MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 6:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rozmawialiśmy o tym w zeszłym roku:

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ht=dextron

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no tak ale -temat sie uciał i nic wiecej nie wiadomo -kolega nie opisał czy zmienił ten lej czy nie -jaki olej był ,jak skrzynia to przyjeła itp.Generalnie jutro cos popytam, gosc robi duzo skrzyn to cos powie-chyba ze te skrzynie sa takie dobre ze jeszcze zadna mie padła! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Jesli chodzi o przyczepe to nie ma problemu. Ja swoim 200D automatem ciagnalem przyczepke 1200km w jednym podejsciu i dawal rade [cool]

To mnie pocieszyłeś (ja zamierzam ciagnac nim lodeczke ok 1000kg wiec powienien dawac rade te dwa,trzy razy w roku 2000km jako ciagnik haha wreszcie w123 nie bedie musial pracowac jak wol roboczy, chyba ze w210 nawali w trasie ;p pfu).

MERCEDES 4 EVER pisze:
... jutro cos popytam...

Jak sie czegos dowiesz to daj znac.

Pozdrowionka

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no wiec tak spytałem i oleju nie ma mozliwosci zmienic-jak sie zacznie cos dziac to trzeba wstawiac druga bo do tej producent nie przewidział zestawowo naprawczych.....Żartuje oczywiscie- wielka mi tam skrzynia bezobsługowa-nie wiem kto takie smuty wali ale zmienia sie normalnie jak w kazdej.Jest miska i mozna zmienic.Oczywiscie zeby nie było za prosto sa rozne przeszkody :evil: problemem jest jak wiadomo brak bagnetu pomiarowego stanu oleju-trzeba kombinowac,albo samemu zrobic z jakiegos drutu i sprawdzic stan przed zmiana i nalac jak było lub zdobyc "bagnet serwisowy" ktory oczywiscie ma ASO.Filtr jest tani bo tylko 60 zł.Olej juz nie bo to jakis mobil cos tam-mozna rowniez poowiedziec dextron III full syntetyk.1 litr 40 zł.I teraz w zaleznosci od rocznika te wczesniejsze maja jeszcze srubke w ''baniaku'' i wtedy włazi około 7 litrow a te pozniejsze modele koło 98/99 nie maja srobki i wymienia sie tylko z miski to wtedy koło 4-5 ltr.I to by bylo na tyle-co do okresu wymian to MB jakos zaleca 1 wymiana 120 tkm,2 jakos 80,3 60 tkm i tak juz do konca-ale tego gos nie był pewny bo to z pamieci-ale niewazne nalezy przyjac ze co ilestam w zaleznosci od przebiegu trzeba zmienic.Powiedział tez ze mozna sobie sprawdzic drutem przez ta rurke na bagnet jaki ten olej jest-jak czerwony,czysty i pachnie tak malinowo -cukierkowo(nie smiac sie tak powiedział ze tak pachna) to jest ok i nie ma co zmieniac,mozna jezdzic-jesli natomiast jesty zołty lub pomaranczowy i pachnie kwaskowo -w kazdym razie juz nieładnie wymiana.Jak brunatny lub czarny to wiadomo [zlosnik] remoncik.Acha bzdura wierutna jest tez ze tych skrzyn sie nie naprawia.....naprawia sie i nie ma problemu.Jak jest tylko wyeksploatowana normalnie typu spalone starte sprzegła i cieknie i slizga sie to remont koło 2000-3000.Jalk jest zmielona wewnetrznie np połamane przekładnie planetarne to wiecej -ale to zadkosc i trzeba chciec aby tak ta skrzynie doprawic....No to wszystko co sie dowiedziałem -Jakies pytania???? [zlosnik]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

acha panowie przy okazji nie wie ktos co dolega mojemu MB? wysypki dostał ...... nie wiem ale chyba ma jakas alergie na jakies pyłki albo cos ....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jak myslicie jechac do mechanika czy alergologa? [zlosnik] Obrazek

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER chyba brat ma identycznego jak Twoj ;), nawet kolor ten sam, hm avandgarde (dobrze napisalem ? :> ) ?? grill ma inny troszke. No tak bedzie trzeba sprawdzic w takim razie olej w skrzyni...

Pozdrowionka

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no moj jest avantgarde ma xenon ,niebieskie szyby bo powinien miec-ale jakis S!@#^&yn podmienił atrape! :evil: widac ewidentnie ze jest wsadzona nowa z słabszej wersji..a auto na 100% nie bite... ktos po prostu zamienił....Acha Twoj brat ma jeszcze inny silnik......No wiec chciałem zobaczyc jaki u mnie jest ten olej ale rurka od bagnetu jest tak powyginana i ma chyba ze 120cm na oko :o ze nie mamiałem zadnego drutu odpowiedniego zeby dosiegnac oliwy-ale nic to jutro jade do tego goscia-moze zobaczymy chociaz w jakim stanie jest ten olej....

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hmm masz ksenonowe reflektorki ?? brat ma to cudenko ksenon cos tam obslugujace wycieraczki jak pada deszcz i wlacza reflektory jak ciemno jest ale reflektorki ma zwykle te niebieskie. Avantgarde fajna jest [zlosnikz] . Jak sprawdzisz olej to powiedz co i jak.

Pozdrowionka

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jak ma avantgarede to xenony ze spryskiwaczami powinny byc w standarcie i niebieskie szyby to taki wtroznik a i ta atrapa,felgi jak ja mam , ciemna tapicerka,ciemne drewno.....dziwne ze nie ma xenonowwogole to te wyposazenie e klasy jest dziwne -widziałem e klaase znajomego rok 2001 z 270 cdi ma skore i kolorowa nawigacje a nie ma ksenonow bo to elegance....dziwne.Jest jeszcze taka opcja ze moze była stłuczka z przodu i ...... [szalone]

MB 308 automatic

Tytuł:
wiarus senior

MERCEDES 4 EVER pisze:
jak ma avantgarede to xenony ze spryskiwaczami powinny byc w standarcie i niebieskie szyby to taki wtroznik a i ta atrapa,felgi jak ja mam , ciemna tapicerka,ciemne drewno.....dziwne ze nie ma xenonowwogole to te wyposazenie e klasy jest dziwne -widziałem e klaase znajomego rok 2001 z 270 cdi ma skore i kolorowa nawigacje a nie ma ksenonow bo to elegance....dziwne.Jest jeszcze taka opcja ze moze była stłuczka z przodu i ...... [szalone]

grill masz od classic'a(też niewiem czy dopsz napisałem :P ) fele standardowe w tej wersji szybki niebieskie i spryskiwacze w avandgarde też seria natomiast kseny na 100% opcja-mój dziadek w w220 320 L w 2000 roku za nie dopłacał więc jestem pewien że tu też były opcją ...mega fajna fura z mega fajnym silnikiem bo w końcu to Tek w dieslu [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
jak czerwony,czysty i pachnie tak malinowo -cukierkowo(nie smiac sie tak powiedział ze tak pachna) to jest ok i nie ma co zmieniac,mozna jezdzic-jesli natomiast jesty zołty lub pomaranczowy i pachnie kwaskowo -w kazdym razie juz nieładnie wymiana.Jak brunatny lub czarny to wiadomo remoncik.Acha bzdura wierutna jest tez ze tych skrzyn sie nie naprawia.....naprawia sie i nie ma problemu

wszystko OK tylko żółty może być bo część skrzyni była zalewana transmaxem koloru żółtego.

Honda Odyssey
Audi A8 4.2
Smart ForTwo

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

?????????????????????Serio????? skad masz takie info? ten gosc co prowadzi ten zakład jest naprawde dobry i mowił ze napewno czerwony Mobil i mowił tak skomplikowana nazwe ze zapomniałem ale powiedział ze mozna tez nawac Dextron III syntetyk.Co to za olej ten Transmax? jakiej to firmy jest?

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Jest jeszcze taka opcja ze moze była stłuczka z przodu i ...... [szalone]

hehe, wszystko sprawdzilem przed kupnem z vin'u, nie mial ksenonow jak wyjezdzal z fabryki (tylko ksenon cos tam odpowiedzialne za to co pisalem wczesniej) swiatla ma takie hmm niebieskie ale ksenony nie sa (reflektor ksenonowy ma taka okragla duza czarna"zarowke" ?) ,reszta sie zgadza, drewno itp....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ale mieszasz-MB było jednym z pierwszych aut ktore wprowdziło xenon bo w 95 roku to raczej włsnie auta pokroju e klasy miały i to w najlepszych wersjach.Teraz ro juz mozna miec xenon nawet za przeproszeniem ''Clio''.Ale MB ma xenona włsnie takiego bez szoczewki.wiem o co ci chodzi bo wspołczesne auta maja taka duza soczewke w xenonie. Roznica jest tylko taka ze klosz lampy jest mniej uzebrowany tymi wzorkami a jak jest normalna lampa to cał jest w takie pionowe linie.....Jak swiatło jest niebieskie i masz spryskiwacz to jest xenon [cool]

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
?????????????????????Serio????? skad masz takie info? ten gosc co prowadzi ten zakład jest naprawde dobry i mowił ze napewno czerwony Mobil i mowił tak skomplikowana nazwe ze zapomniałem ale powiedział ze mozna tez nawac Dextron III syntetyk.Co to za olej ten Transmax? jakiej to firmy jest?

Castrol Transmax w technologii wyższej niż Dextron III i ..... ok.10 zł droższy od np.Castrola Dextrona III tylko w sprzedaży hurtowej (20L).
Mam na placu ze 4 Merce z roczników 1996 - 2002 i wszystkie są zalane TransmaXem.

Honda Odyssey
Audi A8 4.2
Smart ForTwo

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00