MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 1:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
nowy

:) Hello!!!
Więc dostałem do pojeżdzenia w123 200 benz i moj okres jazdy próbnej właściwie się kończy.W ciągu dwóch 3 dni muszę się zdecydować czy kupuję autko.Może coś bliżej. Jest to poczciwa 123ka z 2litrowym silnikiem benzynowym, autko może nie wygląda najlepiej ale wcześniej użytkował go mechanik także jest w dość dobrym stanie technicznym. Nie znalazłem żadnych informacji o tym motorze, chyba nie jest zbyt często spotykany.jak z częściami do niego? Jest jeszcze inny problem,mianowicie mietek ten nie ma instalacji gazowej i opróżnia bardzo szybko moje kieszenie.Podobno instalacja kosztowałaby 1200 zł ale co dziwne że obecny właściciel (jeszcze :) ) wymontował instalację bo była. Nie mam do niego zaufania.Aha auto ma wspomaganie, zrobione zawieszenie i klimatyzacje. Ma kosztować 2000zł :roll:

Pozdrawiam
i dziękuję za pomoc

wiarus junior

Hello

[quote="Miecio"]Jest jeszcze inny problem,mianowicie mietek ten nie ma instalacji gazowej[/quote

To jest cala zaleta tego auta ;-))))))))))))))))))

Cena bardzo atrakcyjna. Czy przypadkiem z instalacja gazowa to auto nie bedzie sie nadawalo tylko na odbycie ostatniej podrozy na zlomowisko??? ;-)))))

wiarus junior

Miecio pisze:
:) Nie znalazłem żadnych informacji o tym motorze, chyba nie jest zbyt często spotykany.jak z częściami do niego?
....
Jest jeszcze inny problem,mianowicie mietek ten nie ma instalacji gazowej i opróżnia bardzo szybko moje kieszenie.
....
Ma kosztować 2000zł :roll:

Witam
silnik to o ile pamiętam M102.920
z częściami raczej nie powinno być problemu, no zależy od ceny, kilku klubowiczów czy forumowiczów jeździ na takim reaktorze.
Jeżeli jeszcze jest na automacie to ja osobiście jeszcze dzisiaj bym go kupił.
Kwesia zagazowania jest tutaj drażliwa, ale w konsekwencji gdybyś to w przyszłości zrobił nikt nie będzie na Ciebie naskakiwał, pogodzą się z tym [smiech]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Wg mnie vena jest bardzo atrakcyjna a jeżeli klima działa to już zupełnie super?

Jedna rada sprawdź dokładnie czy auto nie jest szczepione :( bo u nas badzo często sie to zdarza :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zobacz jeszcze, czy ten silnik jest na gaźniku. Bo jeżeli wtrysk to jest to przeszczep z W201 lub W124, co wyjaśniało by wymontowanie instalacji gazowej (jest ona inna do wtrysku i do gaźnika). Więc mogło być tak, że koleś kupił auto dla klimy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] i miał zajeżdżony silnik 200 gaźnikowy, a że koleś jest mechanikiem więc skołował sobie też 200 tyle że na wtrysku, przy okazji wymontował zbędny gaz i zakombinował z papierami :cry: Sprawdź numery silnika, bo cena 2000zł jest, aż za piękna :o No chyba, że blacha jest dziurawa, a klima jest zbędnym dodatkiem kilogramowym [zlosnik]

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
wiarus senior

Zgadza się - sam skraplacz i nabicie klimy , to już połowa ceny tego autka.
Moim zdaniem cena jest baaaaaaaardzo podejrzana .
Lepiej sprawdzić dokładnie niż żałować wydanych pieniędzy .
Laweta i parking policyjny też kosztuje .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant

Wymontowanie gazu jest podejzane, bo:
Az tak bardzo sie gaz gaznikowy od wtryskowego nie rozni, zeby sie facetowi nie oplacalo przerobic. Instalacja wymontowana, z prawnego pktu widzenia nadaje sie na zlom, wiec pytanie rosnie: PO CO?
Silnik rzeczywiscie moglbyc na wizycie u dzieciola i jak dobry dzieciol to nie poznasz. Spisz ten numer i porownaj z silnikiem. Mozna trafic na policjantow hobbystow, ktorzy, jak niektorzy z nas wiedza bardzo duzo i denerwuja sie jak ktos kaszani ich ulubione autka...

Tytuł: Hej!
nowy

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Cały czas się zastanawiam.Aha klima jest, ale odłączona i nie napełniona. Także nie wiem czy to rzeczywiście nie są zbędne kilogramy:) Przeszczep to chyba nie jest bo silnik jest na gaźniku zwykłym, nr 12302010 co wskazywałoby na prawdę tylko nie wiem jak to zero na końcu bo to manualna skrzynia biegów. Blach rzeczywiście nie jest w najlepszym stanie ale to pierwszy lakier i ładnie odchodzi płatami :) Pierwszy raz mam okazję pobujać się benzynką (123) i na prawdę robi niezłe wrażenie. Tylko jest jeszcze jeden problem, w środku zalatuje mi taksówką a siedzenie kierowcy schodzi do podłogi także jak na mój gust to na pewno była taksówka :)
I chyba nie zdecyduję się ale wiem jedno bo przesiadłem się z garbusów i będę szukał 123ki to jest pewne! Autka poprostu są świetne.I w weekend jadę obejrzeć w123 300D wersję kanadyjską, podgrzewany elektrycznie silnik, elektryczny szyberdach i szyby, klimatyzacja.Zobaczymy.Chyba wolałbym benzynke no ale cóż zrobić :) Właściwie to zupełnie nie jestem zdecydowany co do reaktora:) he he podoba mi się to określenie
Jestem tu świerzy ale jak pozwolicie to zostanę z wami [zlosnik]
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie posty

w123 200E

Tytuł: Re: Hej!
wiarus junior

Miecio pisze:
...Jestem tu świerzy ale jak pozwolicie to zostanę z wami [zlosnik]

Ja pozwalam [cool] [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

Piszesz , że to pierwszy lakier i ładnie odchodzi płatami ale podejrzewasz , że to auto z dryndy .
Co to za lakier - kremowy ?

Moje zdanie - benzynką fajnie się bujać ale reaktory dieslowskie są dużo bardziej trwałe i stawiałbym na diesla .
I jeżeli już dorwiesz 123 to od razu bierz 300-tke.
Im mocniejszy motor tym mniej się zużywa a i kiedyś przy odsprzedaży mniej " stracisz " .

Z moich doświadczeń ze 123 narzekałem tylko na nivo - parę razy się popsuło .
Raz coś się zblokowało - tył na maxa w góre i nie szło jechać taki był twardy . Musiałem wejść pod auto i ręcznie przestawić tą dźwigienkę przy tej aluminiowej kostce .
Była oczywiście połączona z podwoziem ale to cięgło miało luzy itd.
Najgorsze było , kiedy ta pompka od nivo co jest na wałku się popsuła i w silniku zaczęło przybywać oleju ( tego czerwonego od amorków ) .
Dlatego też ( osobisty uraz ) nie chcę więcej kombi .

Poza tym 123 to super wóz , autko z charakterem .

Pozdrawiam

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżdżę W123 już ładnych parę lat i powiem Ci, że te diesle są "bezobsługowe" w porównaniu do benzyniaków :lol: A już na 100% długowieczne [oczko]
P.S. Zostań bez względu na rodzaj pojazdu i reaktora [usmiech]

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
I moze ma webasto?

Widzę, że nie ustajesz w poszukiwaniach [zlosnik] !!!

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
nowy

Hej to znowu ja! Ta 123ka ma kolor beżowy ale trochę ciemniejszy od tych taryfowych nowszych, dlatego mnie to zmyliło, ale to na pewno była taryfa bo to poprostu czuć jak się wsiądzie :( Więc podsumowując wszystkie posty dochodzę do wniosku że chyba zdecyduję się na olej i moje poszukiwania jeszcze troszkę potrfają. Chyba zdecydowałbym się na 300D ale zastanawia mnie ile to połyka paliwa.W każdymbądz razie musze mieć 123ke bo to niesamowity krązownik do bujania się, poprostu idealny. O wszelkich postępach będę informował na bieżąco i mam nadzieję że spotkamy się na jakimś zlocie.

Pozdrawiam
I jeszcze raz serdeczne dzięki

Hmm..chyba będę musiał zmienić podpis :)

w123 200E

Tytuł: Re: Hej!
postmajtek

Miecio pisze:
Chyba wolałbym benzynke no ale cóż zrobić :) Właściwie to zupełnie nie jestem zdecydowany co do reaktora:) he he podoba mi się to określenie

A może zainteresowałaby Cie taka pozycja - 123 200 benz. rocznik o ile pamietam '79 skrzynia 4 bieg. silnik po remoncie na oryginalnych podzespołach MB (podobno zamknął się w kwocie 3000 zł), koloru białego , a i w zawieszeniu coś było wymieniane . Coprawda osobiscie go nie widziałem , ale podobno sprawia pozytywne wrażenie . Należy do trepa , stoi w garażu i kosztuje 5000zł.

MB 114'72 - 230 Automatic

Tytuł:
nowy

No i tak własnie ! Wszystko było tak pięknie a teraz dostałem wypowiedzenie z pracy i niestety z zakupem samochodu jeszcze muszę się wstrzymać. Co zrobić :( Jestem dobrej myśli. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za dobre rady :) Wóju

w123 200E

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00