Witam
Mam do Szanownego grona Tegich Glow pytania
Niedawno kupilem W124T 250D (see post:" powiekszylem swoja stajnie..."). Z pobieznych ogledzin wynika, ze gra tylko prawa strona naglosnienia (prawa czesc konsoli i prawe tylne drzwi. Lewa nie grala. Myslalem, ze cos z kablelkologia nie tak ale okazalo sie, ze ktos wydlubal wszystkie lewe glosniki

czemu? nie wiem.
W zwiazku z zaistniala sytuacja szykuje sie zakup nowych glosniczkow i tu pare pytan. Jaka srednice maja glosniki w tylnych drzwiach (w kombi sa one mocowane w uchwycie na boczku drzwi z taka ladna metalowa maskownica. Czy to sa takie same jak z przodu czyli 10cm czy tez wejda 13cm?. Na oko wyglada, ze tylko 10cm tam mozna wpasowac ale prosze o jakies konkretniejsze info. Nie chce nic w tym aucie przerabiac i wsadzac jakichs masakratorow a la 5000 Watt w tylne boczne schowki przestrzeni bagazowej (przeciez w rolete ich nie wsadze
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) co sie wiaze z robieniem eleganckich dziur w ww. elementach. Po pierwsze bardzo bym to autko oszpecil a po drugie glosniki te bylyby narazone na destrukcje podczas wkladania jakichs dziwnych przedmiotow do bagaznika. Poza tym nie gralyby tak jakbym sobie tego zyczyl po pelnym zaladowaniu bagaznika. Dzwiek bylby dosc przykry wiec zostaje przy patencie fabrycznym.
Jakie glosniki moga dac w miare przyzwoity bas i pelnie dzwieku w przedziale cenowym 100-150zl za 2 sztuki???. Wiem, ze cudow tutaj sie nie nalezy spodziewac. Z 10cm glosnika nie wydobedzie sie takiego dzwieku jak z 13cm, 16 i wiecej.
Czy ktos moglby mi cos zarekomendowac
Na allegro jest dosc duzo glosnikow firmy Boschmann w rozsadnych pieniadzach ale czy to jest sprzet godny uwagi?
podaje tu przykladowy link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37389515
Czy ktos z Was lub Waszych znajomych ma zamontowane glosniki tej firmy? Jak to gra???
Nadmieniam, ze sprzet grajacy, ktory zainstaluje w moim kombiaczku bedzie w miare rozsadnej klasy: PIONEER DEH 2030R 4x40 lub 4x45W - nie pamietam dokladnie (tylko najpierw je musze zonie zabrac
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
). Wiec po stronie sprzetu bedzie gwarancja czystego brzmienia. Ten PIONEER (choc juz troche wiekowy) to nie jakis First czy tez inna "Haga-Łaga" z Mongolii i brzmi dosc fachowo.
Czy wbijac sie w te boschmanny czy tez wyrwac jakis Pioneer'y czy Kenwoody moze Sony X-plod? Jesli ktos z Was ma cos rozsadnego w aucie i jest z tych glosnikow wiecej niz zadowolony to prosze o info dot. modelu i producenta. Moze akurat na allegro w dziale:Car audio/glosniki/10cm cos takiego bedzie to sobie od razu kupie.
UWAGA (to musi byc super brzmienie i jakis pseudo-bas jak na miare 10cm glosnikow)
I ostatnie pytanie. Jaka maksymalna wysokosc moga miec glosniki do zamontowania w desce rozdzielczej i w boczkach drzwi (5,5cm wiecej/ mniej???)
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam Wszystkich