MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 7:06 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Jak bym miał wybierać pomiędzy MB a innym autem, to na pewno byłoby to Audi.
Do Opli (a szczególnie tych po 95r) mam silną awersję.

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Tytuł:
wiarus senior

Wybór samochodu jest sprawą wybitnie zindywidualizowaną i co osoba to pogląd. Już nawet Audi weszło do gry. Ja np. bym dorzucił do rozważenia BMW itd. Trochę z przymrużeniem oka, to tak, jakby ktoś pytał, kogo ma wybrać: biuściastą blondynkę czy szczupłą brunetkę. :-)

Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
... Trochę z przymrużeniem oka, to tak, jakby ktoś pytał, kogo ma wybrać: biuściastą blondynkę czy szczupłą brunetkę. :-)

Pozdrawiam!

najlepiej jedną i drugą [zlosnik]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Całkowicie zgadzam się z którymś z przedmówców że, należałoby o Opla spytać na forum oplowskim o MB - powiedzmy u nas i dopiero na tej popdstawie wyciągać jakieś wnioski...
Opla nigdy nie miałem i mieć nie będę chociażby ze względów takich, jakie tak bardzo zniesmaczyły Phill i porównywanie obu marek traktuję jako delikatnie mówiąc - nietakt. Ale nie o to tu chodzi, od kilku lat mam możliwość codziennego porównywania mojej Beczki rocznik 83 z Kadetem rocznik 89 czy nawet 90 mojego dobrego kolegi, w segmencie nazwijmy to umownie - aut starszych i mojego 124 rocznik 91/92 (ten łamaniec ze względu na pierwszą rejestrację w 1992r) z Astrą mojego ojca z roku 98, w wersji Famili (100 -konny silnik, alusy,poduszki itp) w segmencie aut "młodszych" czy raczej "nowszej generacji". Oczywiście kiepskie to porównanie bo ani klasy aut się nie zgadzają ani nawet roczniki nie są porównywalne, ale może to i lepiej, bo będzie bardziej druzgoczące dla Opla.
Zacznijmy od rdzy:
21-letnia Beczka: w czasie remontu blacharki wymieniłem progi, reperaturki tylnych błotników, przedni prawy błotnik, niewielkie łaty podłogi i innych elementów nadwozia - remont wykonany został raczej ze względów profilaktycznych i estetycznych niz awaryjnych.
13 czy 14-letni Kadet: wymieniane podłużnice (przerdzewiały), wymieniana podłoga i wstawiane wzmocnienia progów (samochód się łamał) błotniki przednie to sito, to samo z dachem w okolicach przedniej szyby i szybra, generalnie brak podstaw ekonomicznych do kapitalnego remontu blacharki.
12-letni W124: niewielkie ogniska rdzy na przednim prawym błotniku w okolicach zderzaka
6-letnia Astra: ogniska rdzy na tylnych i przednich drzwiach oraz na klapie bagażnika.
Mechanika
Beczka i Kadet: ciężko tu wymieniać wszystkie wymieniane czy naprawiane elementy, tym bardziej że MB to diesel a Opel zagazowana benzyna, ale stan mechaniczny Beczki jest nieporównywalnie lepszy od Kadeta. Obaj z kolegą użytkujemy nasze samochody mniej-więcej od 3-4 lat i ja w tym czasie wymieniłem skrzynię biegów i rdzeń chłodnicy, on natomiast robił już remont kapitalny silnika, mówię oczywiście o tych najpoważniejszych usterkach.
Astra : wymiana pompy wody, wymiana rozrusznika(uszkodzenia fabrycznego nie dawały ekonomicznych podstaw do naprawy - taniej było kupić regenerowany) wymiana akumulatora, wymiana rozrządu i tylnego tłumika.
W124: wymiana akumulatora, wymiana rury w układzie wydechowym (tłumiki zostały fabryczne), naprawa sterownika pompy paliwa, wymiana hydraulicznych regulatorów zaworów.
W porównaniach mechaniki nie brałem oczywiście pod uwagę części ekploatacyjnych takich jak np. klocki czy końcówki drążków.
Nie jest to oczywiście porównanie Omegi i W124 lecz Opla i MB - sam wyciągnij wnioski.

Tytuł:
swój chłop

jak juz wpsomniałem wczesniej oplami i itp samochodami jeżdzą typowi polscy kowalscy no i burasy którym sie wydaje ze jadą autem roku 2004 a taki stary 10 letni mercedesik zajechany złom co tydzien u mechanika pewnie stoi ,co on moze dawać za komfort jazdy skoro on juz ma 10 lat silnik diesla klekot częśći strasznie drogie bo duże auto pali strasznie dużo,, rano nie odpala zimą no bo te beczki diesle mają czasem takie problemy po zimowej nocce a ja wsiadam se w nowego opelka z roku 2004 i jade jade!!!! autem który pachnie nowoscią a nie końskim zapachen starej mercedesowskiej tapicerki bleeee ,O TAKIE JEST MYŚLENIE DZISIEJSZYCH BURASÓW I KOWALSKICH, KIEROWCÓW TICO ,OPLA,I INNYCH ŚMIESZNYCH MAREK ,dla mnie istnieją tylko dwie marki "DAIMLER MERCEDES BENZ" ORAZ BAWARKA "BMW"restza to szajs i basta.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Beczko Maniak pisze:
jak juz wpsomniałem wczesniej oplami i itp samochodami jeżdzą typowi polscy kowalscy no i burasy którym sie wydaje (..)
INNYCH ŚMIESZNYCH MAREK ,dla mnie istnieją tylko dwie marki "DAIMLER MERCEDES BENZ" ORAZ BAWARKA "BMW"restza to szajs i basta.

Kolego wyluzuj.. w ten sposob to robisz Twojej wymarzonej marce zla robote [zlosnik]
Poza tym, zapomniales o Volvo, z serii v24x, albo v74x [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł: .
swój chłop

Dla mnie podobnie liczy się głownie benz, ale dorzucam jeszcze do niego BMW, Audi, Volvo i Saaba...Raczej tylko z tych aut bym wybierał...Ostatnio spodobało mi się mocno VOLVO 940...Akurat miałem sposobność jeżdżenia nim ;) I doszedłem do wniosku, że takie cuuuś moge mieć też ;)

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

phill pisze:
niewiele moge wnieść do tematu ...
piszę by wyrazić sowje oburzenie na niektóre wypowiedzi :

Donald pisze:
opel to tylko opel.

krzys124 pisze:
W zadnym wypadku nie Opla w dieslu

Beczko Maniak pisze:
1:sam wygląd omegi ułatwia mi zwymiotować
2:sama nazwa OPEL mówi już za siebie
...
5.opel ŻADNA RENOMA ZERO PRESTIŻU nie spoglądam i nie spojrze na takiei auto chociaż by było ze złota
6.który prawdziwy mercedesiarz myśli wogle o porównywaniu samochodu opel do MERCEDESA ja bym sie nie odważył wstydził bym sie nawet użyć nazwy opel

[skoczek3] [skoczek3] [skoczek3]

tak sie składa, że jeżdżę OPLEM Asconą C ... rocznik 86
[skoczek3] [skoczek3] [skoczek3]

i aż odechciało i się komentarza ...

A ja powiem tak, że choć Asconka jest już dość nadchrupana niestety i asfaltu też nie zrywa, to poprostu pełen respect dla tego auta. Adkąd znam Phill (4 lata) to temu autu nic sie nigdy nie stało, raz tylko staneło na drodze jej szwagrowi jak go zagotował :roll: [oczko] po wymianie (termostatu chyba) auto wrócilo na drogę i nadal jeżdzi i jest pierońsko wygodne. Do auto to czołg, ni boi się niczego, wszedzie wjedzie (jak SUV ;-) ), jak coś odpadnie przy udezeniu np. to wystaczy mocniej przywalić i wraca na miejsce. Sam na mojej liście TOP 10 mam Mantę A i GT.
Niemniej jednak, po tym co od jakiś 15lat Opel wyprawia ta marta budzi we mnie odrazę ŁEEE. ;-) Popatrzcie na produkowane modele, ASTRA ;-) (ale trza przyznać że była tania jak barszcz) i reszta wozidełek, a Omega, to taki duży szary, nudny plastik dla mass-odbiorcy który właśnie jara się alufelgami i tym że auto na pierwszy rzut oka nie wyglada wcale solidnie sie nie przejmuje.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
postmajtek

No i pamiętajmy o fruwających wręcz paskach rozrządu w oplach, jak pogną się zawory to za naprawę można kupić W123 na zakupy :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Beczko Maniak pisze:
......O TAKIE JEST MYŚLENIE DZISIEJSZYCH BURASÓW I KOWALSKICH, KIEROWCÓW TICO ,OPLA,I INNYCH ŚMIESZNYCH MAREK ,dla mnie istnieją tylko dwie marki "DAIMLER MERCEDES BENZ" ORAZ BAWARKA "BMW"restza to szajs i basta.

no i dobrze, że jest takie myślenie, inaczej jeżdziłby same MB [zlosnik] ....a tak mamy różnorodność

BTW: żyjemy w demokracji...jak chcą to niech wybierają

Tytuł:
wiarus senior

A mnie np. boli , że nie można kupić nówki spod igły 123 :(

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
A mnie np. boli , że nie można kupić nówki spod igły 123 :(

kupić pewnie można gdzie na aukcja kolekcjonerskich...
ale lepiej kupić W123 w stanie db lub bdb i ją "dopicować" stopniowo w miarę możliwośc czasowych & finansowych.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Beczko Maniak pisze:
......O TAKIE JEST MYŚLENIE DZISIEJSZYCH BURASÓW I KOWALSKICH, KIEROWCÓW TICO ,OPLA,I INNYCH ŚMIESZNYCH MAREK ,dla mnie istnieją tylko dwie marki "DAIMLER MERCEDES BENZ" ORAZ BAWARKA "BMW"restza to szajs i basta.

Jeszcze VW i trochę angielskich marek + niektóre stare Fiaty (124 C i S[slinka])

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Beczko Maniak pisze:
jak juz wpsomniałem wczesniej oplami i itp samochodami jeżdzą typowi polscy kowalscy no i burasy którym sie wydaje ze jadą autem roku 2004 a taki stary 10 letni mercedesik zajechany złom co tydzien u mechanika pewnie stoi ,co on moze dawać za komfort jazdy skoro on juz ma 10 lat silnik diesla klekot częśći strasznie drogie bo duże auto pali strasznie dużo,, rano nie odpala zimą no bo te beczki diesle mają czasem takie problemy po zimowej nocce a ja wsiadam se w nowego opelka z roku 2004 i jade jade!!!! autem który pachnie nowoscią a nie końskim zapachen starej mercedesowskiej tapicerki bleeee ,O TAKIE JEST MYŚLENIE DZISIEJSZYCH BURASÓW I KOWALSKICH, KIEROWCÓW TICO ,OPLA,I INNYCH ŚMIESZNYCH MAREK ,dla mnie istnieją tylko dwie marki "DAIMLER MERCEDES BENZ" ORAZ BAWARKA "BMW"restza to szajs i basta.

Jeżeli byś poczytał w podpisach uczestników tej dyskusji, to byś się zapewne zorientował, że obraziłeś swoją wypowiedzią conajmniej dwóch naszych kolegów, a tego tolerować nie zamierzam. Do jutra proszę przeprosić, w innym przypadku skorzystam z nowej zabawki moderatorów, jaką jest punktacja i zakaz pisania na tym forum!!!

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

nowy

Zielony pisze:
Witam. Coś czuję, że obrazoburczo wsadzę kij w mrowisko. Niemniej liczę na rzeczową i merytoryczną dyskusję. Temat nie jest chyba banalny szczególnie w świetle napływu znacznych ilości używanych aut i dla tych przed którymi decyzja o wyborze auta.
Krótko mówiąc chodzi o porównanie aut używanych: MB W124 i Opla Omegi B. Nie ukrywam, że sam jestem przed takim wyborem gdyż mój Kanapowóz (W123) wymaga bardzo kosztownego remontu (i blachy i silnika). Co jak sądzę przekracza moje możliwości finansowe. Dlatego myślę o zmianie auta na młodsze.
Jak zauważyłem w ofertach aut używanych jest dużo Mercedesów z lat 90-94 jak i Opli 94-97. Jak łatwo zauważyć ceny są porównywalne co zastanawia gdyż odpowiednie Ople są młodsze, mają na ogół 2 poduszki i klimatyzację oraz elektryczne szyby (pozostałe udogodnienia jak ABS i wspomaganie pomijam gdyż jest w standardzie zarówno u Opla jak i Mercedesa). Mecedesy w tej cenie są zwykle starsze o ok. 3-4 lata, w najlepszym razie mają 1 poduszkę zaś te z klimatyzacją i elektrycznymi szybami to już trudno znaleźć. Pozostaje zatem odpowiedź na pytanie jakie jest merytoryczne uzasadnienie zakupu Mercedesa (poza nie podlegającą ocenom miłością [usmiech] )? Czy uważacie, że model W124 jest w tym porównaniu lepszy bo trwalszy lub tańszy w eksploatacji? Oczywiście myślę tu o porównywaniu pojazdów o porównywalnych silnikach. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

miałem dużo mercedesów i miałem ople
zajmuje sie handlem używanymi częściami do opli omega B , vectra B
mógłbym sobie kupić zamiast mercedesa 88r. w tej chwili kombi 2,5d
np. omege z 94r w podobnych pieniądzach
ale jak wiedze co sie sprzedaje do omegi - bez przerwy to samo - tłoki korbowody, a najlepiej całe silniki, wszystko do sterowania klimą , regulatory nawiewu, korbowody pękają tłoki wychodzą bokiem - to samo nowe corsy C ecoteki