MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 9:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Jednym słowem żeby ciągnać lawete musisz miec kat E

Juz myslalem ze ze mna cos nie tak :roll:

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

nie ważne czy laweta jest pusta czy pełna, trzeba mieć B+E, ponieważ DMC lawety ma zazwyczaj od 1600kg do 2500kg, a na B można jeździć tylko z przyczepką do 750kg.
i nie zapominajmy o aucie ciągnącym, które musi mieć minimum DMC na haku takie jak ma DMC przyczepa. w polsce nawet jak jedziesz pustą przyczepą/lawetą która waży np 500kg a DMC ma 2000kg a na haku masz 1500kg to odrazu mandat i problemy. za granicą tego nie ma i w tym (kolejna sprawa z wielu) są od nas lepsi. pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop

Po przeczytaniu wszystkiego jeszcze raz polecalbym motylka!
Ktos wyzej napisal, ze z motylkiem problemy i niewygoda - ale przeciez my tu mowimy o jednorazowym przytarganiu lekkiego autka.
Jak ja targalem 115tke przez 800km, to dla kogos taka fiacina i 400km nie beda jakims niesamowitym przezyciem.

Co do swiatel to polecam nasza metode, o ile masz w samochodzie ciagnacym gniazdo dla przyczepy:
wez wtyk do przyczepy i wiazke kabli i polacz. Wiazke wez dluuuga :) i jak juz podepniesz auto na motyla to z jednej strony podlaczasz sie do gniazda przyczepy twojego samochodu, a z drugiej prowadzisz wiazke do tylu do bagaznika fiata i wedlug schematu wtyku (ktory oczywiscie wezmiesz [zlosnik] ) podpinasz sie w jakis sprtytny sposob (na skretke [uhaha] ) do lamp tylnych.

Nie zapomnij o trzech rzeczach:
1. Dlugosc wiazki dobierz tak, zebys mial luz nawet przy zawracaniu.
2. Wez schemat polaczeniowy jakbys przez przypadek zrobil za krotka wiazke [zlosnik].
Jak jechalismy to nie mielismy doswiadczenia i nie znalismy dwoch pierwszych punktow, wiazka sie w trasie zerwala i znowu stalismy przez dwie godziny i na czuja laczylismy kable do gniazdka - a nawet byscie sie nie spodziewali jakie bzdury przy tym sie swiecily z tylu :roll: [zlosnik] .

3. Obowiazkowo trojkat na tylna szybe i moze wzorem zachodu lepa "na holu". I zadnych swiatel awaryjnych do k**** nędzy :x .

Jechalismy w nocy i przy takim oswietleniu jak nasze polecam takie rozwiazanie, bo ruch byl znikomy i ludzie nic nie burczeli kiedy musieli nas wyprzedzac. W pelnym ruchu zrobicie masakre na drodze.

Powodzenia

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jestescie pewni?
O ile dobrze pamietam na B mozna prowadzic pojazd lub zestaw pojazdow o DMC <3.5t przy czym MASA holownika wieksze niz DMC przyczepy (jest jeszcze stary przepis ktory mowi ze to musi byc 1.3 DMC przyczepy, chyba ze jest to auto "terenowe" w domysle z napedem na 4ry kolo, wtedy ten wpolczynnik jest o 50% miejszy). Stary przepis mowil, ze tylko przyczepy lekkie < 750kg.
Przy B+E DMC zestawu musi byc mniejsza niz 7.5t a DMC holownika <3.5t - i po to jest B+E. <br>Dodano po 4 minutach.:<br> A tu sam przepis

"kategoria B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,"

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
misiek pisze:
Rozpatruje tylko Dział IV (kierujący), Rozdział 1 (Uprawnienia do kierowania), art.88 Prawa o ruchu drogowym.

Punkt 2. podpunkt 3 litera b mowi:

Prawo jazdy uprawnia do kierowania - kategorii B - pojazdem, o którym mowa w lit. a (czyli o dmc nie przekraczajacej 3500kg z wyjątkiem autobusu i motocykla - przyp.autora), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3500kg

Tresc tego podpunktu jest czytelna i klarowna.

Czytajac dalej ten sam artykul znalazlem punkt 3 podpunkt 3 - co nastepuje:

Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką

I przyznam szczerze, ze ten podpunkt jest dla mnie nowoscia, nigdy wczesniej nie zauwazylem lub go nie bylo.
Wynika z tego, ze ustawodawca ograniczyl jednak po blizej nieznanym mi okresie czasu dmc przyczep, ktore mozna holowac, posiadajac tylko prawo jazdy kat.B.

Dlatego ja robiłem E do B ;) <br>Dodano po 2 minutach.:<br> P.S: Ja bym dla dobra siebie i bezpieczeństwa innych jednak nie pchał się 400km takim motylkiem. Jak już ryzykować, to wypozyczyć lawetę, bo jak ma się ktoś przyczepić to szybciej do takiego motylka będzie miał obiekcje.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Ten zapis:
Cytuj:
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1. kategorii A - motocyklem;
2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3. kategorii B:
a. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

Traktowałbym jako rozwinięcie (przypadek szczególny) poniższego zapisu:
Cytuj:
3. Prawo jazdy:
1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

Tym bardziej, że przy definicji kat. A, B1, C, C1, D i D1 nic nie mówi się o możliwości ciągnięcia przyczepy.
bary123ce pisze:
Jak już ryzykować, to wypozyczyć lawetę, bo jak ma się ktoś przyczepić to szybciej do takiego motylka będzie miał obiekcje.

Kurcze, tego to już nie jestem pewnien... Właściwie to w przepisach nie ma zakazu holowania na motylku. Są tylko sprecyzowane zasady holowania na holu miękkim i sztywnym. Natomiast co do lawety (chodzi o masę całego składu) przepisy wyrażają się jasno. Ale sam nie jestem tego motylka pewien.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

bary123ce pisze:

Czytajac dalej ten sam artykul znalazlem punkt 3 podpunkt 3 - co nastepuje:

Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką

A jaka date ma ta ustawa?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
tekst zaczerpnięty ze strony Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Bielsko-Białej na przykład

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No patrz pan - czlowiek zyl w blogiej nieswiadomosci ;-0

ps. musze sprawdzic do czego uprawnia szwajcarskie prawko B (co na nim mozna ciagac)! <br>Dodano po 8 minutach.:<br> Konwencja wiedenska (ktora Polska podpisala) mowi;

a) do pojazdów samochodowych kategorii B, wymienionych w załącznikach 6 i 7 do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa; może do nich być także dołączona przyczepa, której największa dopuszczalna masa przekracza 750 kg ale nie przekracza ona masy własnej pojazdu samochodowego, oraz jeżeli największa dopuszczalna masa pojazdów połączonych w ten sposób nie przekracza 3500 kg.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ostatnio pan policjant powiedział mi, że ja, mając B+E nie moge jechać składem przekraczającym 3,5T :o [totalszok] to ja mu na to: to po co mi B+E? a on powiedział: jedź juz pan bo tarasujesz droge :lol:
ale fakt faktem na samym B można ciągnąć tylko przyczepke DMC 750kg.

Tytuł:
postmajtek

Coś mi się wydaje że motyl będzie przez niebieskich potraktowany jak przyczepa bo chyba nie wolno holować pojazdu bez kierowcy!

Tytuł:
nowy

Witam!Posiadając kategorie B prawa jazdy możemy prowadzić pojazd wraz z pprzyczepą zachowując warunek odp. stosunku mas i pod warunkiem iż DMC samochodu i DMC przyczepy nie przekroczy 3.5T. Przyczepa lekka to przyczepa o DMC 750kg i ta nie musi być wyposażona w hamulec najazdowy.Cięższe przyczepy z racji wyższej masy muszą być wyposażone we własny ukł. hamulcowy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00