MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 12:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Co do znizki na OC na weterana szos ...dzis ubezpieczalem moje auto z lipca 1980, 280E w PZU (dont ask why) za 590 zł (60% za bezszkodowość) na rok przy 2 ratach ... jak zapytalem ile bede placi za rok to sie okazało że nie bedzie to 50% tej kwoty ponieważ składka po zniżkach nie może być niższa niż 30% skłądki wyjściowej ;(( i tak oto myslalem ze za rok zapłace kolo 300 zł a tu zonk ... 448 zł (jakos tak) bo jest to minimalna stawka czyli 30% wyjsciowej ;((.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

Z tego co pamiętam to przegląd jest bez terminowy?Jeżeli tak to tylko w tym widze jakiś plus a reszta to tylko ograniczenia a opinia wydawana jest na każdy pojazd bez względu na stopień oryginalności!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Jarosław Tobolski pisze:
Mam W 111 , zarejestrowałem ją na żółte tablice. Jeśli chodzi o koszty to trzeba wydać ok. 400.00zł. na Karte Pojazdu którą wydaje rzeczoznawca PZM. Reszta to wizyta w dwóch urzędach , trwa to około dwóch tygodni bez żadnych kosztów. łudzie w nich są bardzo mili i nie robią żadnych problemów, a potem tylko Wydział Komunikacji. :)

A ksiązka pojazdu za 500? Tablice 170.

Nie wiem co nazywasz książką pojazdu, ja musiałem zrobić Karte Pojazdu tzn. robił ją inż. Stachyra z PZM. Cena była umowna , a za tablice i tak trzeba płacić. A jak będziesz w Pułtusku to pogadamy. [pc]

Wartburg 311 1962r
fiat 126p 1979r
fiat 125p 1983r
fiat 125p MR 1986r
Polonez 1,5 1988r
Polonez Caro 1993r
tel. gsm 0-693-803-385

Tytuł:
wiarus senior

no ja ma W123 I seria 75r , no i w zasadzie mam chętke na zólte tablice... ale OC mam max zniżke, autko 95% oryginalne ( pomijając radio [zlosnik] ) , ale mam LPG ( niestety :cry: ) .... a cała reszta jest fabryka ( nawet mam jeszcze oryginalne żarówki )
tyko co mi po "żółciakach" - pomijając oszczędnośc na przeglądach, i prestiż, no i widze że w razie uszkodzenia przez kogoś innego oddadzą mi godne pieniądze ( ale ja poprosze o naprawe w najleprzym zakładzie ) , tylko co będzie jak to ja wjade w kogoś ( odpukać w niemalowane [bity] oby nie ) ....?? i tu jest w zasadzie główny problem, co będzie jak to ja będe sprawcą (różnie to bywa, ślisko,śnieg, olej na asfalcie, piach )

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Czy możecie mi wyjaśnić raz jeszcze co z tym ograniczeniem prędkości??
Chodzi mi o to, co jak się ma to do znaku postawionego przy jezdni czy kodexu, bo wg. mnie ma się nijak, a formułka wbita w dowód mówi tylko, że nie można polecieć szybciej niż pozwalałyby na to możliwości techniczne.
A że i tak nie ma gdzie, to już inny temat. Jeśli ktoś przekonał tym policjantów, to tylko pogratulować przekonującemu, a współczuć przekonanym.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Czy możecie mi wyjaśnić raz jeszcze co z tym ograniczeniem prędkości??
Chodzi mi o to, co jak się ma to do znaku postawionego przy jezdni czy kodexu, bo wg. mnie ma się nijak, a formułka wbita w dowód mówi tylko, że nie można polecieć szybciej niż pozwalałyby na to możliwości techniczne.
A że i tak nie ma gdzie, to już inny temat. Jeśli ktoś przekonał tym policjantów, to tylko pogratulować przekonującemu, a współczuć przekonanym.

Jak można więcej np. (na autostradzie w DE [zlosnik] ) to i tak nie wolno

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł: ...
postmajtek
Awatar użytkownika

Panowie reasumując sprawę jak wiecie lub nie to jestem tu nowy i zamierzam sbie sprawić 300 D najprawdopodobniej z 80 roku więc spełniałbym warunek jak dokłądnie wygląda ta procedura bo wiecie gdybyście tak mieli 22 lata i mieli wzyżek w 3... za wiek do 25 lat mój własny nie auta ;) do tego wzwyżka za to ze prawko ma się nie za długo to podliczając byc może to byłoby i tak dla mnie opłacalne. Gdyż sami wiecei OC 50% do tego jednorazowy przegląd. Czy ktoś kto to zrobił może konkretnie napisać kogo trzeba odwiedzić i jaki jest łączny aktyczny koszt tej przyjemności :) ? Z góry dzięki za reakcje pozdrawiam Baz ;) PS a sprawa Vmax to mi delikatnie mówiąc jest obojętna 300d to piękne dostojne auto i jazdą nim chcee sie delktować nie aby świat w okrutnym tempie śmigał mi zza szyb ;) Poluje na auto z klasą dltego będe chciał sobie nim jeździć dostojnie miodzio już nie mogę się doczekać jak wpadnie w moje ręce jakaś ślicznotka :)

Tytuł: Re: ...
wiarus junior
Awatar użytkownika

Baz pisze:
Panowie reasumując sprawę jak wiecie lub nie to jestem tu nowy i zamierzam sbie sprawić 300 D najprawdopodobniej z 80 roku więc spełniałbym warunek jak dokłądnie wygląda ta procedura bo wiecie gdybyście tak mieli 22 lata i mieli wzyżek w 3... za wiek do 25 lat mój własny nie auta ;) do tego wzwyżka za to ze prawko ma się nie za długo to podliczając byc może to byłoby i tak dla mnie opłacalne. Gdyż sami wiecei OC 50% do tego jednorazowy przegląd. Czy ktoś kto to zrobił może konkretnie napisać kogo trzeba odwiedzić i jaki jest łączny aktyczny koszt tej przyjemności :) ? Z góry dzięki za reakcje pozdrawiam Baz ;) PS a sprawa Vmax to mi delikatnie mówiąc jest obojętna 300d to piękne dostojne auto i jazdą nim chcee sie delktować nie aby świat w okrutnym tempie śmigał mi zza szyb ;) Poluje na auto z klasą dltego będe chciał sobie nim jeździć dostojnie miodzio już nie mogę się doczekać jak wpadnie w moje ręce jakaś ślicznotka :)

Nie jestem pewien ale nie będziesz mógł ponieważ auto nie jest zabytkowe.

Ex W123 200D

wiarus senior

Baz pisze:

Zniżki i tak będziesz miał w PZU ja mam 20 lat i 2lata bezszkodowej jazdy i jakieś 3 lata prawko ale dzięki temuże mój kombiaczek jest zarejestrowny na ciężarowo osobowy (mniejsza stawka wyjściowa) plącę jednorazowo 372 zł ... jeden z miliona powodów dla których warto kupić 123 z literką T [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Byłem ostatnio w katowickim Promobilu (zajmują się żółtymi tablicami na Śląsku)

obecnie W123 sedan oraz kombi nie są rejestrowane na "zabytki" nawet jeśli auto jest z 1977roku no chyba że jest to igła --> Stan II - czyli auto "starszego Pana" który trzyma je po kołdrą w garażu, stan tapicerki/wnętrza IDEALNY

z W123 nazabytki" rejestrują praktycznie tylko coupe bo to żadkie auto.

Gość mi powiedział że jak W123 Sedan będzie miał 30lat no to może wtedy tak ale obecnie jest ich za dużo na drogach i nie jest to auto zabytkowe !!!!

Argument że W123 ma 25lat i nie produkują go od 15 nic tu nie daje. Auto musi być IGŁĄ !!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Cześć.
czy kazde 123 T mozna by zarejestrować naciężarowo-osobowy, jeśli tak to jak to załatwić.
Mój jest zarejestowany na osobowy.

www.suchorz4x4.com

Tytuł:
wiarus senior

obawiam się że jeżeli wogóle jest to możliwe obecnie to jest to trudne do przejścia , ja kupiłem z takim wpisem i zabardzo nie zwracałem na to uwagi [smiech] dopiero w PZU kopara mi opadła jak zaoszczędziłem ponad 500 zl [zlosnik] ale niesie to też za sobą niebepieczeństwo ja np. nie mam kratki a za to upierdliwy polcmajster dowód może zabrać dlatego szukam teraz rolety z siatką oryg MB żeby wrazie co wkręcać że siatka jest [zlosnik] [oczko]

kombatant
Awatar użytkownika

Baz pisze:
zamierzam sbie sprawić 300 D najprawdopodobniej z 80 roku więc spełniałbym warunek jak dokłądnie wygląda ta procedura

Procedura była omawiana na forum. Dokładnych danych udzielą Ci u Konserwatora lub możemy przejśc na łącze telefoniczne.

Jak przekonasz rzeczoznawcę i konserwatora, to dosytaniesz żółte, ale śmiem wątpić w Twój sukces.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

Jeśli tylko dla OC to odpuść - zniżka 50% w PZU przysługuje i bez żółtych tablic jeśli auto ma 25 lat lub więcej.

Sprawa ze znizką dla aut w wieku powyzej 25 lat jest juz nieaktualna.

Rejestrowałem w czerwcu auto i mało nie padłem jak mi pani stawke OC wyliczyła. Przypomniałem jej o 50 % za wiek a ona ze PZU wycofało sie z tych ulg. Obdzwoniłem inne agencje i tam mowili ze 50 % bez problemu za wiek daja.(Niestety byli po prostu niedoinformowani). Sprawa skonczyła sie tak ze napisałem podanie do dyr swojego oddziału i dał mi 40 % plus inne znizki normalnie przysługujace.

Tytuł:
wiarus senior

Ja ubezpieczałem w listopadzie ;) to też już było wałkowamne że odziały ubezpieczalni żądzą się swoimi prawami a zwłaszcza państwowe PZU dlatego trzeba kłucić się , moją stawke najpierw policzyla mi pani to niemoglem uwierzyc a ona ze na 100% taka bedzie nastepnego dnia przychodze zaplacic i byla juz inna pni ktora uporczywie twierdzila ze jak ciezarowy to znizki na weterana nie moze byc wystarczylo uprzec sie przy swoim zadzwonila do kogos no i przeprosila za pomylke [cool]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00