MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 10:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
oczywiście u ciebie to na pewno coś innego i nawet nie sprawdzaj kompresji jak koledzy radzą bo to tylko strata czasu i pieniędzy [zlosnikok]

Czy ja napisałem gdzieś, że nie sprawdzę kompresji?

Jeśli już jesteśmy przy tematach około-remontowych, to przynajmniej na chwilę obecną wiem, że dół mam dobry, bo ciśnienie = 2 na rozgrzanym na oleju 0W40, z resztą miał zdejmowaną miskę i sprawdzane, czy luzów nie ma na wale korbowym. [zlosnik] ;)

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

wiarus junior
Awatar użytkownika

Szumek pisze:
dół mam dobry, bo ciśnienie = 2 na rozgrzanym na oleju 0W40

Oczywiście mierzone manometrem a nie tym wskaźnikiem z licznika, którym można sobie zmierzyć ciśnienie w butach? To powinno się nazywać kontrolka odpalonego silnika a nie wskaźnik ciśnienia oleju.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak, manometrem. [zlosnik] O dziwo już w kilku autach odczyt z manometru pokrywał się w dużym stopniu z odczytem ze wskaźników... Oczywiście, przy elektronicznym czujniku zdarzają się nawet łatwe do zaobserwowania przekłamania, typu nagły spadek o 0.5 lub odczyt 0.5 - 1 na nieuruchomionym silniku.

Widzę, po tonie wypowiedzi, że chcesz mi coś na siłę udowodnić. :lol:

wiarus senior

Takie ciśnienie oleju dobrze świadczy o stanie panewek, ale nie ma związku z tematem.
Nie ma co teoretyzować tylko pomierzyc co trzeba.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiem, ale widzę tu próby udowodnienia mi na odległość, że cały silnik to złom i ciśnienie oleju też jest fałszywe. [zlosnik] :lol:

Będzie zmierzona kompresja i wyjęte wtryski do sprawdzenia, bo szkoda to robić oddzielnie.

swój chłop

Numer GG: 8740062
To nie są żadne próby, to po prostu krassussss [zlosnik] Nie przejmuj się i rób swoje, bo z pół melona jeszcze przed Tobą [zlosnikok]

Mercedes się nie psuje, Mercedes się zużywa!

wiarus junior

krasuss młodszy pisze:
To powinno się nazywać kontrolka odpalonego silnika a nie wskaźnik ciśnienia oleju.

A nie prawda. Bo moze i on jest nie dokladny to fakt, ale dzieki niemu widac ze masz smarowanie w układzie. To cos wiecej niz kontrolka poziomu oleju, ja dzieki temu wskaznikowi wiedzialem ze nalezy silnik wyłaczyc jak cisneinie spadło podczas jazdy na 0 czyli nie było smarowania. Bez tego wskaznika pewnie bym zobaczył korbę z boku bloku.

wiarus junior
Awatar użytkownika

No więc tak... Wymienione końcówki wtryskiwaczy, Bosch Made in India, ciśnienia ustawione na 11,5.

Warto było, bo pracuje teraz prawie tak gładko jak benzyniak. ;) Poza tym nie dusi już wszystkich niebieskim dymem. [hihi] Temperatura robocza spadła trochę, w każdym razie wentylator już się dawno nie włączył. Długo rozgrzewa się na biegu jałowym, czyli tak jak być powinno w dieslu.

A teraz negatywy...
Nadal silnik nierówno pracuje, znaczy się trzyma obroty, ale się buja. Najgorzej gdy jest nagrzany, np. zjadę z trasy i pochodzi trochę na biegu jałowym. Zaczyna też wtedy śmierdzieć tak jak wcześniej, ale nie są to duszące kłęby dymu, głównie zapach. Ciepły trudniej odpala niż zimny (trudniej niż odpalał wcześniej na ciepło, i to coraz trudniej).

Zimny odpala na dotknięcie kluczykiem, na wszystkie gary, a później zaczyna przerywać i to raczej nie zawsze na jednym i nie zawsze na tym/tych samych cylindrach. Jednak trwa to już dużo krócej i nie jest tak dotkliwe, lekkie dodanie gazu w trakcie rozruchu niweluje zjawisko. W dzień kopci w trakcie rozgrzewania, w nocy nie.

Ciekawostka:
Najlepiej pracuje/odpala z samego rana, wieczorem i w nocy, szczególnie jak jest wilgotno. Praktycznie można rzec, że prawie tak, jak powinien.
Najgorzej odpala/pracuje w dzień, szczególnie w suchy i ciepły.

Kompresji nie miałem możliwości zmierzyć, bo nikt w okolicy nie miał przyrządu do diesli, a jak miał, to nie miał końcówki do W124. Jednak pracuję nad tematem...

Chociaż mi to wygląda na problem z pompą wtryskową (sekcje), a coraz gorszy rozruch na ciepłym po wymianie końcówek wtrysków powoduje u mnie obawy... że pompa niedługo zdechnie. :roll:

wiarus senior

Właśnie chciałem zaugerować sprawdzenie pompy, te długie krecenie na ciepłym, bujanie itp., może oznaczać jej umieranie.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ostatnio jest chłodniej, ale nie tak mocno, żeby zgęstniał 0W40 i doszczelniał silnik. [zlosnik]
Silnik po nocy odpala na dotyk na wszystkie cylindry, bez "przebierania". Ciepły też pracuje przyzwoicie. Jednak ciepły odpala trudniej niż zimny. Albo rozpylacze się układają, albo chłód wspomaga pompę wtryskową. ;)

Pokazałem jego obecną pracę mechanikowi, który nie miał z nim wcześniej styczności. Zapytał mnie, czego ja chcę od tego silnika, jego zdaniem pracuje dobrze. 8)

Jak tylko będzie czas i okazja, to podmienię pompę wtryskową lub tą dam na stół.

wiarus senior

A jak jest gorący i chodzi na jałowym to trzęsie, czy nie?

wiarus junior
Awatar użytkownika

Trochę, ale musi być naprawdę gorący - długi postój z pracującym silnikiem + nagrzana komora silnika + ciepły, słoneczny dzień. Tak normalnie, po zatrzymaniu z jazdy jest ok.

Gdy jakiś czas temu wymieniałem filtr paliwa, i gdy mimo zalania filtra ropą się trochę przypowietrzył, to pracował i kopcił przez jakiś czas identycznie jak wtedy, gdy pogarsza się praca silnika, gdy się mocno nagrzeje. Wyciągam stąd nieśmiało wniosek, że nagrzana pompa gubi szczelność. Dodatkowo zaobserwowałem sporadyczne tak jakby parowanie paliwa z okolic pompy na mocno nagrzanym silniku. Uprzedzając pytanie - nie, w wężach bąbelki się nie pojawiają.

swój chłop
Awatar użytkownika

U mnie objawy na samym końcu "istnienia" starej pompy były podobne. Pierwsze podejżenie padło na uszczelki (po angielskiemu delivery valve seals) te u góry pompy. Skończyło się na wymienie całej pompy na nową od MB i o dziwo nadal na mocno rozgrzanym silniku zdarza mu się ciężej zapalic ale to już będą końcówki wtrysków i same przewody paliwowe.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Żeby było ciekawiej, to teraz, z dnia na dzień, stuka mi jeden wtryskiwacz + przerywa pracę cylinder, póki auto się nie rozgrzeje do ok.80 st. Nie wiem, czy wadliwa końcówka czy pompa nie daje rady na wyższych ciśnieniach wtrysku. Znowu będzie grzebanie... :roll:

wiarus junior
Awatar użytkownika

Pompa wtryskowa wymieniona w tym tygodniu na inną używaną. Jest widoczna poprawa, ale...

W obecnych temperaturach (ok. -10 do -15 st.C) zimny pali po jednym grzaniu świec i dotknięciu rozrusznika. Jednak po ok. 5 sekundach zaczyna przerywać, kopcić na czarno i strzelać z wydechu. Słychać "wtryskiwaczowe odgłosy" z momencie przerywania. Nie chce wchodzić na obroty, "trzepie" go do momentu przekroczenia pewnych obrotów (ile - nie wiem, brak obrotomierza). Zwiększyłem obroty biegu jałowego, gdyż na wcześniejszych ciepły miał ciężko po włączeniu odbiorników i przy skrętach kierownicą. Spowodowało to uwypuklenie wyżej opisanych objawów na zimnym. Krótko mówiąc, im większa dawka na zimnym, tym gorzej. Ciepły pracuje super, równiutko, bez szarpań i bujania, nie kopci, ma moc, nawet przestał robić "żabki" i odpala bez długiego kręcenia. Jednak jadąc 60 km/h i wrzucając czwórkę, słychać w trakcie jazdy "pochrypywania" jednego wtryskiwacza.

Na nowych końcówkach Bosch "Made in India" zrobione 500 km. Na początku było super. Jednak ciekł korpus jednego wtrysku i został on wyjęty i dokręcony. Jednocześnie zostały podoginane rurki wtrysków tak, żeby się dało je wpiąć z tą blaszkę na kolektorze (gdyż wcześniej były luzem, a skoro wydawało się, że wtryski już ok, to można było je ładnie powpinać). Od tego momentu jest to kopcenie, odgłosy i strzelanie z wydechu na zimnym. Zastanawiam się, jaki to może mieć związek z tym uszczelnieniem wtrysku, itd. Nie wiem, czy czekać, aż może się końcówki ułożą, czy zapodać wtryski znowu na próbnik.

Doradźcie coś Panowie...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00