Przyszła wiosna, przesiadam się do W201 i w związku z tym chciałbym wreszcie ogarnąć temat elektryki a przede wszystkim braku wskazania temperatury i prawdopodobnie braku załączania elektromagnesu sprzęgła wentylatora oraz brak załączania wentylatora klimy...
W głowicy mam trzy czujniki (lub przełączniki) termiczne:
1) Czteropinowy który na 100% steruje wtryskiem i zapłonem, łatwo go odróżnić od pozostałych.
2) Coś co ma 2 piny pod jedną wtyczkę i dodatkowo jeden osobno, czyli 2+1.
Załącznik:
w201_czujniki_1.jpg [ 29.92 KiB | Przejrzano 575 razy ]
Załącznik:
w201_czujniki_2.jpg [ 29.42 KiB | Przejrzano 575 razy ]
Dodatkowo pod termostatem mam coś co przypomina mi znany ze starego M102 jednopinowy przełącznik wentylatora:
Załącznik:
w201_czujnik_blok.jpg [ 29.3 KiB | Przejrzano 575 razy ]
Czy ktoś z Was wie jaki zestaw czujników/przełączników powinienem mieć w W201 z końca produkcji (elektroniczny zapłon) z klimatyzacją?
Wiem że są dwa wykonania wiązki elektromagnesu sprzęgła wentylatora, jedno wykorzystuje termoprzełącznik jednopinowy w okolicach pompy wody (zwierający do masy) a drugie wykorzystuje termowyłącznik dwupinowy (zwiera piny ze sobą). W pierwszym wykonaniu plus ze stacyjki poprzez skrzynkę bezpieczników dociera do elektromagnesu a w drugim plus dociera poprzez termowyłącznik w głowicy.
Na obecną chwilę w pierwszej kolejności chciałbym uporządkować wskaźnik temperatury który nic nie wskazuje. Czy dobrze wnioskuję że ten samotny pin z czujnika "2+1" powinien sterować wskazówką w zegarach?