MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 2:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Witam serdecznie

kup Nokiany jezeli nie jezdzisz z zawrotnymi predkosciami i w miare niestresowo , w przeciwnym wypadku polecal bym reczej Pirelli,
Michelin sa nieznacznie lepsze ale zazwyczaj drozsze.

PZDR

??? Wszystko zależy od indexu szybkości czyli literek H,V,W itd. ja na swoich Nokianach mam W czyli do 270km/h, oczywiście nie znaczy to wcale że przy 269km/h jesteś bezpieczny jak u mamy za piecem a przy 271km/h musisz się zabić, te szybkości są wypadkową wielu obliczeń i doświadczeń z przeciążeniami opony np. przy hamowaniu na różnych nawierzchniach. Powiem tylko że na Nokianach NRZi 205/55 R16 94(nośność opony)W, śmigałem już parę razy z szybkością w granicach 200km/h bez żadnego strachu o gumy. Nie twierdzę oczywiście że Nokian to MB wśród opon - napewno tak nie jest i jest wiele lepszych gum, ale w kategori jakość/cena dałbym im jedno z pierwszych miejsc.

gorex pisze:
a co powiecie o Dayton? cena najnizsza na liscie(195/65/15)? jak jakosc?

Kolega który w tym siedzi bardzo mi je zachwalał, pod warunkiem że są z fabryki w Hiszpani, Daytona to opony Brigestone z fabryki właśnie w Hiszpani i robią je jeszcze chyba u nas.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Dzięki za uwagi. Po lekturze oraz kilku rozmowach zamówiłem za pośrednictwem Tego obok Lenina komplet Nokianów [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Na Barumach sprzedają Octavie i sami sprzedawcy (po cichu oczywiście) mówią, że to szrot. Na "naszej" rodzinnej Octavii 2,0 były takie gumy: głośne i źle trzymają na zakrętach. Raczej odradzam.
Nokiany miałem terenowe zimówki i były bardzo trwałe, tanie, nie podatne na uszkodzenia mechaniczne, co do hałąśliwości to przy oponach 4x4 trudno coś powiedzieć.
Na Sceniku zimówki miałem Michałki i były to jedna z najlepszych zimowych opon - trwałe, ciche o doskonałym trzymaniu. Polecam, koszt zakupu na pewno się zwróci w postaci frajdy z jazdy i wieloletniej eksploatacji. Dobrze wspominam także zimowe Fuldy. Piszę i zimówkach dlatego, że skoro firma robi dobre na zimę to i z letnimi sobie poradzi.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witajcie troche odswieze temat oponiarski, a to dlatego ze Mercedes ciagle stoi na zimowkach (juz bylem w zakladzie oponiarskim, juz 2 kola byly sciagniete, ale opony po starym ojca aucie juz sie do niczego nienadawaly, a poniewaz wraz z wyjazdem w gory na weekend majowy bralem dieselka Mercedes schowal sie do garazu, a znajomemu mechanikowi kazalem rozwić sieci, niestety uzywanych - w jak to dzis mowia 195/65 R15 malym rozmiarze - jest malo na rynku, albo prawie nie ma (w dobrym stanie oczywiscie) stad jednak pomysl na nowe opony)...i tak przegladalem strony z oponami i na oponytanio.pl wpadly mi w oko Kumho K11 z opisem z autobilda:
ausgewogener Reifen ohne Schwächen in sicherheitsrelevanten Bereichen, sicheres Fahrverhalten auf trockener Fahrbahn, niedriger Preis, hoher Rollwiderstand und leichte Komfortbeeinträchtigungen

i ocena empfehlenswert...czyli niby wynika ze opony dobre, bo rekomendowane (tak mi BabelFish Translator na altaviscie przetlumaczyl), ale ja kompletnie o oponach Kumho (procz tego ze tanie) nic nie wiem...f-my Bravius jakos nie chce chyba (czytalem posta gdzie cos o Octaviach na Braviusach bylo), a inne to odrazu wydatek prawie 100zl...a te Kumho to 201zl sztuka...Mieliscie jakies doswiadczenia z Kumho?

Dodano po 3 godzinach. 15 minutach.:

Poki co rozmowy na temat tych Kumho wstrzymuje, bo Croolick wykazuje sie dobrodusznoscia...Takze najprawdopodobniej na Niemieckim aucie beda Niemieckie opony (co z tego ze wykupione przez amerykancow [zlosnik] ).

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Podziekowania dla kolegi Croolicka za pomoc przy oponach!

Pzdr

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

To ja podrzuce temat znów do góry.
Przez jakis czas ostatnio jeździłem A klasą i dlatego zostałem teraz jeszcze w beczce na zimówkach. Temperatura jest jednak taka że natychmiast muszę wymienić na letnie bo czuje jak opony mi się rozpływają.
Wiem ze dużo zależy od rozmiaru konkretnego typu opony. Opony w zależności od rozmiaru maja bardzo różne opinie. Ja wybieram 195/70 R14 91 T (wystarczy mi do 190kmh)

Biore pod uwage te wymienione poniżej i żadne inne:

Pirelli P3000 Energy
Fulda carat Assuro (mam sentyment do Fuldy)
Uniroyal Rallye 680 (bardzo dobre opinie na opony.com)
Michellin Energy XT2

Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus senior

Witam
gorex pisze:
a co powiecie o Dayton?

To największy syf jaki produkuje nasza firma dla fiata i innych małych kolarzy [ bo tak o nas osobówkach mówią tirowcy ] najgorsze miszanki, krótki czas wulkanizowania mogą być dobre do lekkich samochodów do których nie należy zaliczać Mietka.
Poleciłbym Firestone TZ 200 ale do tanich nie należą chociaż to jest przeciętna opona b.dobra na lato i dobra do umiarkowanych warunków zimowych tylko że koszt ok 1200 zela mnie do nich onieśmiela
pozdro

Dodano po 25 minutach.:

a i jescze jedno bardzo ważny dla opony i prowadzenia jest tzw współczynnik nośności opony im wyższy tym może przenosić cięższe obciążenia np 91 ... jest bardziej wytrzymała zmęczeniowo niż 89 ... itd
pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00