MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 8:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Podgrzewacz paliwa odczowa sie dopiero jak sie zatankuje letnia rope w zimie...

Na prawdę? Myślałem, że to jednak coś daje w zimie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A jeżeki ja mam taką grzałkę a boję się toto włączyć? Jak sprawdazić czy to wogóle działa i czy mi silnik nie wyskoczy przy okazji? (nadmienię, że teraz mam silnik wyjęty więc łatwiej...)

Tytuł:
Klubowicz

Ja_cek pisze:
A jeżeki ja mam taką grzałkę a boję się toto włączyć? Jak sprawdazić czy to wogóle działa i czy mi silnik nie wyskoczy przy okazji? (nadmienię, że teraz mam silnik wyjęty więc łatwiej...)

Chyba nic poza wywalonym korkiem w inst. elektrycznej sie nie stanie:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

U mnie jest grzała i chyba nawet działa, raz ją sprawdzałem i było raczej okej. Na ogól nie muszę jej używać nawet przy największym mrozie. Poza tym daleko do prądu jest.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

mam tez taki podgrzewacz paliwa jak z fotki Seby nowka nie smigana (tylko zakurzona) [zlosnik]
a swoja droga to pamietam, ze grzalka moj tata dbal o silnik (zeby odpalil [zlosnik] ) i fajnie to wygladalo,jak szedl kabel do auta pod blokiem z 3 pietra z kartka "wysokie napiecie" [zlosnik] -fajne czasy [zlosnik]
z tego co wiem, to grzalke kupowalo sie specjalna do silnika w sklepie motoryzacyjnym. spec jakis nawiercal odpowiednio blok i gralo.

wolny wakat na beczkę :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
AMG pisze:
Ja spotkales sie z orginalną grzałka w W123 ale w modeli 280E grzałka jest w silniku gniazdo do podłaczania jest pod zderzakiem i do tego wpina sie kabel i podłacza do kontaktu a kabel jest w wyposazeniu auta.
Mysle że ta wersja to auta na skandynawie !

Dokładnie! Tam co drugie auto (jeśli nie częściej) ma taką instalację i gniazdko pod przednim zderzakiem. I dotyczy to aut starszych jaki i całkiem nowych.

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czy taki oryginalny zestawik można zamówić w A.S.O. :roll:

Tytuł:
wiarus senior

no a jak bym "upolował" taką grzałke od diesla ( bo watpie żebym benzynke trafił) to uda mi się ją zamontować do silnika o oznaczeniu handlowym 230E?? Ja tam problemów nei mam, ale taki bajer w MB by się przydał [zlosnik] , nawet jak bym go nie używał [oczko] , i odpowiadając na pytanie :
- " Marcin, a Mercedes odpala ci z rana? " ,
- " wiadomo - odpala zawsze, w końcu to Mercedes [zlosnik] )

A jak bym jeszcze miał taka grzałke jak bym utknął w górach , i mrozy na by nastały, lipa by była jak bym nei odpalił :o , a tak w razie czego, podgrzewany silniczek [oczko] , i pali :z dotyku" , ale by jazda była....

A jak już ktoś ma instalacje 220V w samochodzie, to proponuje, wmontować prostowanik na stałe do samochodu [zlosnik] , fajna sprawa... polecam [zlosnikhihi] , normalny prostowanik autoamtyczny ( ok 80zł nowy) wmontować w bagażniku, pod pólke . lub nad bakiem(?), na stałe, i tylko sobie wlącznik do instalacji zrobić: żeby w normalnej eksploatacji nei przeszkadzał [szalone] , i już.....

W piątek zapoluje na taką grzałke, nei wiem po co mi, ale to zawsze większy wypas.... [zlosniki]

Więc jak wygląda taka grzała, i jak ją rozpoznać zamontowaną w brudnym zasyfionym silniku diesla....? Gdzie ona jest montowana, i jakie ma przybliżone rozmiary....??

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

outsider pisze:
Czy taki oryginalny zestawik można zamówić w A.S.O. :roll:

Oczywiście, że można. Dowiadywałem się o grzałkę do motoru M 110 (nr części 601 200 00 96), ale cena jest do zabicia. W ogóle to grzałka jest bardzo przydatna zarówno w benzynie jak i w Dieslu. Tato ma grzałkę w W 123 i daje ona 60 stopni. To świetne urządzenie, bo silnik nie pracuje na ssaniu, a poza tym zużycie motoru jest znacznie mniejsze, gdy odpala się go na ciepło. Naprawdę warto zainwestować w grzałkę.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

W mojej 115 mam taką rzemieślnicza grzałkę i przyznam że często jej używam. Natomiast w 114 jest chyba oryginalna. Nie ma kabla, tylko wystaje z niej wtyk z 3 bolcami (brakuje do niej przedłużacza), w sumie nawet nie próbowałem dorabiać żadnego kabla, bo i tak zapala w każdych warunkach. Chyba że ktoś ma taki przedłużacz, to z chęcią skompletuję urządzenie [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00