MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 7:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no klepie klepie ale nie az tak :D czekam teraz na matki boskiej pienieznej i wsadze go gdzies na diagnostyke silniczka:) zatanczylem gazu wczoraj i na gazie jezdzi ok troszku mniej klepie ale i tak cos tam jest nie tak i trzeba wyregulowac. Na pierwszym biegu auto rozpedza sie jak szalone potem jest dosyc malo przyjemna zmiana biegu i dalej juz idzie. Mechanik cos grzebal przy regulacji pedalu gazu i teraz strasznie duzo tego gazu moge wcisnac zanim dojdzie do kicdown.... kurna trzeba rozgladnac sie za jakims warsztatem ktory to zrobi porzadnie.....hmmm ciekawe kiedy kolega Stomek wraca :D:D:D:D:D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tak sobie czasem tu cos dopisze .... bo i mi sie nudzi ... wczoraj wymylem silniczek solidnie ... i zagladnalem bo cos mi za bardzo klekotal ten moj nowy motorek i co sie okazalo ..... brykal sobie na 5 garach .... panowie zapomnieli nakrecic koncowki na 2 swice i przwody nie bardzo mialy sie czego trzymac .... teraz chodzi o wiele rowniej ..... mimo to chyba troche ma za bogata mieszanke bo spaliny bardzo smierdza paliwem ..... cos tam jeszcze piszczy i cos rzezi jak wylaczam ...ale to juz chyba na kanale jakis mechanik ogladnie .... pojezdzil bym sobie juz :( :(

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
tak sobie czasem tu cos dopisze .... bo i mi sie nudzi ... wczoraj wymylem silniczek solidnie ... i zagladnalem bo cos mi za bardzo klekotal ten moj nowy motorek i co sie okazalo ..... brykal sobie na 5 garach .... panowie zapomnieli nakrecic koncowki na 2 swice i przwody nie bardzo mialy sie czego trzymac .... teraz chodzi o wiele rowniej ..... mimo to chyba troche ma za bogata mieszanke bo spaliny bardzo smierdza paliwem ..... cos tam jeszcze piszczy i cos rzezi jak wylaczam ...ale to juz chyba na kanale jakis mechanik ogladnie .... pojezdzil bym sobie juz :( :(

buehehehehe piszczy, rzezi???? pierwsy raz w zyciu slysze o piszczacym kijku ... a moze to babcie wiozles i to ona piszczala i rzezila????:P:P:P:P:P

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Dobrzan, nie wsadzaj kija w mrowisko.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

niedobry Dobrzan ... nie to nie babcia to byl kijek na pewno :P:P rzezi i charczy ale przynajmnije pod gorke nie zwalnia :P:P:P:P hihih

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ale ogolnie swap oceniasz na plus? jest duzo lepiej?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

michau pisze:
ale ogolnie swap oceniasz na plus? jest duzo lepiej?

silnik pracuje troche inaczej....z tego co czulem podczas powrotu z warsztatu ma duzo wiecej mocy no i nie ma z tylu fabryki niebieskich chmur jak ruszam...cos wiecej bede mogl powiedziec dopiero po poustawianiu tego wszystkiego na zicher podokrecaniu srobek itd bo slychac ,,na ucho,, ze cos tam jest niepodokanczane,, ogolnie jestem zadowolony bo nie wyszlo tragicznie drogo no i mam to juz za soba ...teraz powolutku zaczne przygotowywac sie to blacharki .... ale to juz wiekszy koszt :( i dluzsza zabawa napewno.

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no to dzisiaj odprowadzilem Kijka to jedynego slusznego zaznajomionego warsztatu na doprowadzenie do porzadku ( nie zmienialem tam silnika bo nie ma wyciagarki do tej wielkosci motorow niestety) :) od razu mi sie spodobalo pan zlapal kartke, lampe do sprawdzania zaplonu i podszedl ze mna do samochodu kazal uruchomic i spedzil godzine czasu na wypisywaniu tego co trzeba zrobic. Na dzien dobry stwierdzil zle ustawiony zaplon , potrzebe regulacji zaworow, zle przykrecony alternator, przebicie na przewodzie wysokiego napiecia , zle podlaczone podcisnienie i zle ustawiony pedal gazu , za wysokie obroty na biegu jalowym, zbyt bogata mieszane i zwrocil uwage na cieknace paliwo przy zbiorniku slowami ,,wacha Ci ucieka..ech Ci burzuje w mercedesach... [zlosnik],, na pytanie ile mnie bedzie kosztowala ta 21 puntowa litania na kartce... powiedzial zebym sie nie wyglupial bo mi anteny nie naprawi jako niespodzianki :D:D tazke wreszcie zwracaja sie spedzone darmowe godziny przy naprawie jego kompa :D:D nie zyje handel wymienny:D:D:D auto wraca do mnie kolo poniedzialku potem tylko szybki wjazd na przeglad i Kijek wraca na drogi :D aleeeee mi sie fajnie jechalooooo nawet takim niewyregulowanym :D:D brum brum :D:D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
Kijek wraca na drogi :D aleeeee mi sie fajnie jechalooooo nawet takim niewyregulowanym :D:D brum brum :D:D

Kruszyn, rozczulasz mnie... rozumiem cię jak brata... [zlosnik] ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kocur pisze:
kruszyn pisze:
Kijek wraca na drogi :D aleeeee mi sie fajnie jechalooooo nawet takim niewyregulowanym :D:D brum brum :D:D

Kruszyn, rozczulasz mnie... rozumiem cię jak brata... [zlosnik] ;)

najlepsze jest to ze mimo kosztow i czasu bardzio mi sie pdoobaja takie remonty :D:D a szczegolnie nie moge sie doczekac blacharki :D:D to lubie najbardziej i to bedzie juz moje 3 auto po kapitalce ...:D ale chyba dlatego sie ciesze bo wiem ile potem frajdy :D i jaki efekt :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

.......no i ...wyregulowany pedal gazu juz nie rwie na biegach i chodzi plynnie...... ale..... zeby nie bylo tak milo nie jezdzi teraz wogole na gazie ( pan stwierdzil ze nowy reduktor jest zly i musi byc stary z wyjsciem na podcisnienie:/:/:/) i na D z wcisnietym hamlcem spada z obrotow i gasnie :(:(:( na cieplym zapala tylko po dodaniu gazu potem sie zalewa ... no i w ten wlasnie sposob dojechalem z warsztatu jedyne 4 km i pchalem 20 m po czym zostawilem auto i wrocilem do pracy ...chwilowo jestem tak wsciekly na mechanika ze slow mi brakuje ...skasowac nie skasowal mnie prawie wogole chociaz zrobil te regulacje gazu i nie cieknie mi juz ze zbiornika ... do tego jest ustawiony zaplon... zabraklo mu czasu na zawory no i gaz ... [szalone] [szalone] [szalone] [szalone] [szalone] [szalone] [szalone] Takie pytanie czy to gasniecie na wolnych obrotach pod obciazeniem moze byc spowodowane zle wyregulowanymi zaworami ?????? czy czego to wina bo juz nie mam pojecia chociaz teori sie juz nasluchalem multum ......panowie HELP bo trace ochote powoli ....:(

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

...................Kijek znowu jezdzi .... prycha kicha ale ma juz z powrotem dowod rejestracyjny z poprawnymi numerami itd :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Kijek na grzybach.

Obrazek
Obrazek

teoretycznie operacje mozna uznac za zakonczona nie wszystko jest ok i niestety zakopanego nie zobaczy w tym roku ale jezdzic mozna :) mam nadzieje ze pod choinke dostane worek pieniedzy ( jak nie to sobie zarobie) i na wiosne bedzie juz po blacharce i sprawy silnikowe tez dociagne do konca :) aha ostatecznej regulacji podjelo sie 2 mechanikow jeden zajal sie silnikiem ... i zabralo mu to 25 min i kosztowalo mnie 20 drugi gazownik bawil sie autem 20 min i skasowal 25 zl za regulacje :) dla przypomnienia poprzedni mechanicy skasowali po kolei
1- 650zl (po wymianie silnika nie dojechalem autem z warsztatu do domu) ,
2- 80 zl (wyregulowano pedal gazu i uszczelniono pompe paliwa, rozwniez nie dojechalem autem z warsztatu do domu),
3- 50zl ,,diagnoza,, i wymadrzanie sie ..( w aucie nie zrobiono nic ...znowu nie dojechalem do domu.....)
4- 20 zl regulacja silnika na PB ( auto bryka wesolo trzyma obroty i nie gasnie a jak juz to jakos odpali na cieplym silniku)
5- 25zl regulacja gazu... auto nie szaleje na obrotach i nie gasnie na wolnych jest slabsze ale poki co musi wystarczyc
po drodze 5 innych mechnikow ktorzy nie chcieli wogole sie do auta dotykac

Podliczajac ...
silnik koszt ok 1600zl
olej shell mineralny 120zl
naprawa rozrusznika 30zl
mechanicy robocina 825zl
zmiana numerow w UK 80zl
----------------------------------
2655,00
czas operacji ok 30 dni ..... straconych nerwow nie do zliczenia...

Teoretycznie wszystko jest ok ale silniczek wymaga jeszcze nakladow.

THE END i CDN ..w niedalekiej przyszlosci :P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kruszyn jeżeli pali Ci ciężko na ciepłym silniku to sprawdź jeszcze cewkę. Byłem ostatnio na regulacji i mechanik powiedział , że może być to również jeden z problemów z odpalaniem na ciepłym silniku.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Kruszyn jeżeli pali Ci ciężko na ciepłym silniku to sprawdź jeszcze cewkę. Byłem ostatnio na regulacji i mechanik powiedział , że może być to również jeden z problemów z odpalaniem na ciepłym silniku.

juz wiem co jest ...i to nie cewka niestety :( ....auto obecnie jest w miare wyregulowane i odpala na cieplym silniku zarowno na PB jak i LPG ale problem dalej jest i to nie maly (pierscionki na wykonczeniu) ale tym sie zajme juz w pozniejszym terminie poki co jezdzi nie prycha nie strzela i niezostawia za soba tumanow dymu tazke tyle sie ciesze ... a jak uzbieram ochoty i pieniazkow bede sie bawil dalej z silniczkiem:)
dzieki za info:)
pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00