no wiec tak spytałem i oleju nie ma mozliwosci zmienic-jak sie zacznie cos dziac to trzeba wstawiac druga bo do tej producent nie przewidział zestawowo naprawczych.....Żartuje oczywiscie- wielka mi tam skrzynia bezobsługowa-nie wiem kto takie smuty wali ale zmienia sie normalnie jak w kazdej.Jest miska i mozna zmienic.Oczywiscie zeby nie było za prosto sa rozne przeszkody

problemem jest jak wiadomo brak bagnetu pomiarowego stanu oleju-trzeba kombinowac,albo samemu zrobic z jakiegos drutu i sprawdzic stan przed zmiana i nalac jak było lub zdobyc "bagnet serwisowy" ktory oczywiscie ma ASO.Filtr jest tani bo tylko 60 zł.Olej juz nie bo to jakis mobil cos tam-mozna rowniez poowiedziec dextron III full syntetyk.1 litr 40 zł.I teraz w zaleznosci od rocznika te wczesniejsze maja jeszcze srubke w ''baniaku'' i wtedy włazi około 7 litrow a te pozniejsze modele koło 98/99 nie maja srobki i wymienia sie tylko z miski to wtedy koło 4-5 ltr.I to by bylo na tyle-co do okresu wymian to MB jakos zaleca 1 wymiana 120 tkm,2 jakos 80,3 60 tkm i tak juz do konca-ale tego gos nie był pewny bo to z pamieci-ale niewazne nalezy przyjac ze co ilestam w zaleznosci od przebiegu trzeba zmienic.Powiedział tez ze mozna sobie sprawdzic drutem przez ta rurke na bagnet jaki ten olej jest-jak czerwony,czysty i pachnie tak malinowo -cukierkowo(nie smiac sie tak powiedział ze tak pachna) to jest ok i nie ma co zmieniac,mozna jezdzic-jesli natomiast jesty zołty lub pomaranczowy i pachnie kwaskowo -w kazdym razie juz nieładnie wymiana.Jak brunatny lub czarny to wiadomo
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
remoncik.Acha bzdura wierutna jest tez ze tych skrzyn sie nie naprawia.....naprawia sie i nie ma problemu.Jak jest tylko wyeksploatowana normalnie typu spalone starte sprzegła i cieknie i slizga sie to remont koło 2000-3000.Jalk jest zmielona wewnetrznie np połamane przekładnie planetarne to wiecej -ale to zadkosc i trzeba chciec aby tak ta skrzynie doprawic....No to wszystko co sie dowiedziałem -Jakies pytania????
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)