Zielony pisze:
Witam. Coś czuję, że obrazoburczo wsadzę kij w mrowisko. Niemniej liczę na rzeczową i merytoryczną dyskusję. Temat nie jest chyba banalny szczególnie w świetle napływu znacznych ilości używanych aut i dla tych przed którymi decyzja o wyborze auta.
Krótko mówiąc chodzi o porównanie aut używanych: MB W124 i Opla Omegi B. Nie ukrywam, że sam jestem przed takim wyborem gdyż mój Kanapowóz (W123) wymaga bardzo kosztownego remontu (i blachy i silnika). Co jak sądzę przekracza moje możliwości finansowe. Dlatego myślę o zmianie auta na młodsze.
Jak zauważyłem w ofertach aut używanych jest dużo Mercedesów z lat 90-94 jak i Opli 94-97. Jak łatwo zauważyć ceny są porównywalne co zastanawia gdyż odpowiednie Ople są młodsze, mają na ogół 2 poduszki i klimatyzację oraz elektryczne szyby (pozostałe udogodnienia jak ABS i wspomaganie pomijam gdyż jest w standardzie zarówno u Opla jak i Mercedesa). Mecedesy w tej cenie są zwykle starsze o ok. 3-4 lata, w najlepszym razie mają 1 poduszkę zaś te z klimatyzacją i elektrycznymi szybami to już trudno znaleźć. Pozostaje zatem odpowiedź na pytanie jakie jest merytoryczne uzasadnienie zakupu Mercedesa (poza nie podlegającą ocenom miłością
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
)? Czy uważacie, że model W124 jest w tym porównaniu lepszy bo trwalszy lub tańszy w eksploatacji? Oczywiście myślę tu o porównywaniu pojazdów o porównywalnych silnikach. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
miałem dużo mercedesów i miałem ople
zajmuje sie handlem używanymi częściami do opli omega B , vectra B
mógłbym sobie kupić zamiast mercedesa 88r. w tej chwili kombi 2,5d
np. omege z 94r w podobnych pieniądzach
ale jak wiedze co sie sprzedaje do omegi - bez przerwy to samo - tłoki korbowody, a najlepiej całe silniki, wszystko do sterowania klimą , regulatory nawiewu, korbowody pękają tłoki wychodzą bokiem - to samo nowe corsy C ecoteki