MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 2:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witajcie :)

przymierzam się do powiększenia mojej jak na razie skromnej kolekcji aut o klasycznego Mercedesa, rozważam tutaj głównie modele W115, W116. No i w związku z tym zwracam się tutaj z prośbą o opinię na temat auta z ogłoszenia:

http://olx.pl/oferta/mercedes-w-115-3-0 ... 7Hg6l.html

Zdaję sobie sprawę że za taką cenę nie mam się co spodziewać cudów - ale byłbym wdzięczny za jakąś opinię czy poradę, czy warto w ogóle tym konkretnym egzemplarzem zawracać sobie głowę. Mieszkam we Wrocławiu więc nie chciałbym jechać taki kawał drogi zupełnie w ciemno.

I druga rzecz, Mercedes z ogłoszenia ma skrzynię automatyczną. Mam z nimi różne doświadczenia, więc chciałbym coś więcej się dowiedzieć w temacie ich niezawodności, i jak wygląda sprawa z samą skrzynią - czy w tym modelu (3 litrowy diesel) jest inna skrzynia, czy taki sam jak do innych silników, itp.

Z góry dzięki,

postmajtek

Pierwsze co rzuca mi się w oczy to pierwszoseryjne lampy tylne. W tym przypadku powinny być "rowkowane" a są płaskie. Zastanawiająca jest raczej niska cena cena, bo skoro jest świeżo po lakierowaniu to trzeba pamiętać, że sam koszt lakieru na cały samochód to pewnie ze 4000 tyś... Skoro zatem kosztuje 5500 to czy przed lakierowaniem był warty mniej niż 1500 ? Jaka była zatem wartość i zakres remontu blacharskiego ? Co kryje się pod nowym lśniącym lakierem ?

Brakuje chromów przy progach i na słupku, wycieraczek (może jeszcze nie założone po lakierowaniu). Nie wiadomo w jakim stanie jest deska rozdzielcza, podłoga, bagażnik itp. Więcej zdjęć mogłoby coś wyjaśnić. Zdjęcie tabliczki znamionowej też by się przydało żeby powiedzieć coś o wyposażeniu i zgodności z oryginałem.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Zacznij od numerów nadwozia, mają zaczynać się od 115114. Poproś o zdjęcie belki nad chłodnicą, bo tam powinien być numer. Jeśli jest taki jak napisałem to można ryzykować oględziny, jeśli nie to odpuść temat.
Co do skrzyni, to każda wersja silnikowa miała inną skrzynię biegów. Różnice nie zawsze były wielkie, ale były. Ten model powinien mieć skrzynię o numerach początkowych 722109. Co do żywotności skrzyń, to były one bardzo trwałe, ale na tę trwałość ogromny wpływ miała eksploatacja, a przy aucie w tym wieku to zawsze jest niewiadoma.

postmajtek

Cena, opis, zdjęcia, chyba nie zachęcają aby walić po niego przez pół Polski?

swój chłop
Awatar użytkownika

Nie wiadomo jak jest położony lakier??? Na zdjęciach różnie to wygląda. Nie podoba mi się zamontowanie przedniej szyby - te wystające uszczelki. Nie mówiąc o tym że brakują listwy wykończeniowe chromowane, hokeje itd. Następna rzecz
jak to jest poskładane przynajmniej do tej pory???. Tapicerka jest w stanie średnim, nie wiadomo jak wygląda deska.
Nie ma się co czarować, jak zaczniesz go kompletować i wyjdą dodatkowe kwestie , zawieszenie, i inne to się koszty zrobią. Tak jak Koledzy mówią, trzeba auto zobaczyć NA ŻYWO.

swój chłop
Awatar użytkownika

Nie widzę jeszcze uszczelki drzwi wewnątrz samochodu??? Mogła się rozpaść ze starości + czy jest uszczelka na drzwiach.
Zdjęcia ogólnie mało oddają, a więcej ukrywają :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00