MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 5:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Czesc,
mam krotkie pytanko. Jak wymontowac zestaw zegarow (konsole) ze 115ki?
Pozdrawiam
Futrzak

wiarus junior

Hello

Futrzak pisze:
Czesc,
mam krotkie pytanko. Jak wymontowac zestaw zegarow (konsole) ze 115ki?

Wyciagnac ;-) A dokladniej, wyciagnac delikatnie. Jest zamocowana na wcisk. Wyciagac chyba najlepiej lekko na ukos, najpierw z lewej strony. Jak wyciagnie sie na tyle, by powstanie mala szczelinka, nalezy wlozyc tam reke (nawet z kluczem... chyba 8) i odkrecic przewod od cisnienia oleju. Wyciagajac jeszcze kawaleczek, bedzie mozna odlaczyc wiazke przewodow - uwaga - zlacze od wiazki bardzo latwo jest uszkodzic - tzn. moze sie rozsypac w reku. Nigdy nie nalezy ciagnac za kabel - raczej podwazyc zlacze srubokretem. Jak to bedzie zrobione, nalezy konsole przekszywic odwrotnie, tak aby dalo sie wlozyc reke od prawej strony. Wtedy odlaczamy swiatlowody od podswietlenia sterowania ogrzewaniem, a potem odkrecamy linke od predkosciomierza (powinno dac sie to zrobic reka). I to wszystko. Przy odrobinie wprawy mozna to zrobic bez odkrecania kierownicy (w dieslach ciegno od rozrusznika troche przeszkadza - warto odkrecic jego galke).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

No w sumie zgadzam się z Szymonem, ale jeśli chodzi Ci tylko o wymianę żarówki lub wykręcenie zegarka, to nie odłączałbym przewodu od czujnika ciśnienia oleju. Można się upaćkać olejem a przewód ten powinien być na tyle długi aby dawał dostateczny dostęp do tylnej części zestawu wskaźników - przynajmniej tak jest u mnie - wyciągam tylko główną wtyczkę, światłowody i odkręcam linkę prędkościomierza i już mam elegnacki dostęp kręcąc zegarami na lewo i prawo.
To czego Szymon nie napisał, to fakt, że powinna u Ciebie być kapilara - czyli czujnik temperatury cieczy chłodzącej taki jak u mnie - nic wspólnego z elektryką wszystko na prostych prawach fizyki. [oczko] Czujnik wkręcony w głowicę oraz odchodząca od niego miedziana rurka w metalowej i następnie gumowej otulinie oraz wskaźnik temperatury zamontowany w zestwie wskaźników to jedna integralna część. Uważaj żeby go nie uszkodzić, bo odłączyć go od zestawu wskaźników się nie da, chyba, że z całym wskaźnikiem temperatury po rozebraniu całego zestawu wskaźnków. Najszybciej jest go odkręcić od głowicy i wyjąć w całości z całym przewodem - ale uważaj żeby go nie zginać ekstremalnie, bo w środku tej rureczki jest płyn, który się rozrzesza zależnie od temperatury i pozaginany przewód będzie powodował złe wskazania temperatury.
Jak napisałem powinieneś mieć kapilarę, ale może już ktoś dokonał "tuningu" na elektryczny czujnik, więc nie będzie problemu.

Pozdrawiam

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dzieki za odpowiedzi. Moze tak precyzyjne techniczne opisy warto by dodac do FAQ.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior

Hello

>wykręcenie zegarka, to nie odłączałbym przewodu od czujnika ciśnienia oleju. Można się
>upaćkać olejem a przewód ten powinien być na tyle długi aby dawał dostateczny dostęp do

Ja bym uwazal na ten przewod - ta rurka w 30-to letnich samochodach jest dos sztywna i jej krecenie na boki moze spowodowac jej pekniecie - to jest dopiero tragedia - przy wlaczonym silniku wali z niej olej jak z szybu naftowego ;-))))))))) (malo sie ja da naprawic, nowa na aso koztuje ok. 70zl, w podrobach nie wystepuje). Oczywiscie, przy zalozeniu, ze rurka jest z plastiku (u mnie jest, nie wiem, jak bylo w I serii).

>Jak napisałem powinieneś mieć kapilarę, ale może już ktoś dokonał "tuningu" na elektryczny
>czujnik, więc nie będzie problemu.

U mnie jest elektryczny - ale to pewno dlatego, ze mam 2 serie :-?

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Szymon ja też bym uważał - a odkręcenie go po 30 latach to też nie lada kłopot. Jest tak zakręcony, że można ukręcić cały wskaźnik... U mnie ta rurka też jest jakby plastikowa, ale jak pisałem mogę kręcić w lewo i w prawo całym zestawem wskaźniów - w końcu ona nie ma 10 cm długości, żeby zaraz się ukręcić tylko coś około 0,5 m, więc jest ok.
Co do elektrycznego wskaźnika wody to u Ciebie jest oki - elektryczny wszedł jakoś chyba na początku '73 lub razem z 2 serią.

Pozdrawiam

P.S. Do FAQ kiedyś to wrzucę, tak jak i inne stałe pytania - trochę cierpliwości. [oczko]

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00