MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 1:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam Was
Powiedzcie mi czy ktos z Was robił sam sobie manometr do sprawdzania spręzania? ja widziałęm ze jest tkaie specjalne urzączenie z które podłacza sioe pod spręzarke i napewno takiego nieda sie zrobic ale moze ktos z was robiłcos podobnego ?????

Tytuł:
wiarus junior

hm widze ze nikt tym sie nie zajmował i nie powie mi jak to ma wyglądac, nieiwme czy wystarczy miec manometr z wezykiem i gwintem takim jak wtryskiwacz??? czy to mi wystarczy zeby sprawdzic jakei ma spręzanie??

Tytuł:
wiarus senior

też jestem zainteresowany a jeżeli nikt nie wiem to może namiar na jakiś sklep gdzie można za rozsądną cenę kupić takie proste urządzenie

Tytuł:
wiarus junior

krzstian pisze:
też jestem zainteresowany a jeżeli nikt nie wiem to może namiar na jakiś sklep gdzie można za rozsądną cenę kupić takie proste urządzenie

Ktoś tu całkiem niedawno opisywał swoje próby z wentylem samochodowym i czymś tam jeszcze.......Swoją drogą też jestem ciekaw gdzie takie cacko kupić bo te na Ebay-u są brrrrrrr takie drogie.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior

na allegro 300 zl :oops:

Tytuł:
wiarus junior

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42652077

Tak zgadza sie okołó 300zł ale ludziksa jak ktos niema dwóch lewych rąk to prawie sam zrobi, b oz czego sie to skąłda ? manometr koszt ok 30-50zł, węzyk wysokocisnieniowy od hamulców z auta osobowego lub jakiegos cięzarowego choc nieiwme jak tam jest, i przejsciówki. Bierzesz wtryskiwacz czy świece iidziesz do jakiegos slusarza a takich sie ma tez jako znajomych i zrobią.

Tytuł:
wiarus senior

We Włocławku mamy KFM bodajrze największą (albo coś tam naj... [zlosnik] [oczko] ) w Europie fabrykę manometrów więc musze się przejechać i podpytać czy czasem nie mają takich próbników za rozsądne pieniądze

Tytuł:
swój chłop

Gruu pisze:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42652077

jak ktos niema dwóch lewych rąk to prawie sam zrobi, b oz czego sie to skąłda ? manometr koszt ok 30-50zł, węzyk wysokocisnieniowy od hamulców z auta osobowego lub jakiegos cięzarowego choc nieiwme jak tam jest, i przejsciówki. Bierzesz wtryskiwacz czy świece iidziesz do jakiegos slusarza a takich sie ma tez jako znajomych i zrobią.

Zgoda, ten etap jest prosty i tani do realizacji, jednak kluczowym problemem jest wykonanie/skombinowanie zaworka zwrotnego. bez tego zaworka wskazówka manometru będzie przy suwie sprężania skakała do jakiejś wartości po czym gwałtownie opadała - czyli przyrząd kompletnie bezużyteczny. Jeżeli uda się zrobić taki zaworek (nie sądzę aby zawór od dętki nadawał się na ciśnienia rzędu 30atm [zlosnik] ) to pełen sukces :)
W próbnikach do benzyniaków (tych z gumową końcówką) zaworek jest wmontowany właśnie w końcówce i wciśnięcie specjalnej igły uwalnia ciśnienie z przyrządu, takie rozwiązanie mają właśnie próbniki KFM, więc jeśli by kolega krzstian pogadał z kimś z "produkcji" to może za przysłowiowe piwo by coś wykombinował ;) . Gotowy próbnik do diesla z KFMu to też kika stówek :-?
Kiedyś popularne bardzo były manometry do kół, w których był wmontowany zaworek zwrotny i "guziczek" [zlosnik] do zerowania wskaźnika - uwalniania powietrza z manometru, niestety zwykle miały skalę do maks 1MPa, mało :roll:

Tak więc... miłego główkowania [oczko] Jak ktoś wymyśli zaworek to już jest w domu [smiech]
Pozdrówki!

Tytuł:
wiarus junior

OKi zaworek jest potrzebny i tak włąsnie myśle , moze źle i jest to śmiechu warte ale sa te pistolety do przedmuch czy nawet pompowania kół i tma na pistolecie jest jakis przycisk spuszczający ciśnienie itak myśle czy z takiego czego nie sżło by zrobic.

Tytuł:
wiarus junior

Panowie ten wątek całkiem ciekawie się rozwija w kierunku zrób to sam a pewnie gdzieś jednak można to cudo taniej kupić .
Pozostaje zatem pytanie gdzie ? Może ktoś pierwszy znajdzie takie żródełko :)
Inna sprawa że istnieje możliwośc pomiaru różnic ciśnień na cylindrach innymi metodami niż klasyczny mamometr i tu moje pytanie .Czy któryś z kolegóe nie spotkał czasem taniego żródełka do elektronicznych urządzeń pomiarowych (wiem że na Ebayu i allegro są ale ,...............wiadomo)
Oscyloskop z oprzyrządowaniem to wydatek paru tysięcy a można to też robić mierząc przyrządami o dużej częst.próbkowania .Niestety albo ich nie ma albo są koszmarnie drogie.Może ktoś z was coś wie ??????

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
swój chłop

Gruu pisze:
OKi zaworek jest potrzebny i tak włąsnie myśle , moze źle i jest to śmiechu warte ale sa te pistolety do przedmuch czy nawet pompowania kół i tma na pistolecie jest jakis przycisk spuszczający ciśnienie itak myśle czy z takiego czego nie sżło by zrobic.

No zaworek jest, ale kompresorek daje zwykle góra 10atm czyli 1MPa, w silniku możesz mieć 3MPa, więc może być mały ptoblem z tym zaworkiemz pistolecika, tym bardziej, że zazwyczaj jest to włoski siajz :roll:
Irek pisze:
Panowie ten wątek całkiem ciekawie się rozwija w kierunku zrób to sam a pewnie gdzieś jednak można to cudo taniej kupić .

Jak się trafi okazję, jedną na 100 ;) Na giełdzie widziałem w Słomczynie widziałem manometr produkcji Radzieckiej, ganz nowy za 80zł, ale jakoś nie miał bym zaufania do pomiarów nim robionych... Strasznie prymitywnie to wyglądało, w najlepszym wypadku można się było nim skaleczyć... :o

Tytuł:
wiarus senior

Ok to teraz druga propozycja skoro niejestem sam to może podliczmy ile osób jest zainteresowanych i weźmiemy hurcikiem tj siłowniki do klapy w ramch sekcji T [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
swój chłop

Witam,

Czy moze juz ktos odniosl sukces w budowie swojego cisnieniomierza, tez zamierzam robic cos takiego, wtryskiwacz mam manometr i przewod tez, trzaba jeszcze zainstalowac na koncu wtryskiwacza zaworek zwrotny, skad cos takiego wziasc, a zwykly wentyl nie wystarczy?

Pozdrowienia

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00