MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 10:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam, wczoraj zabrałem się za wymianę poduszki pod skrzynią (jako że przy zdjęciu nogi z gazu na 3'ce odbijało mi w lewarek) i wymieniłem... Odbija w lewarek dalej :(, ale nie tu jest problem -poduszka pod skrzynię ma mosiężną tuleję, w którą wchodzi śruba mocująco ustalająca, nie wiem jak mocno należy tę śrubę skręcić -jako że obecnie na nowej poduszce mam znacznie większe drgania w kabinie na wolnych obrotach... (jest to irytujące), dodatkowo okazało się że mam luz na łożysku/wałku wychodzącym ze skrzyni biegów -czy ten luz daje się skasować, czy jedynie pomoże wymiana łożysk, a jeśli tak czy można to załatwić z kanału bez rozdłubywania skrzyni doszczętnie? Ha i jeszcze jeden mały problemik, próbowałem wymienić podporę wału, i w tym celu odkręciłem wał od przegubu przy skrzyni i odkręciłem podporę, ale nie udało mi się oderwać wału od przegubu...? Czy wymiana podpory wymaga zdjęcia całego wału napędowego? Jak taki wał rozdzielić -potrzebne jest rozkręcenie połówek? Pytam, bo Petzolda książka pozostawia wiele tematów zupełnie bez komentarza...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Janfocus pisze:
a jeśli tak czy można to załatwić z kanału bez rozdłubywania skrzyni doszczętnie?

można ale tylko tylne i jest to dość upierdliwe [zlosnik]

Janfocus pisze:
Czy wymiana podpory wymaga zdjęcia całego wału napędowego? Jak taki wał rozdzielić -potrzebne jest rozkręcenie połówek? Pytam, bo Petzolda książka pozostawia wiele tematów zupełnie bez komentarza...

oczywiście możesz się pie....ć w kanale ale lepiej wyrwać chwasta na zewnątrz oznaczyć i rozłożyć do demontażu krzyżak przy podporze (tylko jedna strona) i do odkręcenia widełki przegubu (dlatego przydatne są też wiadomości z takich pojazdów jak PF 125 czy FSO Polonez może też być opis naprawy auta niepolskiego z tylnym napędem i motorem z przodu [zlosnik] )
pozdro i miłej zabawy

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

PO wymianie poduszki [febi] też miałem przez jakiś tydzień dwa dość mocno odczuwalne drgania i szum, ale się potem wszystko uciszyło.
Co do lużnego wałka wyjściowego ze skrzyni to sprawdź czy to jest faktycznie luz wałka w skrzyni czy to lata po wałku tzw flansza wyjściowa czyli to do czego przykręcasz sprzegło gumowe

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Maniek pisze:
Co do lużnego wałka wyjściowego ze skrzyni to sprawdź czy to jest faktycznie luz wałka w skrzyni czy to lata po wałku tzw flansza wyjściowa czyli to do czego przykręcasz sprzegło gumowe

Zgadza się raczej prędzaj masz wybitą flansze niż wywalone łożyska.

To da sie sprawdzić tylko odkręcając wał od skrzyni i delikanie ręką ruszać flanszą - wyczujesz czy to luz na łożyskach czy na flanszy.

Poszukaj na forum walczyłem z tym problemem jek moja lalunia ukręciła flansze napędową.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dziękuję Panowie :)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00