Jeszcze może za wcześnie na ten temat bo sprawa w toku ,ale jeśli kogoś odwiedzie od zakupów już teraz to niech będzie wcześniej.
Użytkownik nataliafs , sprzedaje części do samochodów.Kupiłem u niej pompę paliwa do Cadillaca Escalade.
Jako, że to dośc nietypowy samochód pompa była do kupienia tylko w jednym miejscu, akurat u niej.
Przyszła na drugi dzień , po weekendzie przy montażu okazało się, że jest to zupełnie inna część.
Napisałem do sprzedawcy,że chce wymienić .
Wtedy się zaczęło, wkleję tu niedługo maile od niej razem z moimi żeby nie było .
Polecam tez wpisanie jej nicku w google i lekturę forum bmw.
Nie chcę bić piany czy robic komus koło nosa ,ale to jest przegięcie i dobrze żeby się rozeszło na forach .
Ogólnie temat stanął na tym,że ona pompy nie odbierze i stracę 10 dni na możliwość zwrotu i wymiany.
Nie chodzi mi o 175zł ,ale chyba bardziej robi ludzi w konia niz opisywany tu chłopaczek od porysowanej szyby do 123.
Mój pierwszy mail:
Kod:
Witam
Nasza firma kupiła od Was na aukcji allegro jak w tytule pompe paliwa do Cadillac Escalade.
Pompa jednak nie pasuje do tej wymontowanej z samochodu.
Zależy nam na sprawnej i szybkiej wymianie na prawidłową pompę.
Samochód:
Escalade 2002 6.0L
vin:1GYEK,,,,,,,
oznaczenia spisane z wymontowanej pompy:
carter
61501
120208
13450
kapus
prosze o szybka odpowiedź, czy pasująca pompa jest dostępna i jak zrealizujemy wymianę.
Pozdrawiam
Łxxxxxxxx
xxxxxxxtel.75xxxxxxxx
odpowiedź:
Kod:
Witam
Jak wiadomo w zadnym aucie nie montowano 1 typu pompy.
Na pewno wysłana taka jak na tej aukcji, pozostałemodele sa na innych aukcjach.
Jesli to mozliwe p. pzreslac zdjecia
Zrobiłem zdjęcia mojej pompy i jej wyslałem razem z takim mailem:
Kod:
Oczywiście my nie sugerujemy pomyłki, akurat tak sie trafiło ,że pompa kupiona po silniku roczniku i modelu nie pasuje wiemy o tym,że tak się zdarza.Pokryjemy koszty wysyłki odpowiedniej oraz koszt odesłania tej złej.
Chcemy kupioną pompę wymienic na właściwą, wg. danych które sa poniżej w poprzednim mailu.
Zdjęcia w załączniku pomy wyjętej z naszego escalade.
Jeśli jest możliwośc dobrania odpowiedniej po vin itp i jeśli macie odpowiednią na stanie to sprawa wydaje się być łatwa do załatwienia.
Jeśli jednak nie uda się Wam dobrac wlaściwej, wtedy tą będziemy chcieli zwrocić.
Pozdrawiam
Na co ona:
Kod:
Witam
Adres na stronie o mnie, tzreba dołaczyć krótka inf. o co chodzi ,zeby magazyn wiedział co z tym zrobić
pozdr
Ja jej:
Kod:
Rozumiem dziś odeślemy.
Ale czy Wy macie odpowiednią pompę? czy zwrocićie nam koszt zakupu?
Czy dołączyć do pompy FV zakupu?Kiedy możemy sie spodziewać odpowiedniej pomy i jakiegoś rozliczenia czy dopłacamy czy Wy nam zwracacie.?
Pozdrawiam
Ona do mnie:
Kod:
WYMIENIMY
No to ja do niej dalej:
Kod:
na którą ulice wyslac kuriera, na stronie "o mnie" sa dwie ulice z dwoma numerami.
nie mam możliwości wpisania w formularz dwoch zupelnie innych ulic z innymi numerami.
czy jest róznica w cenie pompy która odsyłamy z ta którą mamy dostac?
jak będa rozliczone róznice?
ona mi:
Kod:
na stronie o mnie jest jeden adres
a ponizej dodatkowo wytłumaczenie
teraz wrzutka ze strony "o mnie" i ten ciekawy adres:
Kod:
FIRMA HANDLOWA MOTO TRADE
UL.SZKLARSKA 8
NR.SKRYTKI 2236
UL.B.KRZYWOUSTEGO 325
51-311 WROCŁAW
ADRES JEST PEŁNY, KOMPLETNY , NALEZY PRZEPISAC GO W CAŁOSCI I W TAKIEJ POSTACI JAK WYZEJ
Z adresem sprawa wyjaśni się dalej, ale jest tez tu:
http://allegro.pl/my_page.php?uid=2415535dalsza częśc korespondencji:
ja do niej:
Kod:
no ok . mysle że trafi choc watpie trochę pierwszy raz mamy tak dziwna sytuację.
a co z druga częscia pytania?
czy odpowiednia pompa jest na pewno u Was.?????????????
czy i kiedy nam ją wyslecie i czy ktoś kumuś dopłaca bądź zwraca jakies koszty.?????????????
Czy mamy sobie odesłac i czekac aż pojawi się kiedys tam odpowiednia która będzie pasowała.????
Jak ta bardzo prosta operacja powinna wg.Was wyglądać?
ona mi odpowiedziała:
Kod:
to chyba oczywiste
najpierw czekamuy na przesylkę
ja do niej:
Kod:
mogę liczyć na konkretną odpowiedź na moje pytanie, czy za kazdym mailem będzie jedno zdanie?
1.Czy prawidłową pompę paliwa do samochodu wymienionego niżej macie na stanie ??????
2.Rozumiem, że ten zamotany adres sklada się w ten sposob, że pierwsza ulica jest jakby częscia nazwy tej firmy, a druga wymieniona jest adresem ulicy gdzie ma jechac kurier tak????
3.Czy jeżeli niewlasciwa pompa kosztowała 170zł , to ta już właściwa i pasująca kosztuje zawsze tyle samo , czy może kosztuje mniej i nalezy nam sie zwrot różnicy w cenie.???????
4.Czy mamy dołączyć do pompy wystawiona przez was fakturę vat? czy wyslecie nam korektę wraz z nową FV na nowa pompe w innej cenie.?????
w poprzednim mailu zadałem cztery pytania, do czego ustosunkowaliście sie z odpowiedzią " to chyba oczywiste" ????
Jak dotąd dla mnie nawet wasz adres nie jest oczywisty, wiec prosze po raz kolejny o nawiązanie normalnego kontaktu i odpowiedx na moje pytania.
Pompa wyjdzie juz jutro , dzis poprzez sposób kontaktu nie udało sie nadac przesyłki .
Pompa bedzie u was w czwartek i w czawartek prosze wysłac prawidłową .Na adres inny niz w allegro .
Ale na ten sam na który była wyslana poprzednia ,nie pasująca ani do cadillaca ani pewnie do tahoe i innych z tamtej aukcji.
Na mail powyżej nie doczekałem się odpowiedzi wcale.
Napisałem jej w końcu, że wysłałem , ona że czekają.
To było 5 czerwca.poniżej mój mail z 11 czerwca.
Kod:
witam
czy pompa doszła, jak sytuacja z wymianą?
taki sam wysłałem tez 13 czerwca i nie doczekałem sie niczego .
W końcu uderzyłem inaczej i napisałem po chamsku :
Kod:
czekamy na mail od was od kilku dni czy to jest wasze normalne zachowanie?
czy szprzedaz i wymiana pompy za 2 stowki to dla was az tak powazne logoistyczne zadanie?
czy teraźniejszy brak kontaktu odbijecie sobie w odpowiedzi na nasz adekwatny komentarz.
pytam sie czy oddajecie nam pieniądze i zapominamy o tej wątpliwej jakości tranzakcji, czy odsyłacie nam w końcu pasująca pompę.
mail jest chyba jasny i zrozumiały.
Po dosłownie trzech minutach taki mai dostałem:
Kod:
upierdliwosc niczego nie przyspieszy,wrecz przeciwnie zniecheci do szybkiego działania
powtarzajace sie emaile zazwyczaj ignorujemy
co nagle to po diable
wszystko wczesniej wyjasnione
czekamy na paczkę
to ostatni email w tej sprawie
odpisalem tak:
Kod:
prosze o zwrot kwoty (175zł)wydanej na pompe na konto :
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
czekamy tydzień, nastepnie kierujemy sprawe na policje . teraz to wyglada na zwyczajne wyłudzenie.
rezygnujemy z zakupu na podstawie obowiązujących przepisów.
Rzeczywiście stwierdziłem,że już nic od niej nie chcę po takim mailu.
Ona mi na to :
Kod:
to kierowac na Policje od razu , posmiejemy się
wysłane to co kupione na aukcji
Zadnych zawrotów od firm ani pseudo rezygnacjinie przyjmuję
i nie musze niczego wymieniac
ot pospieszny przejaw dobre woli
od razu drugi od niej
Kod:
i bez odbioru
ja do niej :
Kod:
a co na to przepisy i te ładne formułki. na twoich aujkcjach?
towar mozna zwrócic bez podania przyczyny do 10 dni
przeciągniecie sprawe nie odbierajac przesyłki .
minie 10 dni i my nie bedziemy mieli mozliwosci zwrotu.
równie dobrze mozecie sprzedawac powietrze w kartonikach jako pompy do cadillaca escalade i stwierdzicie ze wszystko jest ok.
wyjatkowa arogancja do tego zwykłe złodziejstwo.przy czym kompetencje na poziomie rynsztoka o kulturze nie wspomne.
to podobno kobieta prowadzi ten kram i pisze maile, podpisac sie tez jak widze trudno.
nie dośc ze pokątny handel chińszczyzną to jeszcze zupełny brak kultury.
oczywiscie oczekujemy w dalszym ciągu zwortu kwoty wydanej na ten szmelc.
w przeciwnym wypadku podejmiemy kroki prawne wobec wyłudzenia .
naturalnie poza policją powiadomimy równiez Urząd Kontroli Skarbowej.
masz tydzien handlarzu podróbkami .
a obrazliwe maile zachowaj dla kolejnych naiwnych .
ona mi:
Kod:
zieewwwwww
chcesz kontrole z UKS ??
Sasiad pracuje tam.
Adres juz mam
wobec chamstwa niczego nie wymieniam
pompa wraca na wasz koszt jak tylko sie pojawi
ja do niej :
Kod:
poza tym ta pompa ktora wciskacie ludziom nie jest do cadillac Escalade tylko do zupełnie innego samochodu a to juz jest oszustwo.
ona mi:
Kod:
czekaj na przelew na pewno bedzie
na 1000%
i nie udawaj ,ze nie wiesz do czego pasuje ta pompa ,a ze akurat w tym Cadillacu była inna ompa to juz inna sprawa
w zadnym aucie nie było 1 typu pompy
wydrukuj zdjęcia , opis i idz na Policję , posmiejemy sie
Kod:
i to by było na tyle ,bo nie mam czasu na pierdoły
klienci czekaja
BEZ ODBIORU
bez odbioru czcionka 30
Teraz jestem pewny , że niedługo wroci do mnie pompa od zupełnie innego auta.
Będę próbował jeszcze uderzyć do allegro i zobaczę co oni na to .
Czy może ja jestem zbyt nerwowy i mam za swoje?
W REDCAR tez na allegro robilem wymiane 20 minut 2 maile i jeden telefon.