Karol pisze:
działa, ale tylko gdy jest włączony zapłon, a właściwie jest uruchomiony silnik. Wówczas działa. Ale gdy wyłącze silnik to zegar ztoi Co to może być? Źle podłączony, czy w ogole sie na amen zepsuł?
Pewnie coś jest pomodzone w kabelkologii i ktoś podłączył mu +12V po stacyjce

. Za licznikiem masz grubą wiązkę zakończoną wtyczką (15 pinową chyba) podpinaną do licznika. Z tej samej wiązki powinny wychodzić jeszcze dwa dłuższe przewody - jeden to kontrolka grzania świec, a drugi, zakończony zwykłą wsuwką, to właśnie interesujący Cię kabelek

.
Karol pisze:
W słupku drzwiomym drzwi przednich lewych (od kierowcy) są dwa włączniki - jeden jest od lampki wewnętrznej i sygnalizacji zaaplonych świateł, gdy są drzwi otwarte. I jest jeszcze jeden włłącznik, ale nie wiem do czego on może służyć.
Też mam i jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Przyjąłem, że on od alarmu jest. Nie wiem czy słusznie, ale wisi mi to kompletnie, prawdę mówiąc
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
I jeszcze jedno - brzęczyk od świateł nie dzwoni w momencie otwarcia drzwi, tylko wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Wymieniałem wczoraj żarówki w liczniku, to jestem "na świeżo" z zagadnieniem

.
Karol pisze:
Gdy go wciskam na włączonym zapłonie to coś okło licznika się jakby odzywa, takie "kliknięcie" Te włączniki jest jeden po drógim pionowo, ten od świateł jest wyżej.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Hmm, jak przekręcam kluczyk, to od razu też i radio się odpala, więc sam rozumiesz