Widziałem wiele dyskusji na temat kosztów sprowadzenia MB np. z Niemiec i postanowiłem w kilku słowach opisać jak to wyglądało w moim przypadku- nie widziałem wcześniej takich informacji i mam nadzieję, że się nie powtarzam.
W Niemczech musiałem wybrać się do punktu zajmującego się tablicami rejestracyjnymi i ubezpieczeczeniami. Panie wydały tablice i zaproponowały ubezpieczenie na 9 lub 15 dni. Wybrałem 15 dni cena 60 EUR (różnica 9-15 = 5EUR), tablice 40 EUR
Następny krok to odpowiednik Urzędu Gminy gdzie po odczekaniu w kolejce otrzymałem "wymeldowanie" pojazdu i potrzebne dokumenty do poruszania się kupionym pojazdem. Pani z Urzędu dokonała oględzin pojazdu (zgodność numeru VIN). Podstawą do załatwienia tych formalności było posiadanie kompletu dokumentów jak FahrzeugBrief, dokument poświadczający wyrejestrowanie przez poprzedniego właściciela i mój paszport. Koszt w Urzędzie to 44 EUR. Całkowity koszt w Niemczech to 150 EUR.
W Polsce w ciągu 5 dni trzeba zgłosić nasz samochód do podatku akyzowego, w przypadku takich samochodów jak MB123 to zawsze 65% ceny (65% dla pojazdów wyprodukowanych wcześniej niż w 1997).
Podatek jest liczony od ceny na fakturze lub umowie kupna-sprzedaży.
Po zgłoszeniu do akcyzy jedziemy na przegląd np. ul.Kłobucka 10A koszt 170PLN.
Po opłaceniu akcyzy i przedstawieniu kwitów ze stacji przeglądów otrzymujemy termin odbioru poświadczenia akcyzy 7 dni (znaczki skarbowe 11PLN).
A teraz schody... Składamy do tłumaczenia komplet dokumentów Umowa lub faktura zakupu, FahrzeugBrief, dokument wymeldowania płacimy kolejne 150 PLN.
Kochani i natym kończę pierwszy odcinek bo jeszcze zostaje Urząd Skarbowy VAT 24 7 dni na rozpatrzenie i otrzymujemy zwolnienie "VAT25"
Koszt to kolejne 150PLN + znaczki 5PLN.
Załączam kilka fotek "na łonie natury", warto było za tym wszystkim chodzić.
Poza tym to on jest chyba bordowy, a nie brązowy

kolor to 501
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11033 ... IM0428.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11033 ... IM0429.jpg