MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 15111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Też miałem na myśli osobny zbiornik dla OR, bo jazdę na frytach powinno się moim zdaniem rozpocząć po nagrzaniu silnika i instalacji frytkowej na ON i zakończyć też na ON, żeby przepłukać układ zasilania i wtryski. Natomiast filtrowanie w garażu uprościłoby budowę i zmniejszyło rozmiary filtrów do OR wożonych na pokładzie.
Chyba że oczyszczać fryty w garażu, dolewać do zbiornika głównego w jakiejś tam proporcji do ON i w ogóle zrezygnować z przerabiania instalacji (zero grzania, filtry tylko te co są). To chyba najprostsze.
A tak poza tym, to czy ktoś ma już jakieś doświadczenia ze zdobywania oleju posmażalniczego?
Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kocur pisze:
A tak poza tym, to czy ktoś ma już jakieś doświadczenia ze zdobywania oleju posmażalniczego?
Pozdrawiam

Tak. Od mniej więcej dwóch tygodni próbuję wydębić z jednego z większych kebabów w mieście 20 litrów na próbę. Niestety znam tam tylko pomocnika, który póki co zwodzi mnie skutecznie.

Byłem też niedawno w McDrivie przy wjeździe do city, gdzie ekipa najpierw zrobiła wielkie oczy, a skończyło się w office u managera, który jednak bał się podjąć decyzję samodzielnie i odesłał mnie do właściciela. McDonalds działa na zasadzie franczezingu, czy jak tam to się w ekonomii nazywa, więc jest szansa, że z właścicielem będzie można porozmawiać jak człowiek z człowiekiem, a nie odeślą mnie do zarządu firmy w Warszawie przy Jerozolimskich w sprawie bańki z odpadem.

Tytuł:
swój chłop

Własnie biorę się za smażenie fyek i paluszków rybnych...zostawić komus olej, bo ja jeszcze diesla nie mam :D

BTW:Dzwonilem wczoraj do znajomego, ktory pracuje w restauracji gdzie smażą dużą ilość frytek oraz innych smakołyków. Dowiedziałem sie jednak, że stary olej ktoś od nich odbiera i pali tym w piecu.
Jeden punkt mniej :(

Tytuł:
wiarus senior

jako że projekt został zawieszony....

PRZEJMUJE INICJATYWE!!

obiekt doświadczeń:

W123 '81 200D [zlosnik]

instalalacja:
zbiornik z OR pod komora silnika, i trójnikiem przy pompie. Bo jako że jest to samochod TAXI , czasem sprawdzają co jest w baku .... i jest najleprzej jakości ON ( + rachunek) .
Samochod odpala na ON, rozgrzewa się... a potem... maska w góre, przełączyć zaworek... i jazda na OR [zlosnik]

Dzisiaj przepalił 1L oleju ( nowego - narazie [zlosnik] ) .
Jakichkolwiek efektów obocznych nie stwierdzono... a jako że to TAXI , przebiegi ma znaczne po mieście ( + obciążenie ) , efekty i pomiary beda jaknajbardziej reprezentatywne ( nikt takiego silnika nie oszczędza.... bo i tak nadawał się do wymiany na 300D, ale narazie 200D bedzie musiał gadać na OR - jako krolik doswiadczalny, jak przeżyje - potem bedzie gadał na OR 300D )

ogolnie... nei ma narazie jakiego kolwiek problemu, bo sa dwa oddzielne zbiorniki z paliwem ( jeden 5L mańka pod maską na OR ) . Akumulator... narazie nie ma problemów z odpalaniem bo odpala na ON

Jako że kierowaca jest z wykształcenia chemikiem... właśnie kmini co zrobić żeby nei bylo problemów z odpalaniem ( chyba znów uruchomi przydomową produkcje... [zlosnik] )

wszelkie testy z paliwem, jego składem, pobieraniem oleju ( McDonald - trwają negocjacje ) .

Narazie tylko dymi z rury, nie ma sadzy , jest czysto za samochodem!!
Rury ze Skody 105L sa juz w zaawansowanej fazie adaptacji, drugi bak ( trzeba bo rozciąć, wspawac nagrzewnice z rurek miedzianych, przedzielić na dwa - inspekcje paliwa się zdarzają [szalone] ) zaspawać i..:
w obwodzie podgrzewanym na OR nie będzie żadnych filtrów, wszystkie będzie leciało oddzielnym przewodem do pompy - oczyszczanie przed wlaniem do spreparowanego baku)
ogrzewanie baku bedzie podlączone pod ogrzewanie nagrzewnicy, a druga nagrzewnica ( poszukuje obecnie od TAXI - jest jedno obwodowa pełnowymiarowa ) będzie sterowana normalnie - nei będzie tylko podział lewo-prawo...

wszelkie opisy i relacje FOTO - w czasie trwania prjektu [zlosnik]

kryptonik projektu : FRYTKA

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:

PRZEJMUJE INICJATYWE!!

:o :o :o

Męczę się mieszając 1:3, ale w żadnym wypadku się nie poddaję!
W weekend podziękowały mi świece żarowe w ilości cztery sztuki na raz :-? , takiego numeru jeszcze nie widziałem, nawet po grzaniu pełnymi cyklami...

PRZESTRZEGAM PRZED BOSCHEM WYPRODUKOWANYM WE FRANCJI!!!

Mam nadzieję na zdrową rywalizację i współpracę, chociaż Ty idziesz trochę łatwiej.

To jak kto z nas pierwszy nalewa odpad?

Ostatnio zmieniony śr gru 15, 2004 8:53 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maecin a co Ty sie tak boisz tych kontroli palia? :o -nawet jak by policja pobrała paliwo to co???????????? nie ma testow na wykrywanie oleju roslinnego!!!!!!!!! Jedyne co mozna wykryc to ten dodatek barwiacyw opale nic wiecej!-jesli lejesz cokolwiek innego niz opał to mozesz jezdzic spokojnie! Jest nawet olej opałowy bezbarwny nie barwiony i tego policja tez nie wykrywa z prostego powpdu nie ma tego barwnika!!!!!!!!!!!!!!!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

MERCEDES 4 EVER pisze:
Maecin a co Ty sie tak boisz tych kontroli palia? :o -nawet jak by policja pobrała paliwo to co???????????? nie ma testow na wykrywanie oleju roslinnego!!!!!!!!! Jedyne co mozna wykryc to ten dodatek barwiacyw opale nic wiecej!-jesli lejesz cokolwiek innego niz opał to mozesz jezdzic spokojnie! Jest nawet olej opałowy bezbarwny nie barwiony i tego policja tez nie wykrywa z prostego powpdu nie ma tego barwnika!!!!!!!!!!!!!!!

tak - tylko że to jest samochód, w którym w razie jakich kolwiek niejasności z paliwem , policja kieruje do Urzędu skarbowego notatke służbową.... [szalone] - i po co mi to :roll: - więc odrazu wiadomo o co chodzi.... a tak jest ON ( a OR nalewany oddzilnie - nei do wykrycia)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
tak - tylko że to jest samochód, w którym w razie jakich kolwiek niejasności z paliwem , policja kieruje do Urzędu skarbowego notatke służbową.... [szalone] - i po co mi to :roll: - więc odrazu wiadomo o co chodzi.... a tak jest ON ( a OR nalewany oddzilnie - nei do wykrycia)

Nie do końca jednak rozumiem. Miałeś już taką kontrolę??
Maska w górę & inspekcja filtra i instalacji jest standardową czynnością, czasem nawet przed sondą. A w takich sztruclach to już na pewno, bo sobie zbiornik gdziekolwiek możesz zrobić.

Ostatnio zmieniony śr gru 15, 2004 9:01 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Marcin S pisze:

PRZEJMUJE INICJATYWE!!

:o :o :o

Męczę się mieszając 1:3, ale w żadnym wypadku się nie poddaję!
W weekend podziękowały mi świece żarowe w ilości cztery sztuki na raz :-? , takiego numeru jeszcze nie widziałem, nawet po grzaniu pełnymi cyklami...

PRZESTRZEGAM PRZED BOSCHEM WYPRODUKOWANYM WE FRANCJI!!!

Mam nadzieję na zdrową rywalizację i współpracę, chociaż Ty idziesz trochę łatwiej.

To jak kto z nas pierwszy nalewa odpad?

ide dobrowolnie na całkowita współprace [zlosnik]

świece - najtańsze szybkiego grzania, iskra?? ( chyba tak, tak czy inaczej najtańsze) - ale odpalanie na ON, więc żadnych problemów ne ma, na OR dopiero jak silnik się nagrzeje

istnieje tylko problem z zapowietrzeaniem się układu paliwowego - bo jak OR w zbiorniku a silnik gada na ON - , przełączy na OR.... to w rurce może być powietrze - nei powinno bo końce rurki są powyżej poziomu baku i pompy, i zawór powienien być szczelny - podciśnienei powienno trzymac i niedopuszczac powietrza - ale narazie testujemy z elektrozaworami do LPG [cool]

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Marcin S pisze:

Nie do końca jednak rozumiem. Miałeś już taką kontrolę??
Maska w górę & inspekcja filtra i instalacji jest standardową czynnością, czasem nawet przed sondą. A w takich sztruclach to już na pewno, bo sobie zbiornik gdziekolwiek możesz zrobić.

tak kontrola była , kilka wykryli na OO

dlatego obstawiam dzielony zbiornik - a podmaską... im brudnije tym lepiej [zlosnik] ( z doświadczenia - zamykają, bo czekokolwiek sie dotkną to w oleju )

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
tak kontrola była , kilka wykryli na OO

dlatego obstawiam dzielony zbiornik - a podmaską... im brudnije tym lepiej [zlosnik] ( z doświadczenia - zamykają, bo czekokolwiek sie dotkną to w oleju )

Hmmm, no ja z trochę innego założenia wychodzę, ale nie ważne. Aspekt estetyczny zostawmy w tym wątku na boku.

Mimo wszystko w tak prostej konstrukcji patrzą na filtr, czy nie w nim kompotu, więc zbiornika nie ukryjesz i możesz liczyć tylko na, to, że właśnie komuś najzwyczajniej nie będzie się chciało.

Wracamy do kwestii legalności, nie do końca wyjaśnionej na samym początku.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jezu Marcin bez obrazy ale zrozum ze dodatkowe zbiorniki dopiero moga wzbudzic podejrzenie o OO!.Poza OO to mozesz lac wino,denature coca cole ,piwo co chcesz tylko i moga badac !!!! nic nie wykryja bo te testy sa tylko na obecnosc tego barwnika od opału! nic wiecej! ja bym lał do zbiornika i juz -czysto spokoj nikt sie nie doczepi!

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

MERCEDES 4 EVER pisze:
Jezu Marcin bez obrazy ale zrozum ze dodatkowe zbiorniki dopiero moga wzbudzic podejrzenie o OO!.Poza OO to mozesz lac wino,denature coca cole ,piwo co chcesz tylko i moga badac !!!!

no w prywatnym samochodzie - zgadzam się... ale że właściciel nei chce ryzykować ( i tak zbytnio kasy nei ma) ....
chodzi mi tylko o : rozcięcie oryginalnego zbiornika, i pospawac go od środka - żeby były dwa w oryginalnej obudowie. i wstawić dwa elektrozawory od LPG i już [zlosnik] - cała filozofia...

a z tymi urzędasami.... sami wiecie , lepiej z nimi nei zaczynać, i wole dmuchać na zimne

Tytuł:
swój chłop

trzymam kciuki i jestem wiernym czytelnikiem

Tytuł:
wiarus senior

jak ma zbiornik pod maską to sprubujcie z fryturą [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 15111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00