MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 05, 2025 12:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

Co z naliczaniem akcyzy i oczym nalezy koniecznie pamitac
z gory dziekuje za pomoc pozdr

Ostatnio zmieniony śr maja 26, 2004 7:39 pm przez krzstian, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

OOO, dobry temat, czy mogliby się wypowiedzieć wszyscy, którzy wiedzą coś o sprowadzaniu aut z UE (jako zabytek i jako zwykłe).

W kazdym razie dołączam sie do pytania.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

O ile wiem już weszło w życie rozporządzenie dot. Euro 2 - znoszące ten wymóg... Jeżeli chodzi o akcyzę to pozostała ona bez zmian i w zależności od rocznika i silnika wynosi od 3.1 do 65 proc. I tu zaczął się problem, którego się spodziewałem (problem dla państwa, a nie ściągających auta) - Już podobno wpłynęła skarga na Polskę do KE, że poprzez akcyzę ogranicza swobodę przepływu towarów... Może wyjdzie z tego coś pozytywnego dla chcących sprowadzić wymarzone auto...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Jeżeli chodzi o akcyzę to pozostała ona bez zmian i w zależności od rocznika i silnika wynosi od 3.1 do 65 proc. I tu zaczął się problem, którego się spodziewałem (problem dla państwa, a nie ściągających auta) - Już podobno wpłynęła skarga na Polskę do KE, że poprzez akcyzę ogranicza swobodę przepływu towarów... Może wyjdzie z tego coś pozytywnego dla chcących sprowadzić wymarzone auto...

Co do skargi to słyszałem, że taka sama sytuacja była kiedyś w Grecji po jej przystąpieniu do UE i skończyło się tak, że Gracy musieli zrezygnować i przyjąć zarządzenie (czy co to tam było) KE. W końcu prawo UE jest nadrzędne. Może tamto będzie precedensem.

Co do akcyzy to interesuje mnie jedno. Wiem że teoretycznie się nie zmieniła. Ale słyszałem, że zmieniło się coś bardzo ważnego, mianowicie nikt przy naliczaniu akcyzy nie może już wzić ceny z tabeli, tylko muszą wziąć cenę z umowy K/S. Wynikałoby z tego, ze jeśli na umowie/rachunku masz kwotę 100Eur to od niej powinni naliczyć akcyzę. Gdzie jest haczyk? A może go nie ma? To byłoby za piękne ;-) Czy naprawdę, możne na umowie napisać kompletnie abstrakcyjną kwotę i nie będzie nikogo, kto może to podważyć? Prosze o wypowiedzenie się na ten temat.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Ostatnio trzymam rękę na pulsie tej sprawy, dzieją się rzeczy całkowicie nieprawdopodobne. Bałagan i dezinformacja jest absolutnie wzorowa.

1. Z Euro2 w niektórych urzędach komunikacji było spoko od samego początku, nawet przed wprowadzeniem w życie zarządzenia o niewymaganiu tej normy do zarejestrowania auta. Teraz gdy już zarządzenie się rozeszło po urzędach sprawa wydaje się czysta, ale są wyjątki, o tym na końcu...

2. Znikł VAT, ale mimo tego trzeba się wystać w kolejce w urzędzie skarbowym, by dostać kwit zwalniający z konieczności zapłacenia vat'u za przywiezione auto.

3. Akcyza, rzecz wiadoma, pozostaje procentowo bez zmian, zmienia się za to podstawa do jej naliczania. Wcześniej działał przepis o imporcie, czyli brana była wartość auta na rynku polskim. Obecnie działa podpunkt odnoszący się do nabycia wewnątrzwspólnotowego, i decyduje kwota z umowy sprzedaży. Czyli wielki, wielki postęp. Ale i tak jest dym - nasza akcyza jest niezgodna z prawem UE, i to nie dlatego, że istnieje, ale dlatego, że wali bezsensownie nierówno - mocniej w auta używane, których jak wiadomo UE chętniej by się pozbyło.

4. Tak więc akcyza być może niedługo będzie weg, a ministerstwo infrastruktury zarzeka się, że nie wprowadzi żadnej opłaty rejestracyjnej. I nie kłamie, bo taką opłatę planuje wprowadzić inne ministerstwo, mianowicie finansów. W czerwcu.

...a żeby było śmieszniej niektóre urzędy komunikacyjne ogłosiły że do połowy czerwca nie przyjmują w ogóle wniosków o zarejestrowanie przywiezionego auta.

Tak czy inaczej - gratuluję odwagi ludziom którzy teraz rzucają się w wir biurokracji z którą trzeba się zmierzyć by móc spokojnie korzystać z kupione przez siebie dobra.

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jezeli jest faktura , rzecz nie do podwazenia !! masz 100 euro płacisz zkcyze od 100 euro gorzej jak jest to umowa , tu róznie w róznych urzedach !
W drezdenku juz rejestrują na twardy dowód i karte pojazdu , wiec cokolwiek sie nie zmieni w czerwcu , odwaga ludzi co sprowadzili auta nie ma tu nic do rzeczy Inna sprawa , ze wczoraj na giełdzie w Poznaniu , oferowane były takie auta , ale cena ich nie odbiega niczym od tego co było , mianowicie przykład vektra 1993 rok , uszkodzona była lekko w tył , ale zrobiona , cena 11500 zł ale na rachunku bagatela ..... 3500zł ciekawe co z Tym urzedy skarbowe zrobią !??????

Tytuł:
wiarus senior

a jak wyglada sprawa z cenami bo z jednej strony slysze o niebywalych ja na nasze watunki okazjach a z drugiej zas wertuje mobile.de i ceny zbytnio sie nieroznia ?Czy ma tez duze znaczenie region?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Idzik pisze:
Jeżeli chodzi o akcyzę to pozostała ona bez zmian i w zależności od rocznika i silnika wynosi od 3.1 do 65 proc. I tu zaczął się problem, którego się spodziewałem (problem dla państwa, a nie ściągających auta) - Już podobno wpłynęła skarga na Polskę do KE, że poprzez akcyzę ogranicza swobodę przepływu towarów... Może wyjdzie z tego coś pozytywnego dla chcących sprowadzić wymarzone auto...

Co do skargi to słyszałem, że taka sama sytuacja była kiedyś w Grecji po jej przystąpieniu do UE i skończyło się tak, że Gracy musieli zrezygnować i przyjąć zarządzenie (czy co to tam było) KE. W końcu prawo UE jest nadrzędne. Może tamto będzie precedensem.

Co do akcyzy to interesuje mnie jedno. Wiem że teoretycznie się nie zmieniła. Ale słyszałem, że zmieniło się coś bardzo ważnego, mianowicie nikt przy naliczaniu akcyzy nie może już wzić ceny z tabeli, tylko muszą wziąć cenę z umowy K/S. Wynikałoby z tego, ze jeśli na umowie/rachunku masz kwotę 100Eur to od niej powinni naliczyć akcyzę. Gdzie jest haczyk? A może go nie ma? To byłoby za piękne ;-) Czy naprawdę, możne na umowie napisać kompletnie abstrakcyjną kwotę i nie będzie nikogo, kto może to podważyć? Prosze o wypowiedzenie się na ten temat.

Co do tek kwoty na umowie to nie jest do końca tak różowo, bo Urząd Skarbowy ma prawo w ciągu 5 lat sprawdzić wysokość tej kwoty i podważyć jej wysokość naliczając oczywiście odpowiednie kary

błękitny w124 200D
kto wie co dalej...

Tytuł:
Klubowicz

krzstian pisze:
a jak wyglada sprawa z cenami bo z jednej strony slysze o niebywalych ja na nasze watunki okazjach a z drugiej zas wertuje mobile.de i ceny zbytnio sie nieroznia ?Czy ma tez duze znaczenie region?

Sa tansze, jesli chodzi o sensowny stan, ale tez swoje kosztuja, nawet na mobile.de to widac. Sa tez igly, ale one kosztuja juz odpowiednio.

Tytuł:
wiarus senior

Sawcio pisze:

Co do tek kwoty na umowie to nie jest do końca tak różowo, bo Urząd Skarbowy ma prawo w ciągu 5 lat sprawdzić wysokość tej kwoty i podważyć jej wysokość naliczając oczywiście odpowiednie kary

Co jak co ale zeby fiskus wyryfikowal umowy to juz absurd nawet ja na nasza piekna polske :(

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sawcio pisze:

Nie wyobrażam sobie jak można podważyć kwotę na umowie. Oczywiście jeśli nie weźmie się na przesłuchanie sprzedającego, lub kupującego. Co, mają mi przyjść do domu i powiedzieć "Panie, nam sie ta cena nie podoba" to nie jest podważenie, przecież takie coś trzeba poprzeć dowodami. A kto mi udowodni, że nie kupiłem auta za 100EUR, a jesli kupiłem to od tej kwoty mają liczyć akcyzę, a nie od wartości auta. Cena zakupu nie jest jednoznaczna z wartością.

Czy jest jakiś błąd w moim rozumowaniu??

Tytuł:
wiarus senior

niech zyja czerwoni! panstwo przeciez nie jest dla obywateli tylko obywatele dla panstwa...no i dla innych wybranych grup spolecznych... qr...a gdzie ja sie urodzilem...sorry ze te rozwazania "o naprawi rzeczypospolitej..." ale mnie jako mlodego autoobiliste i czlowieka przestaja juz te procedery bawic :evil:

Tytuł:
Klubowicz

and6412 pisze:
Czy jest jakiś błąd w moim rozumowaniu??

Tak zasadniczy, bo moga podwazyc. To taki bat na tych co kupuja za np. 1000 (rynkowa wartosc np. w DE), a wpisuja 100. Przykladow mozna mnozyc, bo dotyczy to nie tylko aut, a np. nieruchomosci itd. Choc te ostatnie z racji na ich cene sa dokladniej sprawdzane, a umowy o niskiej wartosci pewnie wogole. Panstwo z czegosc musi zyc i sie organizowac (podatki i inne oplaty).

Tytuł:
wiarus senior

no tak ale wartosc rynkowa jest brana np w polsce z eurotaxu gdzie cenyto wartosci pojazdow w stanie bdb...etc wiec ujmujac w umowie pewne defekt majace wplyw na wartosc mozna spac spokojnie spisujac umowe na przyslowiowe 100 Dm?

Zgoda ale nie wszedzie za wszelka cene stwiajac zaporowe podatki najczeasciej bezsensowne (zreszta jedne z najwyszych w europie qtura zreszta tez nie jest dobrym przykladem do nasladowania poza paroma krajami) dajc mozliwosc do popisu zlodzieja, karac uczciwych ludzi i odbierajac mozliwosc legalnego zatrudninia a z podatkow latajc powiekrzajaca sie dziure budzetowa z qturej lwia czesc idzie na socjale (ponad 10% pkb!!!!!)...czy to jest zdrowe?
A swja droga to wg mnie uczciwym rozwiazaniem byloby zniesienie akcyzy i wprowadzenie oplaty na utylizacje (wszystkich nowo rejestrowanych) ale uczciwie wyliczona qtura z funduszu x byla by wplacana prywatnej firmi y qtura by zajela sie recyclingiem danego samochodu , ale znajac te grupe akcyza zostanie a ten podatek bedzie szedl tj podatek drogowy gdzie?...do "dziury...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie,skarbowka albo celnicy beda sie przyczepiac bo jak czytałem w ostatniej giełdzie samochodowej jest tam wywiad z celnikami i sami mowia ze beda to sprawdzać i lepiej dla kupujacego zeby szybko bo beda odsetki!!! Ale ja sie nie dziwie bo np sa tacy giganci co pisza na fakturze ze kupił opla frontere 99r za 50 euro!.No sami powiedzcie czy to jest normalne?.Jak ma ktos kase na taka fure a kosztuje na nasze napewno cos koło 30 tys bo jak rok 99 i nie walone to na pewno tyle.Poza tym ja nie rozumiem ile taki delikwetnt chciał zapłacic tej akcyzy bo od 5 letniego to bedzie ile 15,moze 20%? to z 50E to bedzie 10E czyli 50 zł.Jak juz brał takie auto to mogł juz wpisac chociaż 500 juz by to jakos wyglądało.No ale wierze w pomysłowosc Polakow i czekam na fakture z kwotą 1E.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00