MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 8:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zaczęło pukać, stukać, świstać :o , szarpać.... no i przy tej okazji zaczęła się moja jazda po serwisach.

Diagnozy były różne: łożysko oporowe, łożysko w szkrzyni biegów (mam 5-tke i przeraziły mnie koszty ewent. naprawy), półośki, i wreszcie jeden mówi, że tarcza sprzęgła jest do wymiany. Mówie jak to, nie przejechała nawet 20 tys km, a mech swoje. Umówiliśm się na za tydzień, ale w środku tygodnia traaaach i stoje w środku piekielnego stau-a i zajmuje jeden pas [totalszok] .taki wstyd, MB na awaryjnych :oops: .. Silnik chodzi, auto stoi, wachlowałem biegami przez 5 minut i nic. Myśle półośka poszła albo brrr poleciała skrzynka :evil: . Poczekałem na hol [lulu] i wale do tego mecha co to się z nim umówiłem.

Okazało się, że poleciała tarcza, niby była cała, okładzinki 9mm (w sumie) a nie stroi. poszło coś w amortyzatorze (tarcza kręciła się na wale).

Diagnoza: polska tarcza, która można o kant tyłka potłuc...

Kupiłem nową tarcze (Sachs), zapłaciłem za robotkę wsiadam do babiny i.... [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] DZIAŁA, chodzi leciutko, nic nie puka, nic nie stuka, cudownym sposobem "naprawiła" się skrzynia i półośki.

I w tym miejscu chwila zadumy... Zaoszczędziłem kiedyś 100 PLN na tarczy (kuiłem polską) i jestem przez to ciutke w plecy. Mam nauczkę.

Apeluje o rozwagę przy wyborze tarczy! (jak nowe to sachsa albu luka, a jak używka to najlepiej sprawdzić po sprężynach: niemieckie mają różne grubości spręzyn, a te polskie (czyt. również włoskie i tureckie) wszystkie jednakowe!!!)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

przydatna informacja!!!
bo wlasnie w moim staruszku zaczyna swistac, gwizdac, trzec i mam obawy ze moze mnie spotkac podobna historia!
Przy ruszaniu slizga mi sie sprzeglo i nie wyglada to wesolo!!!

Mimo wszystko mam nadzieje ze uda mi sie przjezdzic jeszcze zime bez naprawy (w koncu to mercedes)

http://mbw116.w.interia.pl

Tytuł:
kombatant

trotyl pisze:
Mimo wszystko mam nadzieje ze uda mi sie przjezdzic jeszcze zime bez naprawy (w koncu to mercedes)

Uprzedzam:
W zimie moze byc zimno :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00