MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam! Może ktoś się spotkał z takim problemem... mam w beczce (240 D z 1984 r.) zegar...tak jak chyba w każdej beczce :P i on mi nie działa :( Tzn. działa, ale tylko gdy jest włączony zapłon, a właściwie jest uruchomiony silnik. Wówczas działa. Ale gdy wyłącze silnik to zegar ztoi :( Co to może być? Źle podłączony, czy w ogole sie na amen zepsuł?
I jeszcze jedno pytanie :) W słupku drzwiomym drzwi przednich lewych (od kierowcy) są dwa włączniki - jeden jest od lampki wewnętrznej i sygnalizacji zaaplonych świateł, gdy są drzwi otwarte. I jest jeszcze jeden włłącznik, ale nie wiem do czego on może służyć. Gdy go wciskam na włączonym zapłonie to coś okło licznika się jakby odzywa, takie "kliknięcie" :) Te włączniki jest jeden po drógim pionowo, ten od świateł jest wyżej.
Spotkał się ktoś z czymś takim?

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
Ex: m.in.
MB W123 240D '84

Tytuł:
weteran

Karol pisze:
działa, ale tylko gdy jest włączony zapłon, a właściwie jest uruchomiony silnik. Wówczas działa. Ale gdy wyłącze silnik to zegar ztoi Co to może być? Źle podłączony, czy w ogole sie na amen zepsuł?

Pewnie coś jest pomodzone w kabelkologii i ktoś podłączył mu +12V po stacyjce ;). Za licznikiem masz grubą wiązkę zakończoną wtyczką (15 pinową chyba) podpinaną do licznika. Z tej samej wiązki powinny wychodzić jeszcze dwa dłuższe przewody - jeden to kontrolka grzania świec, a drugi, zakończony zwykłą wsuwką, to właśnie interesujący Cię kabelek :-).

Karol pisze:
W słupku drzwiomym drzwi przednich lewych (od kierowcy) są dwa włączniki - jeden jest od lampki wewnętrznej i sygnalizacji zaaplonych świateł, gdy są drzwi otwarte. I jest jeszcze jeden włłącznik, ale nie wiem do czego on może służyć.

Też mam i jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Przyjąłem, że on od alarmu jest. Nie wiem czy słusznie, ale wisi mi to kompletnie, prawdę mówiąc [zlosnik] .
I jeszcze jedno - brzęczyk od świateł nie dzwoni w momencie otwarcia drzwi, tylko wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Wymieniałem wczoraj żarówki w liczniku, to jestem "na świeżo" z zagadnieniem :lol: .
Karol pisze:
Gdy go wciskam na włączonym zapłonie to coś okło licznika się jakby odzywa, takie "kliknięcie" Te włączniki jest jeden po drógim pionowo, ten od świateł jest wyżej.
Spotkał się ktoś z czymś takim?

Hmm, jak przekręcam kluczyk, to od razu też i radio się odpala, więc sam rozumiesz :D

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wojz pisze:
I jeszcze jedno - brzęczyk od świateł nie dzwoni w momencie otwarcia drzwi, tylko wyjęcia kluczyka ze stacyjki.

Nie wiem jak powinno być, ale u mnie brzęczyk od świateł brzęczy jak na zapalonych światłach otworzę drzwi i mam zgaszony motor...

Dziś sprawdziłem dokładnie -w mojej 2go seryjnej 123 brzęczyk brzęczy tylko wtedy gdy mam zapalone światła i wyłączony motor i co najważniejsze dopiero wtedy gdy otworzę drzwi. Nie ma znaczenia czy wyjmę kluczyk ze stacyjki, czy też nie (w końcu można go wyjąć zawsze nawet jak motor pracuje...)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Ostatnio zmieniony ndz kwie 23, 2006 4:04 pm przez Janfocus, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
mam zgaszony motor...

Brzęczy jak jest wyjęty kluczyk [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z tym zegarkiem to może jeszcze być uszkodzony kondensator w elektronice zegarka.
u mnie na mrozie na postoju nie działał, wymieniłem i jest wsjo ok.

Tytuł:
weteran

Janfocus pisze:
Nie wiem jak powinno być, ale u mnie brzęczyk od świateł brzęczy jak na zapalonych światłach otworzę drzwi i mam zgaszony motor...

U mnie, tak jak już pisałem wczoraj, brzęczy w chwili wyjęcia kluczyka ze stacyjki i kompletnie nie robi mu różnicy, czy drzwi są otwarte, czy też zamknięte.

Widocznie w drugiej serii i to zepsuli [zlosnik] - Koledzy pierwszoseryjniacy, sprawdźcie proszę, jak z tym u Was :) .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00