MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 18, 2025 10:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Witam .czy to mozliwe aby 300 D 88 r model typu SZARA EMINENCJA tylko na manualu spalał 5,5-6,5 litra na 100km.Mam to auto tydzien i jak na razie jestem w szoku.Przepiekny dzwiek 6-ciocylindrowca super osiagi jak na ta moc po prostu miodzio.Acha warunki jazdy przy jakich miałem to spalanie.Trasa Czestochowa -Opole predkosc 100 prawie non stop 120,chwilowo 130-140,troche jazdy typowo miejskiej po Opolu i umnie po miescie , na trasie duzo wyprzedzania slamazarow,wiec czeste rzedukcje do 4 itd.Ogolnie to jazda wogole nie nastawiona na ekonomike :oops: .PYTANIE ile palą wasze W124? bo jak miałem 190D to paliła mi 6,5 a ta 300 ta pali mi tyle samo albo mniej a jakiego kopa ma!A wogole to byłem nastawiony ze bedzie paliła 8- 10 litrow bo takie krazyły opowiesci.Np znajomy miał 300 d turbo i po miescie mowił ze mu zasysała 12L :o :o :o A moze u mie jest cos popsute? Ale moj ojciec odrazu mi powiedział ze nie bedziemy tego naprawiac! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Klubowicz

Numer GG: 267496
MERCEDES 4 EVER pisze:
Witam .czy to mozliwe aby 300 D 88 r model typu SZARA EMINENCJA tylko na manualu spalał 5,5-6,5 litra na 100km.

Tak, to jest możliwe, także z automatem, pod warunkiem naprawdę spokojnej jazdy - oczywiście przede wszystkim w trasie [cool] Ostatnio spotkałem kolegę, któy oferował mi ściągnięcie W124 300D (sam takim przyjechał) i na pytanie o spalanie podał ilości na poziomie 6-7 litrów na 100km. Zaraz po uszczelnieniu całej sekcji i innych takich podam, co się u mnie zmieniło, bo ostatnio SE pali za dużo [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2004 8:05 am przez Sebian, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ta skleroza mnie wykonczy!!!! [szalone] [szalone] [szalone] wie ktos ile miasci zbiornik paliwa w W124 300D 88R? podejrzewam 65L? dobrze?

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ta skleroza mnie wykonczy!!!! [szalone] [szalone] [szalone] wie ktos ile miasci zbiornik paliwa w W124 300D 88R? podejrzewam 65L? dobrze?

W124 300D - 70 litrów
W124 250D - 70 litrów (a myślałem, że 65) [cool]

Wg danych technicznych 300D spala szklankę ropy więcej od 250D w przypadku skrzyń automatycznych. Dla manuala parametry są te same [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2004 8:18 am przez Sebian, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian mowisz ze spokojna jazda i trasa?W moim przypadku to nie była spokojna jazda 80 -90 i wyrzucanie na luz,jakby tak było to bym sie nawet nie zdziwił ale miałem juz wiele diesli i takie sławy oszczednosci jak VW 1,9tdi czy astra 1,7tdi duzo nowszej konstrukcji i teoretycznie oszczedniejsze przy tym stylu jazdy spaliły by około 7,5 jak nie 8.Powtarzam to nie była jazda ani ekonoimiczna ani spokojna ,jakby za mna jechał mondeo z fotoradarem to bym chyba siedział! [szalone] [szalone] [szalone] Prawdziwa trasa to jest w DEUTSCHLAND a nie na naszych waskich drozkach koslawych.A cha Sebian nie cieknie ci czasem olej z pompy vacum? mi cieknie ale spod tego dekielka z przodu pompy i nie wiem co z tym zrobic? :-?

MB 308 automatic

Tytuł:
Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
Sebian mowisz ze spokojna jazda i trasa?W moim przypadku to nie była spokojna jazda 80 -90 i wyrzucanie na luz,jakby tak było to bym sie nawet nie zdziwił ale miałem juz wiele diesli i takie sławy oszczednosci jak VW 1,9tdi czy astra 1,7tdi duzo nowszej konstrukcji i teoretycznie oszczedniejsze przy tym stylu jazdy spaliły by około 7,5 jak nie 8.Powtarzam to nie była jazda ani ekonoimiczna ani spokojna ,jakby za mna jechał mondeo z fotoradarem to bym chyba siedział! [szalone] [szalone] [szalone] Prawdziwa trasa to jest w DEUTSCHLAND a nie na naszych waskich drozkach koslawych.A cha Sebian nie cieknie ci czasem olej z pompy vacum? mi cieknie ale spod tego dekielka z przodu pompy i nie wiem co z tym zrobic? :-?

Dla spokojnej jazdy ok. 90km/h spalanie dla W124 300D wynosi 5,4l/100km, zatem wyniki są naprawdę rewelacyjne [cool]

Co do pompy - czasem mi nie cieknie, bo mam nową pompę [oczko] Wyciek spod dekielka? Hmm... Aż muszę looknąć, jak to wygląda [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja Ta moją bestie to jeszcze musze dokładnie zmierzyc,ale bedzie tyle palic bo ja widze jak wskazowka wolno opada! A i te roczniki to juz mają chyba taka wade ze te listwy pod swiatłami to Wiesz co sie z nimi robi.Do szarej eminencji to jeszcze jej brakuje ale chyba je przemaluje.Sebian a jak remont Szarej Eminencj ? ma juz nowy lakier? Szkoda ze jej oryginalny juz sie wyeksploatował..... u mnie jeszcze jest 95% oryginał i koło zapasowe z 88r nigdy nie uzywane z nalepkami i znaczkami MB na ciezarkach...No ale to uroki aut z importu... u nas nieosiagalne..

MB 308 automatic

Tytuł:
Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ja Ta moją bestie to jeszcze musze dokładnie zmierzyc,ale bedzie tyle palic bo ja widze jak wskazowka wolno opada! A i te roczniki to juz mają chyba taka wade ze te listwy pod swiatłami to Wiesz co sie z nimi robi.Do szarej eminencji to jeszcze jej brakuje ale chyba je przemaluje.Sebian a jak remont Szarej Eminencj ? ma juz nowy lakier? Szkoda ze jej oryginalny juz sie wyeksploatował..... u mnie jeszcze jest 95% oryginał i koło zapasowe z 88r nigdy nie uzywane z nalepkami i znaczkami MB na ciezarkach...No ale to uroki aut z importu... u nas nieosiagalne..

SE nadal przed remontem. Czekam właśnie na fundusze. Zaczynam od spraw mechanicznych - lakier na końcu. W sierpniu powinno być po wszystkim - przede wszystkim po kasie [szalone] [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00