MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 8:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
[ A co do Twojego "mam nadzieję, że już nieaktualnego" zastanawiam się co masz na myśli :

co mam na mysli? - ano to że może dośc już wątku o gloryfikowaniu remontu w zwykłym przecietnym samochodzie jakim jest MB w124 sedan. Lubie mercedesy ale ładne mercedesy. Są piekne sportowe i niektóre klasyczne i zabytkowe. Rozumem zachwyt nad 107, 108/9, 113, 116 nawet 115 czy współcześnie np CLS. Ale 124 to zwykłe taczki jak dla mnie. Nie gniewaj sie Sebien - trwałe niezawodne - ale zwykłe taczki. Kojarzą się z bezczelnym taryfiarzem i tyle. Rozumiem lubisz go rozumiem wygrałeś jak piszesz jakieś zawody (dla Ciebie jak rozumiem ważne) ale nazywanie Eminencją (Etym. - łac. eminentia 'wyniosłość; dostojność' od eminēre 'wznieść się ponad') - najzyklejszego toczydła jakim jest 124 (nie dotyczy wersji CE) i gloryfikowanie remontu tegoż - to dla mnie przesada. Nie gniewaj się Sebien - po prostu odpowiadam na Twoje pytanie - juz wiesz "co miałem na mysli"

Pozdro :)

Odpowie Ci wiatr... wiejący przez świat...

Tytuł:
wiarus senior

Przyglądam się tej wymianie i myslę, że niepotrzebnie (Kane) szukasz racjonalnego uzasadnienia dla tego, co Sebian robi ze swym samochodem. To jego sprawa i jego pieniądze. Poza tym, jak chce nazywać swój wehikuł "Eminencja" lub np. "Cindy" (od Cindy Crawford :-)), to niech go tak nazywa. Na szczęście w życiu robimy wiele rzeczy zupełnie nieracjonalnych, jakże byłoby nudno bez tego :-) Więc pozwólmy Sebianowi inwestować w nawet najdroższą i najbardziej nawet nieracjonalną "zwykłą taczkę" :-) W sumie to przecież jest nieszkodliwe, a ile Mu daje przyjemności i staysfakcji, nie wspominając o radości Z. Brolera.

Ciepło pozdrawiam w ten w sumie brzydki dzień

PS. Dziś z pracy wracałem taksówką W124 i było to "niezłe" przeżycie. Rozpadówa totalna. No cóż, lata swoje robią i dziś W124 przejęły (przynajmniej w Warszawie) fukcję i wygląd beczek-taksówek sprzed 8-10 lat czy "przejściówek" sprzed 12-15 lat. Są owszem i ładne egzemplarze, ale do takiego przeciętnego to trochę strach wsiąść :-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja też popieram Sebiana. Ja nie mając za dużego budżetu chciałbym sobie jakiś samochód odpicować i jeździć praktycznie tak jakbym wyjechał autem prosto z fabryki. Coraz częsciej myśle że doskonalym do tego celu autem byloby w124 kombi. A dlaczego?? Bo autko te jest bardzo oryginalne i myśle ze bedzie ponadczasowe. Jest w srednim wieku, a co za tym idzie częsci do niego mozna dostać na każdym kroku za stosunkowo nie duże pieniądze. I co wyłoże te pare tyś i bede jeździł autkiem jakgdyby nowym, Niczym się nie bede przejmowal jak bede mial jechac w dłuższą droge, a i potem sobei potrzymam dluzej ten samochód i jak bede starym dziadem to puszcze go za niezłe pieniądze. A tak to co kupie jakiegoś bardzo starego MB do renowacji i bede prze rok zbierał kase zeby przywieźć z DE jakis duperelek do modelu ktorego nei produkują już od 50 lat. I tak z każda częścią bedzie. Aż bym się w końcu wykończyl finansowo, żona by mnie wyrzuciala ze zniszconego domu( bo bym nie mial $$ na remont), bo bym zbierał na gałke zmiany biegów z '45 roku ktora jest tylko jedna jedyna taka gdzieś w USA. A tak to jakbym wyremontował takiego w124 to bym mial taką samą prawie radoche co po renowacji "starucha". A moj portfel bylby o wiele grubszy. A i żonie bym wyremontowal dom, dzieciom kupil prezenty i zabrałbym wszytkich na wakacje na drugi koniec świata.
Taka jest moja koncepcja, tak ja to widze dlatego uważam że nie na miejscy było zjechanie Sebiana za coś co uważa za sluszne.

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Dzięki [oczko]

kane pisze:
Sebian pisze:
[ A co do Twojego "mam nadzieję, że już nieaktualnego" zastanawiam się co masz na myśli :

co mam na mysli? - ano to że może dośc już wątku o gloryfikowaniu remontu w zwykłym przecietnym samochodzie jakim jest MB w124 sedan. Lubie mercedesy ale ładne mercedesy. Są piekne sportowe i niektóre klasyczne i zabytkowe. Rozumem zachwyt nad 107, 108/9, 113, 116 nawet 115 czy współcześnie np CLS. Ale 124 to zwykłe taczki jak dla mnie. Nie gniewaj sie Sebien - trwałe niezawodne - ale zwykłe taczki. Kojarzą się z bezczelnym taryfiarzem i tyle. Rozumiem lubisz go rozumiem wygrałeś jak piszesz jakieś zawody (dla Ciebie jak rozumiem ważne) ale nazywanie Eminencją (Etym. - łac. eminentia 'wyniosłość; dostojność' od eminēre 'wznieść się ponad') - najzyklejszego toczydła jakim jest 124 (nie dotyczy wersji CE) i gloryfikowanie remontu tegoż - to dla mnie przesada. Nie gniewaj się Sebien - po prostu odpowiadam na Twoje pytanie - juz wiesz "co miałem na mysli"

Pozdro :)

Sorry, ale jakoś nie mogę siępowstrzymać. Zatem krótko:

1. Nie podoba Ci się, to nie czytaj, bo uwagi są co najmniej nie na miejscu. Nie wyobrażam sobie, abym komuś coś takiego odpisał. Sam wątek pokazuje remont auta od A do Z. Przypominam, że klub i forum jest otwarte dla miłośników marki, czyli różnych modeli MB.
2. Chyba nie potrafisz odnaleźć się na tym forum wśród tych wszystkich miłośników marki MB. Skoro Ciebie bardziej rajcuje "czad", o którym wspominałeś przy okazji tematu możliwości Smarta (a nie jakiegoś czadu czy rajdowania), to może poszukaj innego miejsca w sieci na tego typu tematy.
3. Szara Eminencja, bo tak ją nazwałem (bardziej z powodu koloru niż dumy), to faktycznie moje taczki i nic Ci do nich. Podejścia, filozofii i miłości do MB chyba nigdy nie zrozumiesz.
4. Nazywam się SEBIAN - zwracam uwage na przedostatnią literę :evil: Jeśli poprawne napisanie imienia czy nicku również sprawia Ci trudność, to nie zwracaj się do mnie publicznie imiennie, bo to oznacza brak szacunku itd.

Dziękuję za uwagę, choć mógł to być przyjemniejszy wątek [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00