MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 08, 2025 12:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Cześć

Tu Andrzej od dłuższego czasu przeglądam ogłoszenia z samochodami zabytkowymi i W114 coupe wydał mi się godny zainteresowania. 15 lat temu odbudowywałem Opla Rekorda przez 4 lata (studia brak funduszy ale dużo czasu), teraz proporcje się zmieniły. Nie mniej jednak chcę kupić W114 coupe dlatego odwiedziłem jednego ze sprzedających samochód "wcześniej nie naprawiany" i oto co zobaczyłem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pytania:

1. Czy mi się wydaje czy jest źle a może co bym nie chciał kupić w cenie ok 10tys to tak będzie wyglądało?

2. Gdzie się mylę w poniższej kalkulacji?

Środek jest kompletny i w dobrym stanie, chromy kompletne do małego polerowania, silnik skrzynia działa, zawieszenie pewnie do roboty.
Cena zakupu to 10tys zł - a cena remontu ?

- rozbiorę sam
- piaskowanie 2,5k
- części blacharskie 5k
- praca blacharza 8k
- lakier 5k
- zawieszenie 2,5k
- inne nie przewidziane 5k

Aaaa czy tak jest w każdym W114 ce że kierownica jest lekko przekrzywiona tzn lewa strona jest dalej niż prawa .

Pozdrawiam
Andrzej

nowy

Tego egzemplarza NIE kupić !!!!
Już po tych fotkach widać ze auto było nieudolnie naprawiane a w chwili obecnej to jest tragedia
Jeżeli chcesz auto rozebrać i wyspawac od podstaw tzn wyspawac wszystko bo po tych zdjęciach wnioskuje ze nie będzie nawet jednego elementu który będzie ok to możesz się w to ladowac ale będzie to skarbonka bez dna Wrzuć więcej zdjeć jak masz ale to auto to już raczej tylko dawca części
Lepiej dać więcej kasy a znaleźć coś w lepszym stanie i zrobić mały remont a nie całkowita odbudowę której cena przekroczy znacznie zdrowy i kompletny egzemplarz

swój chłop
Awatar użytkownika

Kolego zerknij sobie na fotki mojej W115 75r., zamieściłem zdjęcia. Za auto w taki stanie jak jest zapłaciłem 15k., teraz go dopieszczam czyli kosmetyka tzn., elementy gumowe np. układu chłodzenia, poduszki silnika, przedniej tylnej belki, regeneracja odbłyśników - na zdjęciach przed regeneracją - czyli bawię się kosmetyką. Ale to była naprawdę okazja i udało się
kupić auto myślę w bardzo dobrej cenie jak na jego stan i prace które już zostały wykonane i ktoś już zainwestował w niego pot i łzy, a sprzedał z powodów rodzinnych.... Myślę że nie ma co porównywać [zlosnikz]

swój chłop
Awatar użytkownika

AndrzejL pisze:
Cześć

- części blacharskie 5k

Andrzej

Cześć,
odniosę się tylko do samych tylnych błotników, które już teraz bez piaskowania widać, że sito.
Mogę sprzedać dwa nowe oryginalne błotniki za 4k od sztuki.
To porównanie powinno dać pogląd kosztów.
Jak napisano wcześniej, tylko jako dawca i nie za dychę.

swój chłop
Awatar użytkownika

Dokładnie tak jak Koledzy piszą lepiej dołożyć i kupić egzemplarz w miarę dobrym stanie, a jak to coś zaczniesz remontować to koszty
pomnożysz x2 albo i więcej i w pewnym momencie dojdziesz do wniosku że przeinwestowałeś. Powiem tylko tyle że znajomy dał do blacharza Jaguara chyba w lepszym stanie i wstawki wymiany pewnych elementów itd. robocizna około 15 tys.

nowy

Przeglądając dokumentacje fotograficzne z remontów zamieszczone na forum wydawało mi się że auta nie traktowane z szacunkiem po prostu tak wyglądają i ne ma rady trzeba kupić i rwać włosy.
Sprzedający oferował mi nawet adres znajomego blacharza który zrobi wstawki za 2-3 tys i polakieruje za 3 :)

Ok poszukuję dalej i może będę miał tyle szczęścia co GWIAZDA1975, w ogłoszeniach jest mniej coupe ale może się coś trafię.

#rash tak z ciekawości na czym polega różnica między wspomnianymi przez ciebie błotnikami za 4k a tymi z allegro http://allegro.pl/blotnik-przod-do-merc ... 95569.html za 0,5k ?

weteran
Awatar użytkownika

Nie ma co porównywać sedana do coupety to raz a dwa że to żółte coś to nawet kiepski dawca jest. Masz podgląd na ceny błotników teraz dolicz progi, pas tylny płaty podłogi 15 tyś wsadzisz w blachy... Padaczka auto

edit: widziałem go na allegro, wnętrze jest też nie oryginalne, jednym słowem kibel na kołach....

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

nowy

Od jakiegoś czasu pokazuje się w Poznaniu takie Coupe http://olx.pl/oferta/mercedes-benz-280- ... 303b582cae czy od amerykanizownie go to duży wydatek?
Na zdjęciach widać jakieś szybkie malowanie razem z uszczelkami to pewnie też nie jest dobry znak. Czy może ktoś miał okazję rzucić z bliska na niego okiem?

nowy

Nie wiem dlaczego moje posty pojawiają się z dużym opóźnieniem ale może tym razem ten post ukaże się szybciej.

Proszę o podpowiedź którego mercedesa warto zobaczyć

http://allegro.pl/mercedes-w114-280-c-1 ... 81965.html
http://allegro.pl/mercedes-w114-coupe-2 ... 54596.html

Dzięki

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00