MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob wrz 13, 2025 9:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam.
Mam taki problem ostatnio że moj samochód chwilowo sam przyspiesza - dzieje się to raczej podczas jazdy na LPG, bywało także na benzynie ale ostatnio nie zaobserwowałem. Gdy auto zaczyna przyspieszac to nierówno pracuje na gazie nawet na wolnych obrotach a konsoli środkowej tam gdzie znajduje się panel ogrzewania dochodzi takie głośne cykanie (jakis przekaźnik ???). Mam wrażenie że jak zgaszę silnik i ponownie odpalę objawy ustępują - silnik równo pracuje na lpg, żadnego cykania:).... O tyle jest to dziwne że to nie dzieje się cyklicznie, chociaż częściej na nierozgrzanym silniku. Ostatnio wymienione nowe przewody WN na Beru, byłem co najmniej dwa razy u gazowników na regulacji - wszystko ok (oczywiście podczas regulacji auto chodzi ok).

swój chłop

Witam ponownie.
Dzisiaj auto jeździło normalnie:) Ale mam jeszcze jedną sprawę: samochód pracuje na lpg, stoi - silnik na wolnych obrotach, wciskam gaz dynamicznie a on reaguje tak jakby z opóźnieniem pół sekundy. Źle ustawiony zapłon? Może to jest przyczyna powyższych problemów.... Może ktoś ma jakiś pomysł?

swój chłop
Awatar użytkownika

tak mam pomysł - aby sprawdzić dostarczanie paliwa (mieszanki) i dokładnie zaobserwować od czego zaczyna się przyspieszanie np. czy po zdjęciu nogi z gazu? i kiedy natychmiast czy po chwili. Kombinuję, że auto przyspiesza w momencie polepszania się spalania. Trzeba ustalić jaka jest wada spalania np. za dużo paliwa? nie prawidłowa ilość (sposób) dostarczania go? Od czegoś trzeba zacząć a ja już to przerabiałem. u mnie było za dużo paliwa, silnik prawie się dławił po zdjęciu nogi z gazu lało się go tyle ile trzeba, silnik wypalał resztki nadmiar i dalej zaczynał pracować prawidłowo aż do momentu kiedy naciśnięciem gazu ponownie go obficie polałem benzyną. Kupa dymu,kichanie, aż do drugiego momentu kiedy otwarta prawie na całość przepustnica doprowadzała, że wszytko co dotarło zostawało konsumowane i wtedy silnik co prawda wył ale przestawał kopcić i szedł ostro ale równo. Można też sprawdzić punkt zapłonu na pewno nie zaszkodzi.

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00