MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 9:59 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam grono tęgich głów.

Mam do Was parę pytań związanych ze żużyciem paliwa modelu W201 2.0D.

Jakie należy przyjąć średnie spalanie w założeniu pół miasto, pół trasa???.
Jaka jest pojemność zbiornika paliwa?, od pozostałości ilu litrów w baku zapala się kontrolka rezerwy i na ile km powinna wystarczyć? (słyszałem, że niezbyt wiele można na rezerwie przejechać).

Poza tym mam pytanie jak użytkować ten silnik pod kątem optymalnego spalania i nie "zamulania" jednostki napędowej? Czy lepiej biegi zmieniać szybko na granicy "zamulenia" byle by się tylko toczył i bardzo powoli dodawać gazu czy też przeciągnąc go trochę na obrotach i wrzucać biegi np o 15-20km/h później niż w pierwszym wariancie. Nadmieniam, że skrzynkę mam 4-biegową :cry: . Na tablicy prędkościomierza są naznaczone prędkości max. na poszczególnych biegach ale dla mnie są to wartości abstrakcyjne np 3 bieg Vmax=120 km/h!. Mam duże trudności w przyzwyczajeniu się do optymalnej jazdy po przesiadce z BMW E30 2.4d. Silnik tam był niesamowicie elastyczny (6 cyl.), a wysokich obrotów wręcz nienawidził. Skrzynia była też całkiem inaczej zestopniowana (stosunkowo krótkie przełożenia). Piąty bieg "zapinało" się od 60 km/h i sprzęt się normalnie rozpędzał i wkręcał na obroty. W W201 4 bieg wrzucam przy 80 km/h i moim zdaniem to jeszcze nie to. Porządnie "ciągnie" tak od prędkości 105-110 km/h wzwyż. Brakuje tej piątki!. I tu nasuwa się dodatkowe pytanie. Czy wrzucenie piątki skrzyni diametralnie (na korzyść [usmiech]) zmieni właności jezdne mojego Miecia?.

Wydaje mi się, że coś za dużo pali, choć to pierwszy bak który właśnie kończę "wyjeżdżać". Słyszałem , że do baku wchodzi mu 55 ltr. ale proszęo weryfikację tych danych. Na razie przejechałem 560 km i wskazówka paliwomierza już jest prawiem na rezerwie choć jeszcze kontrolka się nie pali. Ile wy wykręcacie na full baku do momentu zapalenia się rezerwy?. Należy dodać, że dopiero się uczę nim jeździć. Na pewno przy drugim zbiorniku paliwa rezultaty będą lepsze, choć jeżdżę spokojnie i nie ropędzam go gwałtownie na poszczególnych biegach. Po prostu chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia jaki styl jazdy zastosować aby mniej palił (patrz wyżej).
Dla ułatwienia oceny podaję średnie prędkości przy których przerzucam bieg na niższy (nie pod górkę!)

II bieg - od 20 km/h
III - od 40-50 km/h
IV-od 70-80 km/h
R - przy jeździe do tyłu [zlosnik]

Pozdrawiam

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
ja mialem W123 200D i opisze co i jak (troszke inny model, ale powinno byc podobnie)
II-20km/h
III-44
IV-65
tak wygladala jazda spokojna i w miare ekonomiczna
teraz spokojnie jezdzac tak samo zmieniam biegi w 230E
zuzycie:
miasto-9-10l (niespecjalnie sie cackalem+krotkie trasy)
mieszana jazda-8l
trasa 7-8l (wiadomo [zlosnik] )
silnik byl w super stanie, ale od W115 czyli slabsza wersja

wolny wakat na beczkę :)

postmajtek

Witaj. Co do zbiornika paliwa to faktycznie ma 55 litrow. Z tego co wiem tylko 190tki z silnikem 2,5 maja wiecej. W swoim mercu ma 4 biegowa skrzynie. Nie przeciagam go zbytnio na obrotach i odwdziecza mi sie malym zuzyciem paliwa. Na poczatku bylem b zaskoczony ze taki wiekszy samochod moze palic tak malo. Czasami litrazuje i wychodzi mi okolo 6 l na 100. Na swiecacej rezwerwie zrobilem okolo 70 km i nie probowalem wiecej:-) Samochod posiadam od lipca tamtego roku. Zrobilem nim ponad 40 tys km. Jestem z niego zadowolony i zaluje ze nie mozna nadal sprowadzac z niemiec aut bez EURO2- podobno ma sie to zmienic. jak masz jakies pytania to wal smialo: marcys2001interia.pl lub gg 3289008

Tytuł:
swój chłop

Jeżdzij tak jak lubisz,
to auto ma pasować do Ciebie a nie odwrotnie. [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00