MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

czyli idąc tropem Krezusa traktujemy wszystkich jako potencjalnych przekrętów, wałów, tak? Dla mnie to jest tak że takie sytuacje rodzą patologię. Wg. mnie im więcej nakazów/zakazów tym więcej chętnych do łamania ich. Gdyby czasowe wyrejestrowanie pojazdu było możliwe to większość posiadaczy pseudo zabytków nie musiałaby kombinować, dawać w "łapę" komu trzeba itp żeby dostać upragnione "żółte blachy" i tym samym być zwolnionym z obowiązku ciągłości oc. Nie wiem Krezus ale albo masz jakieś przykre doświadczenia z tymi "wałkami" albo sam je kręcisz, rozumiem że zawsze znajdzie się matoł który będzie jeździł bez oc, przeglądu itp. ale zaufaj mi że on zawsze będzie jeździł bez oc bo kładzie na to laskę a cierpią na tym wszyscy. Co do wypowiedzi Bukola o gnijących gratach proponuję przejechać się np do "Zomisu" przy zakładach FSO i posłuchać ile zezłomowali syrenek, 125, polonezów, beczek itp, w latach 90-tych z symbolicznymi przebiegami, z folią na siedzeniach, w stanie praktycznie fabrycznym bo właścicieli nie było stać na utrzymanie i musieli mieć kwitek. Jak napisał Trener, jeszcze sporo musi się zmienić w myśleniu Polaków żeby było dobrze w tym kraju.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Krezus, fajne. [zlosnikok]

Ja myślę tak, jak Ty w zasadzie, ale po prostu się boję ludzkiej "kreatywności". I nie chcę sytuacji, że rok po wprowadzeniu upragnionej ustawy napiszesz mi "miałeś rację". [szalone]

postmistrz
Awatar użytkownika

richie pisze:
Co do wypowiedzi Bukola o gnijących gratach proponuję przejechać się np do "Zomisu" przy zakładach FSO i posłuchać ile zezłomowali syrenek, 125, polonezów, beczek itp, w latach 90-tych z symbolicznymi przebiegami, z folią na siedzeniach, w stanie praktycznie fabrycznym bo właścicieli nie było stać na utrzymanie i musieli mieć kwitek.

Ale co w tym zlego? Jak kogos nie stac na utrzymanie auta to powinien je sprzedac. Jak nie ma chetnych to zezlomowac. To nie dziecko czy zwierzak, tylko kawal bezdusznej blachy. To jest IMO wlasnie normalne. Nienormalne jest, ze jak kogos nie stac to przestaje placic, zlom stawia na parkingu do dalszego gnicia. Jak go nie stac na OC to tym bardziej na usprawnienie auta.
A z tymi zoltymi w Polsce to nie o OC chodzi. Jak ktos ma znizki to sie i tak bardziej oplaca wykupic na rok. Parchy i zlomy na zabytkowych to chyba dla podniesienia samooceny wlasciciela i z braku koniecznosci przeprowadzania badan co rok. Co osobiscie uwazam za skandal i gdybym mogl glosowac to bym ten kretynski przepis zniosl. Niby dlaczego stare auto ma byc zwolnione z badan???

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

Obowiązkowe ubezpieczenie mieszkań w blokach od odpowiedzialności cywilnej (przecież można jednym pożarem sąsiadom zrujnować życie - pozbawić dorobku życia!). Jak kogoś nie stać na OC, niech idzie pod most.

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Obowiązkowe ubezpieczenie mieszkań w blokach od odpowiedzialności cywilnej (przecież można jednym pożarem sąsiadom zrujnować życie - pozbawić dorobku życia!). Jak kogoś nie stać na OC, niech idzie pod most.

Nie glupie! ;)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:

A widzisz w tym coś dziwnego?
Odkąd mam swoje mieszkanie, płacę 30 zł miesięcznie właśnie na ubezpieczenie, abym w razie takich wypadków nie musiał wywalać nie dość, że na remont u siebie, to jeszcze u sąsiadów ...

Ale takie uwagi z d**y wzięte pojawiają się tylko wtedy jak argumentów zaczyna brakować. Może to ma coś wspólnego z tym sloganem - Obudź się Polsko! [chory]

Nieobowiązkowe ubezpieczenie OC ... naprawdę pomysł rewelacyjny. W Polsce, gdzie nieudolne sądy rozpatrują błahe sprawy latami, już widzę walkę o zwrot kosztów leczenia siebie, rodziny i strat materialnych przez kretynów, którzy chcieli zaoszczędzić 1000 pln na OC. Pomysł tak udany jak podpisanie paktu z Daewoo na Żeraniu.

kombatant
Awatar użytkownika

Chyba nie przeczytałeś wątku i nie bardzo wiesz o co chodzi :roll:

PS. tez place ubezpieczenie za mieszkanie, ale by mi nie przyszło do głowy, żeby do tego zmuszać innych.

W124 230E '87
Drink Beer!

kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Chyba nie przeczytałeś wątku i nie bardzo wiesz o co chodzi :roll:
PS. tez place ubezpieczenie za mieszkanie, ale by mi nie przyszło do głowy, żeby do tego zmuszać innych.

Ależ jak najbardziej przeczytałem i obowiązkowe ubezpieczenie na wypadki losowe w mieszkaniach też bym wprowadził.
Wystarczyło mi raz remontować po sąsiadach, którzy używali starej pralki z wężem spustowym wsadzonym do wanny. Nikomu nie przyszło do głowy spojrzeć włączając pralke, czy jego koniec faktycznie znajduje się w wannie, efektem tej niezaradności, ja popłynąłem prawie 2k na remoncie, bo przecież to renciści i im ledwo do pierwszego starcza...

Tak samo byłoby z nieobowiązkowym OC, nieobowiązkowym funduszem remontowym we wspólnotach i spółdzielniach i milionem innych składek i zrzutek przy których teraz panuje zamordyzm.

kombatant
Awatar użytkownika

No widzę, ze nie doczytałeś. Możliwość wyrejestrowania auta i zawieszenia OC a nie jeżdżenia zarejestrowanym autem bez OC.

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
No widzę, ze nie doczytałeś. Możliwość wyrejestrowania auta i zawieszenia OC a nie jeżdżenia zarejestrowanym autem bez OC.

Pod warunkiem nalezytego zabezpieczenia auta na wlasnej posesji lub we wlasnym, nie wspoldzielnym, garazu. Czyli wyrejestrowanego nie trzymamy na ulicy, miejskim parkingu, wielomiejscowym garazu podziemnym itp. Argumenty kolegi ktory wczesniej o tym pisal maja sens.

kombatant
Awatar użytkownika

Oczywiście - we wszystkich znanych mi krajach, gdzie auto można wyrejestrować tak jest. Bez rejestracji, tylko na terenie prywatnym (wliczając w to niepubliczne miejsca parkingowe - zwykle oznaczone zółtymi liniami). Czyli jak ktoś ma wykupione/wydzierżawione prywatne miejsce parkingowe, to może tam taki samochód trzymać.
Samochodem bez rejestracji, który stoi na białych liniach od razu interesuje się Policja i laweciarz.

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Oczywiście - we wszystkich znanych mi krajach, gdzie auto można wyrejestrować tak jest. Bez rejestracji, tylko na terenie prywatnym (wliczając w to niepubliczne miejsca parkingowe - zwykle oznaczone zółtymi liniami). Czyli jak ktoś ma wykupione/wydzierżawione prywatne miejsce parkingowe, to może tam taki samochód trzymać.
Samochodem bez rejestracji, który stoi na białych liniach od razu interesuje się Policja i laweciarz.

Czyli w praktyce, przenoszac na polskie realia, tylko wlasciciele wystarczajaco duzych dzialek, garazy i miejsc postojowych mogli by wyrejestrowac. Bo jaki mial by sens taki ruch, gdyby w ramach oszczedzenia 300PLN rocznie na OC placic 150-300 miesiecznie za parking czy garaz? :)

kombatant
Awatar użytkownika

Nie bardzo rozumiem tok rozumowania. Masz samochód, trzymasz go w garażu ( w mniejszych miejscowościach 50zl/mc, na wsi 0zl/mc) i mimo, ze go w zimie nie używasz, to i tak musisz płacić OC. Jeżeli możesz wyrejestrować, to 200-300zl zostaje Ci w kieszeni.

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Nie bardzo rozumiem tok rozumowania. Masz samochód, trzymasz go w garażu ( w mniejszych miejscowościach 50zl/mc, na wsi 0zl/mc) i mimo, ze go w zimie nie używasz, to i tak musisz płacić OC. Jeżeli możesz wyrejestrować, to 200-300zl zostaje Ci w kieszeni.

Toz napisalem: wlasciciele garazy, odpowiednich dzialek itp. Dla "mieszczuchow" zazwyczaj nieinteresujace, bo tu znacznei trudniej o garaz czy tez miejsce. Trudny temat, tak jak ze wszystkim - nie da sie zadowolic wszystkich (wszystkich to mozna tylko wq...ic).

kombatant
Awatar użytkownika

No tak - ludzi lubiących mieszkać w centach miast... no ale coś za coś; maja komunikacje miejska ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00