MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 17, 2025 2:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam. Chciałem się zapytać czy mógłby ktoś udostępnić schemat układu paliwowego do w 115 200D, II seria. Interesuje mnie cały odcinek układu od pompy paliwa aż do baku. Mam gdzieś tam zator i nie bardzo wiem co może być przyczyną i gdzie tego szukać, więc schemat bardzo by mi pomógł.
Problem objawia się tym, że paliwo nie wraca do baku, i pod ciśnieniem wypływa z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Tam przy ostatnim wtryskiwaczu wylewa przez wężyk ropę.

Załączniki:
silnik.jpeg
silnik.jpeg [ 94.47 KiB | Przejrzano 983 razy ]
nowy

Witam ponownie. Wczoraj udało mi się praktycznie całkowicie udrożnić odcinek przelewowy od filtra paliwa do baku. Problem zatoru jednak nie zniknął w 100 procentach. Na odpalonym silniku z filtra paliwa (miejsce zaznaczone na zdjęciu numerem 1) po zdjęciu wężyka dalej leje się ropa. Tak być chyba nie powinno, po zmontowaniu układu delikatnie leci mi ropa z miejsca zaznaczonego jako 2. Ktoś ma jakąś koncepcję gdzie dalej szukać zatoru?? Wiem, że na pewno za filtrem paliwa a bakiem był problem ze swobodnym przepływem paliwa, ale ten już zlikwidowałem. Czekam na wasze propozycję co sprawdzić dalej, Zizi

Załączniki:
Obraz 002.JPG
Obraz 002.JPG [ 77.3 KiB | Przejrzano 976 razy ]
Obraz 001.JPG
Obraz 001.JPG [ 79.5 KiB | Przejrzano 976 razy ]
Klubowicz

Oczywiście wiesz jak działa układ Dieselowski układ paliwowy?

Przy włączonym silniku musi się z tego miejsca lać ON ponieważ przecież to jest nadmiar.

Do tego metalowego króćca masz dwa wejścia jedno to nadmiar z wtrysków a drugie z pompy wtryskowej i jeszcze nadmiar z pompy zasilającej czyli to paliwo które wychodzi bezpośrednio z filtra,więc czy tak czy tak będzie się lało z miejsca 1!

Nie wiem w jakiej kondycji są te wężyki nadmiarowe ale wyglądają na mocno sfatygowane, weź je poskracaj albo wymień na nowe przecież to grosze. I ten wąż który idzie od króćca do rurki powrotnej... co on taki spuchnięty? Może się w środku rozwarstwił i to on jest przyczyną bo blokuje przepływ?
Miejsce nr 2 nie wiem skąd dokładnie się coś tam wylewa czy poci, ale albo to wężyk, albo słabo dokręcony wtryskiwacz albo słabo skręcony wtryskiwacz.

nowy

Dzięki kudłaty za pomoc. Wężyki nadmiarowe były wymieniane rok temu, ale dla pewność znowu je zmienię na nowe. Co do miejsca nr 2 ropa leje się bardzo delikatnie z miejsca gdzie wężyk przelewowy jest zakładany na czwarty wtrysk. Przed zlikwidowaniem zatoru na lini filtr paliwa -> bak lało się tam wprost okrutnie (ciśnienie zrzucało wężyki z wtrysków i lało z prędkością 5 litrów na 3-4 km przejechanej drogi), teraz jest już co prawda lepiej, ale nie do końca tak jak być powinno. Wymienię wężyki na dniach i zdam relację z efektów. Zizi

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00