MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 8:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No jak to miło jak coś się rusza do przodu.
Jeszcze kupa roboty przed Tobą.
Ja się na blachach nie znam- ale wygląda solidnie.
P.S
Jakie śliczne oponki ;)
Kiedy będziesz w Krakowie?

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja tam widze troche niechlujstwa, rdzy pelno i na tym podklad w niekotrych miejscach, to nie wrozy dobrze na przyszlosc [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak mam być szczery to nie ciekawie tak zwana kuźnia:( i drogo jak za tą robotę.Sprowadzam samochody od ładnych paru lat i korzystałem z usług wielu blacharzy więc trochę na ten temat wiem ale ciągle się uczę;).

Tytuł:
weteran

No właśnie - te łaty wyglądają jak przyfastrygowane tymczasowo (przysmarkane). Łata, a kawałek obok aż rudo (podłoga, próg koło słupka itd). Erio, weź no to chłopie do poprawek, bo to trochę na "odwal się". Szkoda spipcyć, a potem sobie wypominać. Zima długa, czasu masz do maja, spieszyć się nie masz po co.
Na pewno nie nazwałbym tego remontem, jak w tytule. :-?

Czy drogo/tanio - tu się nie wypowiadam, bo nawet nie wiem jakie (i za co) są ceny.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jedno jest pewne, nie spiesze sie, wiec przed lakierowaniem rudego nie bedzie ...
Cytuj:
te łaty wyglądają jak przyfastrygowane tymczasowo (przysmarkane)

do których masz zastrzezenia .. pokaż na fotkach na czerwono pliz ...
i zdefiniuj przysmarkane ? za slabo przylapane czy co ? cobvym lepiej wytlumaczyl temu co to bedzie poprawiał ...

a jak wam sie podobaja nowe progi ? <br>Dodano po 4 minutach.:<br>

Cytuj:
Jakie śliczne oponki
Kiedy będziesz w Krakowie?

oponki są super ... thx Croolik
A co do Krakowa ... napewno koło pazdziernika, ale oczywiscie kombikiem ... QP na wiosne dopiero wyjedzie ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A ja Ci powiem tak u mnie koszt robocizny 600 zl + materialy a fotki sobie obejrzyj i porownaj (progi, nadlola, rep blotnikow, podloga blotniki podluznice bagaznik....wedlug mnie ostro przeplaciles jak za taka robote...Mnie blacharz + lakiernik( robota) bedzie kosztowalo 1400 zl ... http://kruszyn.pac.pl

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran

erio pisze:
do których masz zastrzezenia .. pokaż na fotkach na czerwono pliz ...

Np. tutaj Wygląda jakby była nałożona na wierzch na skorodowane miejsce i obspawana.

erio pisze:
i zdefiniuj przysmarkane ?

A np. to jest definicja przysmarkanej (trochę z grubsza przeleciał to tylko szlifierką) łaty (muszę to pokazać ojcu przy okazji, będzie dumy ze swojej bramy :D ). IMO takie spawy uchodzą jak się spawa elektrodą, ale nie migomatem [szalone] .
Na innych fotkach też to widać (no na tej), ale tu akurat wg mnie nie ma się co wysilać - w nadkolach [wewnętrznych] ma być dobrze wyczyszczone i zabezpieczone, kwestia urody tych miejsc jest, jak dla mnie, mało istotna).
Ale już np. to? Chyba dało się to spasować lepiej? Nadkola [zewnętrzne] w W123 to miejsce, na które chyba większość z nas od razu kieruje wzrok :lol:
Stary, módl się, żeby Ci się ktoś podjął pocynowania tego, w przeciwnym razie będziesz miał na aucie kilogramy pękającego kitu [szalone] .

erio pisze:
cobvym lepiej wytlumaczyl temu co to bedzie poprawiał ...
Erio, ja tylko mówię, że są najzwyczajniej w świecie brzydkie. Słabe to nie są na pewno [oczko]

erio pisze:
jedno jest pewne, nie spiesze sie, wiec przed lakierowaniem rudego nie bedzie ...

Nie wiem dlaczego nie zdjąłeś wygłuszeń w całości, tylko jakoś tak dziwacznie wycinałeś fragmenty, a obok widać rude. Bez zerwania tego nie wyczyścisz, a założę się, że jest tego tam więcej. To samo tutaj (nr 1) - nie dało się tego zrobić od razu, przy wymianie progu? Przecież tam przy czyszczeniu wypadnie dziura, a nawet jeśli nie, to z blachy zostanie żyletka.
Dwójką na tej fotce zaznaczyłem też jakąś dziwną partaninę. Czemu to tak na dół wystaje?? Ja wiem, że tam listwa przychodzi, tylko czy aby na pewno będzie ją można założyć tak, żeby nie odstawała i leżała jak należy? Przymierz, póki nie jest za późno.
No i ta fota - strzałką wskazałem miejsce, które też jakby nie do końca wyczyszczone się wydaje (być może tylko tak wygląda, nie wiem), a strzałką ze znakiem zapytania pytam, czy to, co ona wskazuje, to jest rude?? Już wyłazi? Czy konserwacja jakaś, albo brudne? Ale raczej wygląda mi to na taką powierzchniową rdzę, rdzawy nalot, no wiecie na pewno o co mi chodzi :) .

erio pisze:
a jak wam sie podobaja nowe progi ?

Ale czemu one czarne przyspawane?
Mówisz, że masz czas, to trzeba było kupić puchę Scansolu, zedrzeć ten czarny syf z progów i reparaturek, wyczyścić do gołej blachy, zamalować dokładnie podkładem i dopiero wtedy dać do wstawienia. Ja wiem, że trzeba mieć na to wszystko czas i jest trochę roboty, ale skoro robisz go dla siebie i na długo, to chyba warto robić porządnie.

Dobra, tyle starczy tak na szybko. Mam tylko nadzieję, że nie pomyślałeś, że piszę to złośliwie itp, żeby się czepić [ok] .
Wytrwałości i cierpliwości.

Ostatnio zmieniony pn lip 24, 2006 5:01 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wiem dlaczego nie zdjąłeś wygłuszeń w całości, tylko jakoś tak dziwacznie wycinałeś fragmenty

Nie zdejmowalem wygluszen, blacharz zdejmował.

Cytuj:
To samo tutaj (nr 1) - nie dało się tego zrobić od razu, przy wymianie progu? Przecież tam przy czyszczeniu wypadnie dziura, a nawet jeśli nie, to z blachy zostanie żyletka.

thx

Cytuj:
Dwójką na tej fotce zaznaczyłem też jakąś dziwną partaninę. Czemu to tak na dół wystaje?? Ja wiem, że tam listwa przychodzi, tylko czy aby na pewno będzie ją można założyć tak, żeby nie odstawała i leżała jak należy? Przymierz, póki nie jest za późno.

rzuce okiem

Cytuj:
ta fota - strzałką wskazałem miejsce, które też jakby nie do końca wyczyszczone się wydaje (być może tylko tak wygląda, nie wiem), a strzałką ze znakiem zapytania pytam, czy to, co ona wskazuje, to jest rude?? Już wyłazi? Czy konserwacja jakaś, albo brudne? Ale raczej wygląda mi to na taką powierzchniową rdzę, rdzawy nalot, no wiecie na pewno o co mi chodzi :) .

wiem :oops:

Cytuj:
Ja wiem, że trzeba mieć na to wszystko czas i jest trochę roboty, ale skoro robisz go dla siebie i na długo, to chyba warto robić porządnie.

To że pisalem że mam czas to, to źlle sie wyrazilem ... samochod ma czas, bo nie polakieruje aż nie bedzie rdzy, ja natomiast nie mam czasu , przynajmniej przez nastepne 1,5 roku (praca, studia, dziecko). Jedyne co to moge szukać kompetentnych wykonawców mojej woli. Np. wole do pomalowania elementów podkladem przed założeniem mialem

Cytuj:
Dobra, tyle starczy tak na szybko. Mam tylko nadzieję, że nie pomyślałeś, że piszę to złośliwie itp, żeby się czepić [ok] .
Wytrwałości i cierpliwości.

Wręcz przeciwnie .. dzięki za opinie i zwrócenie uwagi na to co ważne. <br>Dodano po 33 minutach.:<br>
kruszyn pisze:
A ja Ci powiem tak u mnie koszt robocizny 600 zl + materialy a fotki sobie obejrzyj i porownaj (progi, nadlola, rep blotnikow, podloga blotniki podluznice bagaznik....wedlug mnie ostro przeplaciles jak za taka robote...Mnie blacharz + lakiernik( robota) bedzie kosztowalo 1400 zl ... http://kruszyn.pac.pl

600 zł zaplaciles za blacharke w tym zakresie???? :szok\ale jeden gosc ci lakieruje cale auto i robi blacharke , czy 2 osobnych ???

PS.co to jest to białe i czerwone na zdjęciach blacharki u ciebie (to biale zczegolnie mnie interesuje .. napisz nazwy preparatow jakimi traktujesz auto ...?
U mnie to szare to Podklad epoxsydowy 4RC w puszce 1L i w sprayu 400ml. W progach siedzi wosk do profili też 4RC.
Teraz będę musiał jakąś mase do podłogi taką czarną i to biale ... co to ... z tego co widze wyrownane tym są spawy na podlodze przed czarnym czyms ??

PS. Nie mow że za przygotowanie po blacharzu i lakieerowanie placisz 800 zł za robote !!! jade do ciebe lakierować :)) czy blacharz w 600 zł ci poszpachlował ?

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sie nie znam ale wygląda nieźle. Co prawda słyszałem że lepsza metoda spawania elementów nad i podwozia to "doczołówka" a nie zakładka. Ale jest chyba spoko! Gratuluje! Ja się zabieram do tego jak pies do jeża.

Ostatnio zmieniony wt lip 25, 2006 8:40 am przez karaya, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

erio pisze:
PS. Nie mow że za przygotowanie po blacharzu i lakieerowanie placisz 800 zł za robote !!! jade do ciebe lakierować :)) czy blacharz w 600 zł ci poszpachlował ?

Blacharz za robote wzial dokladnie 550zl ... do tego materialy:
Uszczelniacz do spawow [to biale]
Farba ,,okretowka,, [to czerwone]
Podklad reaktywny na oczyszczane miejsca [to siwe]
Baranki czarne do lakierowania
Blachy: blotniki 2x progi 2x reperaturki blotnikow tylnych 2x

Bacharz pospawal w miare oczyscil i prysnal nadkola tylny pas i przod barankiem , nic wiecej( chociaz znajduje jeszcze miejsca gdzie robie to sam i bawie sie w malowanie i zabazpieczanie) )

Lakiernik: 800zl robocina za:
wyrownanie , szpachlowanie , matowienie , podklad i na koncu lakier... do tego materialy:

lakier
szpachel
( papiery, tarcze scierne, rozcienczalniki, tasmy do oklejania daje we wlasnym zakresie... )
do tego ja place za wynajecie lakierni od piatku do niedzieli az 60 zl :D:D:D:D ) ( w firmie w ktorej pracuje)
tak to u mnei wyglada ... z blacharze jestem zadowolony ale bez rewelacji ale lakiernik jak na razie naprawde niezly (sam oczyszczal blachy z czarnego odkladu bez mojego upominania)
do tego w 3 dni auto zostalo wyrownane i czesciowo zmatowione nie omijajac zadnych szczegolow jak narozniki przy progach czy dolne krawedzie drzwi ...... :D nie chce jesc, nie chce pic .. przyjezdza robi i wyjezdza :D ( nie zapeszajac za pol godziny jade znowu po niego i znowu ruszaja prace... )

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:
PS.co to jest to białe i czerwone na zdjęciach blacharki u ciebie (to biale zczegolnie mnie interesuje .. napisz nazwy preparatow jakimi traktujesz auto ...?
U mnie to szare to Podklad epoxsydowy 4RC w puszce 1L i w sprayu 400ml. W progach siedzi wosk do profili też 4RC.
Teraz będę musiał jakąś mase do podłogi taką czarną i to biale ... co to ... z tego co widze wyrownane tym są spawy na podlodze przed czarnym czyms ??

A tu zaglądałeś?...mają (prawie) wszystko. 8)
http://www.csv.pl/

210 000 km

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

o ja wlasnie mam to wszystko od kolesia ktory ma csv u mnie w miescie :) lakier tez tam bedzie brany :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
przyjezdza robi i wyjezdza :D ( nie zapeszajac za pol godziny jade znowu po niego i znowu ruszaja prace... )

chyba mu zasponsoruje pobyt u mnie :) spytaj cz nie bylby chetny na wakacje w Kielcach, jakbym mu lakiernie znalazl ... serwis gdzie moze pracowac jest , mam taki pusty z podnosnikiem nawet ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie (zwłaszcza Erio) - pościągajcie sobie materiały z sieci, ze stron producentów lub dystrybutorów różnego rodzaju mazideł. Proponuję pojechać po nazwach takich jak CSV, PPG, Soudal, 3M, czy chociażby Novol. Szukajcie kart produktów, schematów napraw ("użyć kolejno: produkt a, produkt b, szmerglować..." itd.). Jeśli juz coś się tam znajdzie (a trochę się znajdzie), to są to źródła i informacje na 100% pewne. W sumie powinien to wiedzieć blacharz, ale część nie ma o tym pojęcia (pomimo szyldu nad bramą "Blacharstwo - lakiernictwo - naprawy powypadkowe -samochody osobowe i dostawcze wszystkich marek", a część wie, ale robi na odwal się i przykrywa lakierkiem. Warto mieć nad tym jakąś kontrolę. Powodzenia! [ok]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dobra .. temat ruszył z miejca
w styczniu zasponsorowałem pobyt QPecie u sebiego w Trzebnicy, gdzie poprawiono to co spiepszył poprzedni blacharz, wywalono reparaturki nadkoli i wstawiono jeszcze raz, po czym zacynowano
Zabezpieczona jest cała podłoga UBSem (wczesniej była piaskowana), poprawione są fatruchy przednie (chyba tez od nowa) zrobione pięknie mocowani alamp przednich razem z wgłębieniami na silniczki reflektorów lamp. Wsztystkie spawy są ciągłe ( albo połączone punkty) a co za tym idzie szczelne.

Niedawno odebrałem drzwi kierowcy od Jakona .. wymagały trochę pracy z uwagi na to ze w DHLu sobie nimi porzucali, ale jest na nich tylko jedna łatka 5x5cm, zacynowana ku szczelności i deczko szpachli, a nie jak na moich starych ;)

Auto jakis tydzien temu trafilo do lakiernika, który auto wyrównał, zerwał całkiem starą szpachle z lewego tylnego błotnika i od nowa wyrównał 3x mniejszą ilościa ...

Ponizej parę fotek po podkładowaniu ... teraz auto tydzien będzie schło,k potem lakier i składanie ... [zlosnik] (zaraz sie pojawią)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Ostatnio zmieniony pn maja 21, 2007 11:05 am przez erio, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00