przykład: jadę sobie po osiedlu, wolno do 60 km/h ale z prawej dochodzi ulica, zero znaków więc się zatrzymuję, z tyłu ktoś mi trąbi 3 raz, bo to już 3 przecznica od 100 m, ale dopiero jak się zatrzymam to pod drzewem 20 m od skrzyżowania widzę stojący do mnie tyłem daleko z prawej znak, że przeczniczka ta jest jednak podporządkowana ... koniec.
Trzeci przykład: podjeżdżam do końca drogi, może to rondo, ale nie widać bo spory klomb wszystko zasłania, więc podjeżdżam, zero znaków, więc zwalniam, ale ten z lewej powinien mnie przepuścić, ale śmierdzi mi, że to jednak rondo więc się zatrzymuję, a gość zdecydowanie przejeżdża mi przed nosem, czyli jednak rondo, zakręcam zaraz za nim, guzik, bo to Katowice, centrum, więc miejscowi mają pierwszeństwo i tyle. Koniec.

Tytuł:
Klubowicz

W piątek na Racławickiej jechała karetka na sygnale. Auta zatrzymały się i zjechały na bok. Jakaś dziunia pomyślała, że ktoś jej robi miejsce i wjechała z jakiegoś bocznego wyjazdu prosto przed karetkę. Jeśli ja ją w duchu skląłem, to wolę nie myśleć, co "mruczał" pod nosem kierowca karetki. Trzeba być głuchą, ślepą i bez wyobraźni [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pierwszy przykład: ruch prawostronny, droga szeroka 16m, więc po dwa pasy w każdą stronę, nagle się zwęża do 8m, gdyby ktoś namalował pasy to byłoby wiadomo, że kończy się tym przy osi albo tym od krawężnika, a tak, to na oko kończy się tym z prawej, ale on jest z prawej ... koniec.

Na oko to wiesz... ;-)

Oczywiste jest, ze jesli nie ma pasow namalowanych, a droga sie zweza (no i nie ma znakow, ze jest prawostronne zwezenie jezdni), to konsekwencja ruchu prawostronnego jest to, ze konczy sie pas blizej osi jezdni.
Z fakt ruchu prawostronnego wynika troche wiecej konsekwencji niz tylko wymog poruszania sie blisko prawej krawedzi jezdni.

Tytuł:
Podasz przepis, czy wydaje się, że pas dla jadących wolniej ma pierwszeństwo ?

Tytuł:
weteran

Bodzio pisze:
Podasz przepis, czy wydaje się, że pas dla jadących wolniej ma pierwszeństwo ?

Zasada prawej ręki w takim przypadku również działa - ustąpić temu po prawej. Kiedyś często poruszano tą sprawę w różnego rodzaju programach.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00