MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 9:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wstyd się przyznać ale jedyne co spawam nowo zakupioną chińszczyzną to słupki ogrodzeniowe, kątowniki ramki do układania desek nad kanałem i inne mało finezyjne sprawy.
Czekam na odbiór z wycinania laserowego flansz do głowicy i do turbo - wtedy będę miał wiekszą mobilizację na zakup rur nierdzewnych i rzeźbę.

kombatant
Awatar użytkownika

Temat widze umarl?
To ja sie pochwale - dzis wykonalem pierwsze dwa spawy TIGiem na bazie chinskiego inwertera. Ciezko troche zaczac, bo sie zabezpieczenie zwarciowe wcina (mimo, ze obnizylem do ~8V). Ale nawet z wlaczonym zabezpieczeniem luk sie zapala, tylko z bardzo malym pradem, ale mozna go rozciagnac i po momencie wylacza sie zabezpieczenie i mozna spawac. W ramach testow z dwoch ceownikow zesepawalem kwadratowy kszaltownik (grubosc scianki 2mm). Moim zdaniem spawa sie duzo przyjemniej niz MMA. Oczywiscie spawy nie wygladaja idealnie, ale i tak duzo lepiej niz przy MMA (oczywiscie w moim wykonaniu). Jutro sprubuje zajarzania luku od szczotki weglowej, moze bedzie latwiej [zlosnikok]

W124 230E '87
Drink Beer!

kombatant
Awatar użytkownika

Juz dwie małe butle argonu wyspawałem, wiec chyba czas na refleksje. Trzeba było jednak bardziej zmodyfikować okład zabezpieczenia przeciwzwarciowego spawarki, bo luk gasł przy zbytnim zbliżeniu elektrody do elementu. W porównaniu ze spawaniem MMA to niebo a ziemia - zrobienie w miarę ładnego, szczelnego spawu TIGiem to pryszcz a przy MMA to sztuka (przynajmniej dla mnie). Spawy czołowe robią się praktycznie same, gorzej z pachwinowymi, ale to pewnie kwestia praktyki (wychodzą mi dosyć grube spoiny). Zaspawanie otworu, czy linii ciecia blachy banalne. Konce spawow tez ladnie wychodza.
Zrobiłem zapalanie wysokim napięciem, ale jeszcze nie zamontowałem i zastanawiam się czy to zrobić - zapalanie od elektrody węglowej jest naprawdę łatwe i nie niszczy elektrody wolframowej. Używam elektrody z cynkowej baterii R20 - nie do zniszczenia.
Ogólnie polecam - bardzo fajna sprawa i nawet nie droga. Koszt butli malej ~45zl a wystarcza na ~2h spawania ciągłego. Drut do spawania kosztuje grosze (nierdzewny). Elektrody są bardzo wytrzymałe (dopiero kończę pierwsza). Same elektrody ~1zl (2mm).

W124 230E '87
Drink Beer!

Klubowicz
Awatar użytkownika

:-)
Ja też już mam pierwsze "efekty" Wyspawałem sobie barierkę na balkon, spawałem też sporo nierdzewki.
Generalnie potwierdzam! Spawy wychodzą czyste i estetyczne. Barierka ma w sobie elementy z kwadratowego pręta 16mm - spokojnie można uzysać doskonały przetop a nawet taki pręt upalić.
Nierdzewkę spawa się doskonale!
Problem w spawaniu stali czarnej pojawia się jak przypadkowo zabraknie gazu i się "zagotuje" albo jest jakieś zanieczyszczenie powodujące podobny efekt. Trzeba ciąć i spawać na nowo - takiego złącza już się nie da przetopić na gładko.
Ja elektrod zużyłem ze 3 sztuki. Podczas spawania na zewnątrz jak gaz zostanie zdmuchnięty metal potrafi prysnąć na elektrodę i już trzeba szlifować bo łuk się nie pali jak trzeba.
W prostej chińszczyżnie brakuje mi regulacji czasu podawania gazu przed zapaleniem i po zgaszeniu.
Dla oszczędności gazu kluczowe jest zastosowanie albo reduktora 2 stopniowego albo zaworu zaraz za wyjściem reduktora.

kombatant
Awatar użytkownika

Przerobiłem swojego chińczyka trochę i zrobiłem sterowanie z raczki palnika i opóźnienie do gazu (zawór jest w spawarce). Brakuje mi jeszcze zmniejszania automatycznego prądu spawania przy kończeniu spoiny. Pulsacji prądu nie będę robił, bo nie widzę sensu.

W124 230E '87
Drink Beer!

kombatant
Awatar użytkownika

Chyba wiem dlaczego tyle argonu mi szlo. Ustawiałem przepływ na 10-12l/min. Teraz ustawiłem na 5-6l/min przy dyszach 4 i 5 spawało się nawet lepiej. Co prawda pozostawał lekki rdzawy nalot dookoła spawanego miejsca ale można go usunąć przecierając szmatka.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00