MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 10:09 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
weteran

Chromowane listewki dookoła bocznych szyb w W123 fabrycznie wciśnięte były na taką szarą masę. Przy ich ponownym zakładaniu chciałbym też coś takiego zastosować. Zatem pytanie do forumowiczów: czy ktoś z Was orientuje się co to jest za masa, gdzie ją zdobyć, ewentualnie czego użyć w zamian. Dodam, że po tych 25 latach ona była nadal elastyczna, po zdjęciu owych listewek pod nimi było czysto, sucho, bez śladów kurzu o jakiejkolwiek rdzy nie wspominajac (natomiast listewki te z jednych drzwi jakieś 15 lat temu były zdjęte i pod nimi kurzu już trochę było). Tak więc jeszcze raz - czego użyć?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Przyznam Ci się że jak zakładałem te listwy po lakierowaniu to nic nie zastosowałem i... zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo mogą być później problemy z ich zdjęciem. NIe wiem co to za masa w orginale, ale można by było zastosować jakąś mase poliuretanową do uszczelniania połączeń w nadwoziach, np firmy BOLL

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
weteran

Pójdę tropem uszczelnień do karoserii różnego rodzaju, popytam tu i ówdzie, choć nie wiem, czy docelowo tego typu masy nie mają twardnieć po uformowaniu. Dowiem się. Osobiście skłaniałem się ku jakimś masom stosowanym do uszczelniania szyb - zachowują elastyczność, mają dobrą przyczepność, ale o szczegóły popytam gdzieś za tydzień, dwa. Pamiętam, że w daaaawnych czasach uszczelnianie czymś takim cieknących szyb w 126, 125 itp bylo na porządku dziennym, może i teraz coś podobnego jest dostępne.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

simka wojz a znasz jakiegoś dobrego gościa od chromów generalnie chodzi o odnowienie jednego namierzyłem i podesłałem mu części ale spartolił max i jestem w kropce [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
weteran

mycha pisze:
simka wojz a znasz jakiegoś dobrego gościa od chromów generalnie chodzi o odnowienie jednego namierzyłem i podesłałem mu części ale spartolił max i jestem w kropce [zlosnik]

NIestety nie znam i na szczęście nie potrzeba mi takiego fachowca. Z chromowanych elem. to jedynie przedni zderzak jest nie za ciekawy (no dobra, jest obsrany i tyle) ale nie z powodu chromu tylko po ustrzeleniu nim sporych rozmiarów dzika [oczko] - co ciekawe, to nie jedyny zwierz upolowany moim MB - dosłownie kilka tygodni przed dzikiem swój żywot w podobnych okolicznościach zaliczyla sarna [zlosnik]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

wojz pisze:

tylko po ustrzeleniu nim sporych rozmiarów dzika [oczko] - co ciekawe, to nie jedyny zwierz upolowany moim MB - dosłownie kilka tygodni przed dzikiem swój żywot w podobnych okolicznościach zaliczyla sarna [zlosnik]

A to inncyh mięsiw na grilla nie było ??? [zlosnik] [cool] [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran

Idzik pisze:
A to inncyh mięsiw na grilla nie było ??? [zlosnik] [cool] [oczko]

Były, ale za szybko uciekały ;) Ty wiesz jak sarna szybko biega?? Ledwie udało się ją sięgnąć, samym kierunkowskazem prawym dostała, ale udało się [zlosnik]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

wojz pisze:

Były, ale za szybko uciekały ;) Ty wiesz jak sarna szybko biega?? Ledwie udało się ją sięgnąć, samym kierunkowskazem prawym dostała, ale udało się [zlosnik]

A to co ?? Celownika nie miałeś ??? [zlosniki]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

polowałe kiedyś na dzika ale żle obliczyłem kąt wyprzedzenia i mi zwiał :( [zlosniki]

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
weteran

mycha pisze:
polowałe kiedyś na dzika ale żle obliczyłem kąt wyprzedzenia i mi zwiał :( [zlosniki]

Cienias ;) Powolnego dzika trafić nie możesz to do sarny nawet się nie przymierzaj [zlosnik]

Tytuł:
weteran

Maniek pisze:
Przyznam Ci się że jak zakładałem te listwy po lakierowaniu to nic nie zastosowałem i... zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo mogą być później problemy z ich zdjęciem. NIe wiem co to za masa w orginale, ale można by było zastosować jakąś mase poliuretanową do uszczelniania połączeń w nadwoziach, np firmy BOLL

Pytałem lakiernika o te masy - poliuretanowe niestety twardną, pokazywał mi jakieś. Ale powiedzial, że zawsze elastyczne jest coś takiego jak Auto Kit. Obejrzałem go w sklepie i muszę powiedzieć, że to jest dokładnie to czego mi było trzeba!! Właściwie jest praktycznie taki sam jak to co było w oryginale - kolor zbliżony, konsystenja również. A do tego śmiesznie tani - 0,5kg ca 7 PLN. Chyba juz mniejszych opakowań nie ma, jest w formie wałków ok 5mm średnicy i dlugości ok 20 cm.
Odświeżam stary post, ale może ktoś skorzysta (parę osób jest w trakcie remontu swoich MB [oczko] )

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00